Ar galiu būti verslininku? Smulkiam verslui būtinos kompetencijos

Verslas

2022.04.21

Autorius: Vaida Kerienė

Temos: , , .

Ar galiu būti verslininku? Smulkiam verslui būtinos kompetencijos

Diana Grapskytė Asmeninio albumo nuotrauka

Ar mes kiekvienas galime tapti verslininku? Verslumo savybės ugdomos, o gal įgimtos? Ar pakanka stipriai išreikšto talento arba entuziazmo verslo sėkmei? Tam tikros asmeninės savybės padeda kurti sėkmingus verslus, tačiau pagrindinis verslumo požymis tai žingeidumas ir noras mokytis. Kokias pirmiausia ugdyti verslumo kompetencijas ir į kokius svarbius klausimus prieš kuriant verslo idėjas sau atsakyti, pasakoja Diana Grapskytė verslo pradžios konsultavimo įmonės UAB „Pradėk paprastai“ bendrasavininkė.

Gyvenimo praktika rodo, kad kol vienas studentas mokosi universitete iš keleto metų senumo vadovėlių, bandydamas įgyti tam tikrų kompetencijų, kitas spartesniais šuoliais gilina žinias pats, suvokdamas, kad realybėje tendencijos keičiasi greičiau. O trečias drąsiausias, susirinkęs gyvenimo santaupas sėda į automobilį ir vyksta į svečias šalis lietuviams prekių ieškoti ir parvežti. Kas laimės? Drąsa ar žinios,  nežinia, ir paaiškės tam tikrame verslo etape, kai reikės išspręsti rimtas verslo problemas.

Dialogas su savimi prieš kuriant verslą

Verslininku galima tapti, net ir be pagrindinių verslo žinių, bet net ir mūsų senolių išmintis bylojo „Tris kartus pamatuok, o tik tada kirpk“, šis patarimas versle tampa labai reikšmingas siekiant išvengti skaudžių klaidų įsibėgėjus idėjos įgyvendinimui. Pirmiausia, Diana Grapskytė pataria susivokti, kodėl nusprendėme tai daryti ir atsakyti sau į klausimus: „Kas paskatino mane apie tai galvoti?; Ką man reiškia pradėti verslą?; Ar aš noriu susikurti darbo vietą sau ar kurti verslą? Kodėl manau, kad galiu tai padaryti?“

Ir tik po šio pirminio dialogo su savimi, galima būtų pradėti domėtis rinka ir gryninti idėją: „Verslo idėja, yra bet kokio verslo pradžių pradžia. Norint atrasti sau tinkančią idėją padeda motyvacija ar tam tikros srities kompetencija, įkvepianti veikti. Jei matote, atpažįstate, identifikuojate kliento skausmą ir nujaučiate sprendimą, sukuriate sau motyvacijos lauką veikti, padėti kurti pokytį esamoje situacijoje“ – pasakoja pašnekovė.

Pamatinės sėkmingo verslininko savybės

„Išreikštą verslumą atspindinčios savybės, prisidedančios prie sėkmės: rezultatų ir tikslo siekimas, atkaklumas, pasitikėjimas savimi ir tikėjimas, disciplinuotumas, smalsumas, peraugantis į žingeidumą, tam tikras nuolankumas – supratimas, kad galiu visko nežinoti, bet gebu įsiklausyti į patyrusių versle žmonių patarimus, veiklumas, siekis mokytis, išbandant žinias praktiškai, ryžtas, organizaciniai gebėjimai ir priimama lyderystė“ – mano verslininkė.

Savybių sąrašas verslaus žmogus, atrodo, toks ilgas, kad kiekvienas kritiškai į save pažvelgęs gali suabejoti ar jis tai turi ir geba. Bet gera žinia ta, kad verslumas būdingas kiekvienam žmogui ir su juo susiduriame kasdienybėje: tai gebėjimas prisiimti atsakomybę ir būti savo paties gyvenimo šeimininku, gebėjimas išlikti, prisitaikyti net ir sudėtingiausiose sąlygose, o tai ir yra verslumas. Tik ne visada ir nevienodai verslumas reiškiasi, jei jis nėra ugdomas. Verslumo įgūdžiai apima gebėjimą kūrybiškai spręsti problemas, strategiškai mąstyti, megzti ryšius priimti sprendimus.

Asmenybių tipai, kuriems sunkiau versle

Nors ir su verslumu susiduriame mūsų kasdienybėje, vis dėl to, yra keletas tipų žmonių, kuriems gali būti sunkiau versle: meno srities atstovams – sunku nuosekliai gilintis į finansus, juos planuoti; kitas tipažas – iš pažiūros atrodantis labai verslus – tai nuolat besivejantys naujų  galimybių ir kuriantys kelis verslus vienu metu. „Tokiai asmenybei praktiškai neįmanoma kurti nuoseklaus santykio, organizacijos, be ko verslas neįmanomas“ – dalinasi patirtimi Diana. Vienos srities ekspertai (teisininkas, buhalteris, marketingo strategas ar pan. ) mato verslą tik iš vienos perspektyvos arba ją labai sureikšmina.

Mūsų pašnekovė juokauja, jog nėra beviltiškų verslininkų: „Viltis visada yra“ , galima pradėti verslą turint mažai žinių ir mokytis laikui bėgant vystant verslą, bet pradėti verslą neturint finansinio raštingumo žinių, tai jau tikrai drąsu, o 90 proc. startuolių šių žinių neturi. Žmonės nemokėjimą tvarkyti savo asmeninius finansus perkelia ir į verslus. Pirmuosius verslo žingsnius reikėtų pradėti nuo suvokimo, kas versle yra investicija, o kas pinigų švaistymas. Šią problemą pastebėjusi D. Grapskytė ir įkūrė konsultacinį verslą, kuriame moko smulkius verslininkus finansinio raštingumo pagrindų.

Žinių gilinimas ir nuolatinis mokymasis – sudėtinė verslo dalis. Išgryninus verslo vertybes bei kryptį, tampa aišku, į kokius naujienų ar literatūros šaltinius orientuotis: „Aš pati renkuosi tų autorių knygas ir mokymus, kurie atitinka mano vertybes Tą patį daryti patarčiau ir kitiems“ – pasakoja verslininkė ir rekomenduoja pradedantiesiems pora knygų: George S. Clason „Turtingiausias Babilono žmogus“ – knyga apie taupymą, investavimą, finansų vadovas pradedantiesiems; S. Sinek „Pradėkime nuo klausimo kodėl?“ – padeda išgryninti verslo viziją, esmines verslo vertybes, pačią verslo vertę.

Ekspertai

Diana Grapskytė

Diana Grapskytė

Verslo planavimo, finansinio verslo planavimo konsultantė, mentorė / MB "Pradėk verslą paprastai"

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.