Šimtmečio Lietuva: inovatyvi ir verta pasididžiavimo.

Verslas

2018.02.16

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Šimtmečio Lietuva: inovatyvi ir verta pasididžiavimo.

Živilė Baubonienė, Ilja Laurs, Marvin Liao. Asmeninio albumo nuotr.

Šimtmetis – didi sukaktis valstybės gyvenime. Lietuva, kasdien auganti ir tobulėjanti, per šį laikotarpį padarė didžiulį progresą. Vasario 16-osios proga lyderiaujančio jauno verslo portalo „BZN Start“ įkūrėja Živilė Baubonienė dalijasi įžvalgomis apie tai, ko mūsų šaliai gali pavydėti kaimynai ir kodėl mums būtina didžiuotis Lietuva bei jos žmonėmis.

Inovacijų lyderiai

Lietuva su jaunais verslais, mokslo ir technologijų lyderiais priešakyje drąsiai priima naujoves ir diegia inovacijas. Tai neliko nepastebėta – Lietuva pateko į „Bloomberg“ sudaromą inovacijų reitingą.

„Šiais metais Lietuva „Bloomberg“ reitinge užėmė 34 vietą, o Estija ir Latvija atsidūrė keliomis pozicijomis žemiau. Iš Baltijos šalių mus labiausiai aukštyn iškėlė aukštesnis produktyvumo lygis, todėl galima teigti, kad lietuviai savo atkaklumu, ryžtu ir nuosekliu darbu kopia aukštyn“, – sako Ž. Baubonienė.

Kad Lietuva turi visas galimybes tapti inovacijų lydere, pašnekovei antrina ir „Nextury Ventures“ įkūrėjas Ilja Laursas, patardamas atlikti paruošiamuosius darbus ir drąsiai žengti pirmyn.

„Matau, kad kai kuriose technologinėse srityse mūsų šalis gali būti netgi pranašesnė už JAV. Reikia tik surasti nišą, į ją koncentruotis, kryptingai investuoti ne tik finansinius, bet ir žmogiškuosius resursus, kad būtų pasiektas toks taškas, kuriame Lietuva taptų geriausia ir patraukliausia. Į tokią valstybę ims norėti investuoti ir didieji verslai“, – įsitikinęs investuotojas.

Mokslo genijai

Ne paslaptis, kad medikų paruošimo lygis Lietuvoje nepalyginamai aukštesnis negu aplinkinėse valstybėse. Tai – šalies augimo ir gerovės potencialas, jauni protai ir būsimieji lyderiai, kurių pavydėti gali daugelis.

„Tuos, kurie mažiau domisi, gali nustebinti lietuvių pasiekimai gyvybės mokslų sektoriuje. Mes lenkiame kaimynus ir pretenduojame tapti net visos Europos lopšiu. Procentinis gyvybės mokslų srities indėlis į valstybės BVP sudaro apie vieną procentą – lygiai tiek pat, kiek Vokietijoje ar Izraelyje, kurios laikomos valstybėmis gyvybės mokslų lyderėmis“, – atskleidžia pašnekovė.

Ne ką mažesnė pažanga pasiekta ir mokslinių lazerių pramonėje. Šioje srityje skaičiai stulbina, mat Lietuvos lazerių pramonė užima 10 proc. pasaulinės mokslinių lazerių rinkos.

Atviri technologijoms

Pasaulį užvaldantis kriptoekonomikos virusas Lietuvoje jaučiamas stipriai. Lietuviai be galo aktyvūs naujų technologijų naudotojai. Jie noriai naudojasi „Blockchain“ technologijos privalumais, leidžia kriptovaliutas, investuoja.

„Lietuvoje atidarytas pirmasis tarptautinis „Blockchain“ technologijos centras, „HUB“ startuoliams, aktyviai kuriasi modernių technologijų pripildytos bendradarbystės erdvės. Startuoliai skatinami kurtis ir plėtoti veiklą. Džiugina tai, kad Lietuvos bankas labai palankiai vertina inovacijų diegimą ir skatina technologinių naujovių raidą“, – atkreipia dėmesį Ž. Baubonienė.

Be viso to, Lietuva gali girtis sparčiausiu 4G internetu, kuris neabejotinai prisideda prie sėkmingų technologijų diegimo. Lietuviai noriai tuo naudojasi ir sparčiausiai iš visų Baltijos šalių kuria technologijomis paremtas įmones.

„Delloite“ kuriamame sparčiausiai augančių technologinių kompanijų reitinge Lietuva gali didžiuotis net šešiomis įmonėmis. Estai ir latviai tokių turi vos po vieną. Šešių tos pačios šalies kompanijų patekimas į reitingą yra pirmasis toks atvejis viso reitingo kūrimo istorijoje“, – pasakoja pašnekovė.

Jai antrina Silicio slėnio investuotojas Marvinas Liao, greta puikių asmeninių lietuvių savybių pastebėdamas jų technologinius gabumus.

„Aš asmeniškai esu didelis Lietuvos ir startuolių iš Rytų Europos mėgėjas. Jūs turite itin kūrybingų talentų, techniškai stiprių žmonių. Taip pat vertinu aukštą jūsų startuolių darbo etiką“, – teigia M. Liao.

Laimingi ir drąsūs

Kasmetėje pasaulio valstybių laimingumo ataskaitoje Lietuva pasirodo visai neprastai. Čia mūsų šalis užima 51 vietą ir lenkia savo kaimynes. Lietuviai moka džiaugtis ir tai įrodo palikdami estus 66 vietoje, o latvius 54. Laimės rodikliai mūsų šalyje kyla, tad nenuostabu, kad ir drąsos įgyvendinti savas idėjas bei atsipalaidavimo atsiranda vis daugiau.

„Pagal „Sprinter“ atliktą tyrimą lietuviai yra karščiausia Baltijos tauta, nebijantys rodyti šiltų jausmų ir vis dažniau perimantys pietiečiams įprastas apkabinimų ar pasisveikinimo bučinių tradicijas. Mūsų kaimynai šiuo klausimu santūresni, šaltesni. Drąsa pradeda skintis kelią ir Lietuvos reklamoje, kuriant tautinį identitetą. Pasaulyje nuskambėjusi „Vilnius – Europe’s g-spot“ reklama buvo gana drąsus, bet kartu ir subtilus žingsnis lietuviškoje rinkodaroje“, – pavyzdį pateikia Ž. Baubonienė.

Tik pirmyn

Lietuviai jau įrodė Europai ir pasauliui, kad yra verslūs, veržlūs ir kūrybingi žmonės. Net trys mūsų tautiečiai buvo nominuoti Nobelio premijai, jauni verslininkai skinasi kelią „Forbes“ reitinguose, o nedideli startuoliai tiekia technologinius sprendimus garsiausiems pasaulio žaidėjams. Šimtmečio sukaktis – tai ne linija naujam startui, tai veikiau atspirties taškas dar spartesniam progresui, kurio keliu Lietuva žengia jau dabar.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.