Darbo vietos modelio tendencijos – hibridinis modelis

Verslas

2022.02.22

Autorius: bzn start

Temos: , .

Darbo vietos modelio tendencijos – hibridinis modelis

A. Stonys, L. Panovienė, R. Laurinavičius bzn start koliažas

Penktadienį užbaigtas šeštasis augančio verslo forumas LAUNCH 2022, prie ekranų sukvietęs žiūrovus stebėti lankstaus biuro „Workland“ erdvėse vykusių transliacijų. Dvi dienas savo įžvalgomis dalinosi verslininkai, pardavimų ekspertai, valstybinių institucijų atstovai ir kitų sričių specialistai. Vienoje iš diskusijų buvo pateikta įžvalgų apie šiandienes įmonių darbo aplinkos tendencijas, apsvarstytos bendradarbystės galimybės ir aktualumas, diskutuota apie skirtingų poreikių darbuotojų darbo įpročius.

Diskusijos dalyviai „TeleSoftas“ įkūrėjas Algirdas Stonys, „Workland“ biuro centrų vadovė Lietuvoje Laura Panovienė ir rinkodaros platformos „Omnisend“ vienas iš įkūrėjų vadovas Rytis Laurinavičius pasakojo apie pandemijos metu atsiradusius iššūkius ir kaip juos pavyko įveikti. Diskusijoje netrūko įvairių patarimų ir strategijų, kaip auginti komandą, gerinti darbo aplinką ir stiprinti santykius su darbuotojais.

Renginio metu dr. Živilė Glaveckaitė, forumo iniciatorė ir moderatorė, pastebėjo, kad žmonėms svarbu ne vien uždirbti pinigus, bet ir sukurti vertę, nes jie supranta, kad tai yra daug perspektyviau.

Svarbi laisvė ir nemonotoniška aplinka

Panovienė atkreipia dėmesį, kad anksčiau, prieš pandemiją, organizacijoms reikėjo biurų čia ir dabar, o dabar jos kreipiasi planuodamos ir klausia, kokia situacija būtų po 4–6 mėnesių. Dažnai įmonės net nežino, kiek darbo vietų joms reikės, nes nežino, kokie darbuotojai pas juos ateis ir kaip norės dirbti. Hibridinis modelis ar darbo vieta visada yra darbuotojo ir darbdavio susitarimas, kurio negalima prognozuoti. Vieniems žmonėms darbo vieta labai svarbi, jie joje pasistato šeimos nuotraukas, o kiti gali dirbti bet kur. Žmonės skirtingi – vieniems reikia nuolatinės darbo vietos, kiti nori keliauti ir dirbti iš skirtingų vietų. L. Panovienė sako per pandemiją pastebėjusi, kad žmonės pajuto laisvės skonį nebedirbti tradiciniu grafiku, susitarti su darbdaviu dėl kitokio darbo modelio. Lankstaus biuro „Workland“ erdvių vadovė pasakoja atlikusi apklausą, kuri parodė, kad daugiau nei pusei dirbančiųjų svarbiausia nemonotoniška aplinka, kai gali dirbti skirtingose vietose, taip pat labai svarbi bendruomenė, kuri tave įkvepia, sukuria darbinę aplinką.

Stonys prisimena, kad, prasidėjus pandemijai, buvo minčių uždaryti visus biurus, bet pagalvojo, kad vis tiek reikia žmonėms platformos, kur susitikti. Kai pandemija baigsis, žmonės norės ateiti. Jis tikina, kad jo įmonės komandos tarpusavyje susitaria dėl darbo formos, žino savo KPI ir valdo savo laiką bei rezultatus. A. Stonys atkreipia dėmesį, kad žmonių nereikia kontroliuoti, nes niekas to nemėgsta. Svarbu suteikti darbuotojams galimybę ir įkvėpti, motyvuoti kitus sunku, gali tik palaikyti, duoti naudą ir sudaryti tokias sąlygas, kad žmonės pajaustų vidinę motyvaciją. Taip pat svarbu palaikyti darbuotoją, jei jis nori tobulėti, tai ypač pakelia žmonių motyvaciją.

Komandos sprendžia, kaip dirbs

„Mes suteikiame namų darbo vietos įsirengimo biudžetą ir dauguma darbuotojų turi po dvi darbo vietas – vieną namuose, kitą biure. Yra grupė žmonių (15 proc. visų darbuotojų), kurie visada ateina į biurą, kita grupė žmonių – niekada neateina į biurą, trečia grupė – kartais ateina į biurą, ir tai yra tai, ką mes skatiname. Mes neturime nustatę organizacijos lygio politikos, kaip privalome dirbti. Esame tai palikę komandoms, bet ne individui ir sutarę, kad jos sprendžia, kaip dirba – vienos dirba biure, kitos susitinka kartą per porą savaičių visai dienai, dar kitos – kartą per savaitę ateina dienai į biurą ir panašiai. Reikia pripažinti, kad darbas biure yra efektyvesnis, darbinė aplinka buvo terpė, kur kūrėme labai daug socialinių ryšių. Jie buvo nutraukti per pandemiją. Tai, prisitaikydami prie naujos realybės, suteikiame savo darbuotojams nelimituotą biudžetą naudotis profesionalių psichologų paslaugomis ir matome, kad žmonės aktyviai naudojasi šia paslauga. Visa tai yra psichologiniai iššūkiai. Kuo ilgiau tęsiasi pandemija, nes tą padarėme nuo pandemijos pradžios, tuo aktyviau darbuotojai naudojasi šia paslauga. Taip pat prastėja ir darbuotojų lojalumo rodiklis, nes darbas pasidaro tik darbas, nėra jokio emocinio kontakto“, – sako R. Laurinavičius.

Biurai reikalingi ryšiams kurti

„Kalbant apie ilgesnę perspektyvą, manau, kad biurai yra erdvė susipažinti, susitikti ir kurti socialinius ryšius. Jeigu nori keisti pasaulį, šios veiklos didelę dalį sudaro tiesioginis bendravimas su kitais. Kai tik atlieki savo pareigą, tai, mano nuomone, panašėja į fabriką, kur padarau darbą, bet neturiu daugybės pliusų, nes nevyksta idėjų mainai. Juk tai išryškėja prie kavos, prie pietų stalo ir panašiai. Aš nesu entuziastas ar tikėtojas, kad biuro era baigėsi. Manau, tai neišvengiama, bet yra tam tikras lankstumo lygis, kad žmonės privalės atkurti socialinius ryšius, nes kitaip išprotės“, – įsitikinęs „Omnisend“ vadovas.

Pasak Ryčio, svarbu apsibrėžti, kas mes, kaip organizacija, esame ir kas nesame. Jie apsibrėžė, kad įmonėje dirba dėl profesinių gebėjimų, norėdami tobulėti ir tai labiausiai motyvuoja. Komandoje būtina skatinti tarpusavio palaikymą, kurti draugišką aplinką ir kartu siekti užsibrėžtų tikslų. Anot jo, pagrindinis tikslas turi būti ne smagiai pabūti kartu, kaip šeimoje ar draugų kompanijoje, bet pasiekti pergales. A. Stonys dar priduria, kad ir darbuotojų vakarėlius geriausia daryti tada, kai pasiekiami tikslai, rezultatai, yra ką švęsti. R. Laurinavičius atkreipia dėmesį, kad hibridiniame darbo modelyje tokių momentų švęsti pasiekimus atsiranda daug sunkiau, nes žmonės nedirba kartu vienoje erdvėje, tam reikia įdėti pastangų ir tai didesnis iššūkis vadovams.

Jo nuomone, labai svarbu atvirumo kultūra organizacijose, kad žmonės nebijotų kalbėti, sakyti. Jis savo įmonėje pastebėjo, kad darbuotojams priimti grįžtamąjį ryšį yra daug lengviau negu jį duoti. Dirbant hibridiniu arba nuotoliniu būdu, žmogaus savikontrolė pasidaro taip pat labai svarbi, tad reikia ugdyti darbuotojų minkštuosius įgūdžius.

Dėkoja ištikimiems partneriams

Renginio organizatoriai džiaugiasi jau ne vienus metus jauno verslo forumą palaikančiais draugais ir partneriais. Šiemet išskirtinė padėka tenka UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ir lanksčių biurų erdvei „Workland“, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkuirizikos kapitalo fondui „Nextury Ventures“, naujienų portalui „Delfi“ bei spaudos profesionalams „Spaudos departamentas“.

Ekspertai

Rytis Laurinavičius

Rytis Laurinavičius

Bendraįkūrėjis, vadovas / „Omnisend“

Laura Panovienė

Laura Panovienė

Workland valdomų centrų Lietuvoje vadovė / Workland Lietuva

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.