Polinkis į meną įkvėpė nuosavam keramikos ir tapybos gaminių verslui

Verslas

2019.11.27

Autorius: Inga Rauluševičienė

Temos: .

Polinkis į meną įkvėpė nuosavam keramikos ir tapybos gaminių verslui

Lina Mažrimienė Asmeninio albumo nuotr.

Visa širdimi menininkė Lina Mažrimienė (44), gimusi ir augusi Kaune, po įvairių profesijų krypčių išbandymų ir gyvenimo svečioje šalyje pagaliau ryžosi apversti viską aukštyn kojomis ir prieš keletą metų įkūrė nuosavą keramikos dirbinių prekių ženklą „Ande Ceramic Art“, o unikalius tapybos kūrinius perkėlė ant tekstilės „Ande Art“.

Nuo išbandymų iki išskirtinio pašaukimo

Kūrėja L. Mažrimienė Taikomosios dailės mokykloje studijavo keramikos specialybę ir baigusi mokslus iškart pradėjo dirbti vienoje keramikos įmonėje. Po kelerių metų sugalvojo pakeisti specialybę, tad bandė įstoti į Dailės akademijos grafikos studijas. Deja, nors ruošėsi tam visus metus ir gilino žinias pas įvairius mentorius, dėl studentų gausos konkurse pritrūko balų ir įstoti nepavyko. Tuomet ji vėl grįžo prie molio. Dar daug buvo bandymų pakeisti kryptį: darbavosi ir laikraščio redakcijoje, ir biudžetinėje įstaigoje, priėmė netgi sprendimą išvykti ir padirbėti metus Didžiojoje Britanijoje.

„Sugrįžusi iš užsienio nusprendžiau viską pakeisti iš pagrindų ir būtent tuo metu kilo idėja pradėti nuosavą verslą. Išsikėlėme gyventi į kaimo vietovę, vėliau nusipirkau keramikos degimo krosnį ir pradėjau dirbti sau, viena, be pagalbininkų. Tai buvo toks laikas, kai viena auginau ir du sūnus: vyresniajam buvo 12 metų, o mažasis, nors dar kūdikis, bet visada buvo su manimi ir taip darbavomės kartu“, – kelią verslo link prisimena menininkė.

Prekių ženklo pavadinime – sūnaus vaikystės etapas

Pašnekovė atskleidžia, kad, pradėjus savo kūrybą, reikėjo sugalvoti ir pavadinimą, o tai pasirodė ne taip jau paprasta: „Lyg tyčia visiškai nesiderino tarpusavyje jokie žodžiai. Puikiai pamenu, kaip mažajam Simonui tuo metu buvo 1,5 metų ir, aišku, jis bendravo su mumis sava kalba, pavyzdžiui, dažniausiai vaikštinėdamas aplink skleidė garsų junginius, tokius kaip „ande“. Taigi taip netikėtai, bet, persipinant su vaikystės metafora ir dar papildžius žodeliais „art ceramic“ (liet. „keramikos menas“), atsirado išbaigtas naujo prekių ženklo pavadinimas „Ande Ceramic Art“. Nieko keista, kad tai, kas ateina iš širdies, prigyja greitai, o dar svarbiau, kad tai buvo dar nežinoma, įdomu, miela ir ypač daug reiškė asmeniškai man.“

Dažniausiai menininkė lipdo mergytes ir angeliukus, ypač populiarūs indai ir vazonai su augalų įspaudais, užsakomi įvairių švenčių progoms, interjero dekorui ar dovanoms, o iš šamotinio molio kuriamos įvairios skulptūros.

Įkvėpimo semiasi iš šeimos

„Mano mūzos ir didžiausi įkvėpėjai yra mano vaikai. Bendravimas su jais mane labiausiai įkvepia ir motyvuoja kurti, eiti pirmyn ir nesustoti. Mano vaikai visada yra pilni idėjų, kartais netgi patys pasiūlo man unikalią mintį ir aš greitai ją įgyvendinu. Be viso to, kūrybai neišsekti labai padeda keliavimas ir bendravimas su įvairiais žmonėmis“, – atvirauja „Ande Ceramic Art“ įkūrėja.

Kuria ne tik Lietuvai

„Ande Ceramic Art“ veiklos pradžioje menininkė daug kūrė ir keliavo kaip įvairių respublikinių mugių dalyvė, beveik kiekvieną savaitgalį atsidurdama vis kitame Lietuvos mieste. L. Mažrimienė prasitaria, kad iki dabar yra be galo dėkinga visai šeimai už fizinę pagalbą, palaikymą ir paskatinimą kurti, veikti, tobulėti.

Šiuo metu visus su verslu susijusius darbus nuo lipdymo iki buhalterinės apskaitos atlieka pati. Nors neslepia, kad jau reikėtų pagalbininkų. „Savo keramikos darbais prekiauju el. parduotuvėje „Etsy.com“ ir socialinio tinklo „Facebook“ verslo puslapyje „Ande Ceramic Art“, kur dažniausiai sulaukiu individualių klientų užsakymų. Buvau keletą kartų išvykusi už Lietuvos ribų: teko dalyvauti kalėdinėje mugėje Londone, Čikagoje, Vokietijoje, Manheimo miesto renginyje „Tautų dienos“, festivalyje Italijoje, Milano mieste. Tai vertinu kaip nepaprastai įdomią ir neįkainojamą patirtį“, – džiaugiasi verslininkė.

Keramika – ne tik asmeninė terapija, bet ir ryšio užmezgimas su pirkėjais

L. Mažrimienė atvirai pasakoja ir apie savo kasdienybę versle: „Kiekviena mano darbo diena prasideda sūnaus išleidimu į mokyklą, vėliau pasidarau kavos ir sėdu prie kompiuterio. Atsakinėju į el. laiškus, priimu naujus užsakymus, kuriu eskizus, užsakinėju kurjerių paslaugas ir t. t. Šiam darbui skiriu apie porą valandų, o tuomet pradedu lipdymo procesą. Dažnai išgirstu iš žmonių, kurie įsigijo mano kūrinių, kad darbuose jaučia šilumą. Manau, taip yra todėl, kad aš visada lipdau gerai nusiteikusi. Jei būna kažkokio streso, nelabai malonių jausmų, vos tik paimu į rankas molį, iškart nusiraminu, tai tampa lyg savotiška mano terapija. Visada lipdau su meile ir ramybe. Mano vizitine kortele jau tapo sėdinčios keraminės mergytės, į kurias įdėta daug gerų minčių, meilės ir tik gerų emocijų.“

Prekių ženklai, papildantys vienas kitą

Prekių ženklas „Ande Ceramic Art“ – tai su delnų šiluma nulipdyti molio dirbiniai, kurie staiga įkvėpė dar vieną verslo idėjos sumanymą „Ande Art“ – tapybos darbus perkelti ant tekstilės, tinkamos dėvėti kasdien.

„Dar viena mano aistra – tapymas. Prieš metus pradėjau tapyti ant marškinėlių, kuriuos su malonumu nešioju ir pati, ir vaikai! Mano dideliam džiaugsmui, šis sumanymas jau turi visai neblogą pasisekimą prekybos srityje“, – pasakoja pašnekovė.

Didžiausias atpildas – klientų padėkos

„Pats didžiausias džiaugsmas, atpildas ir paskatinimas dirbti toliau – mano klientų siunčiami laiškai su nuotraukomis, padėkomis, istorijomis. Aš esu labai laiminga, nes ne tik parduodu savo darbus, bet kartu su kūriniu dovanoju žmonėms džiaugsmą, šypsenas ir šilumą. Šiuo metu Lietuvos rinka prisipildžiusi tikrai begale naujų kūrėjų, bet aš galimos konkurencijos nejaučiu, nes koncentruojuosi į lipdymo malonumą, į veiklą, kurią mėgstu, vis stengdamasi sukurti kažką naujo ir pasiūlyti savo gaminių tiems, kurie domisi“, – teigia kūrėja.

Planuoja įkurti kūrybinę erdvę edukacijoms

L. Mažrimienė garsiai svajoja ir jau nenustygsta vietoje: „Labai noriu ir turiu planą įkurti didesnes patalpas kūrybai. Žinoma, svarbu pritraukti investuotojų arba paskirti dalį savo uždirbtų lėšų veiklos plėtrai. Ši idėja gimė iš to dažnai pasikartojančio klausimo dėl keramikos užsiėmimų vedimo. Tad, nors šiuo metu tai dar neįmanoma dėl erdvės stokos, bet jau dabar matau viziją – didesnę studiją, kurioje galėsiu priimti daugiau žmonių šiltam bendravimui, lipdymui, kūrimui ir bendrąja prasme puikiam laiko praleidimui.“

„Visiems, kurie turi idėjų, bet nedrįsta jų įgyvendinti, labai noriu palinkėti – pasiryžkite tam! Kodėl? Nes nėra nieko maloniau kaip dirbti mėgstamą darbą. Tik neskubėkite iš karto užsidegti ir visko atsisakyti ar iš esmės keisti nusistovėjusį gyvenimo būdą. Darykite tai po truputėlį – mažais žingsneliais eikite savo svajonių link. Darykite, tai ką mėgstate, ir jums pavyks!“ – pataria verslininkė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.