Ko galima išmokti iš Čingischano?

Verslas

2013.03.14

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Ko galima išmokti iš Čingischano?

Čingischanas Flickr.com nuotr.

Kiekvienas iš mūsų atsimena, kaip mokykloje per istorijos pamokas teko skaityti apie nenugalimas mongolų-totorių ordas ir jų vadą Čingischaną, kuris sukūrė didžiausią imperiją, kokią tik pasaulis kada regėjo.

Šio karvedžio vardas siejamas su didžiuliais nukariavimais bei žiaurumu. Tačiau ar tikrai Čingischano būta tokio baisaus? Iš tikrųjų šis valdovas savo imperijoje uždraudė kankinimus, skleidė religinę toleranciją, vienijo mongolų gentis. Nukariautose žemėse Čingischanas stengdavosi kuo greičiau įtvirtinti taiką, tad nenuostabu, jog šiuolaikinėje Mongolijoje jo figūra pradėjo simbolizuoti sėkmę ir pasididžiavimą savo valstybe.

Čingischano atvaizdas regimas visur – nuo bankų reklamų iki degtinės butelių… Viena po kitos leidžiamos knygos, kuriamas animacinis serialas, universitetuose dėstomi kursai apie jį, o jo atvaizdas puikuojasi ant monetų ir banknotų. Kapitalistinėje aplinkoje Čingischanas tarytum atgimė iš naujo. Taigi ko šiuolaikiniai verslininkai galėtų pasimokyti iš Mongolijos karvedžio?

Žinokite, ką būtent norite pasiekti

Mongolų kariams neegzistuodavo asmeninė šlovė, jeigu mūšis pasibaigdavo nesėkmingai. Visada svarbiausias yra galutinis rezultatas. Čingischanas sakydavo, kad iš nebaigto daikto ar darbo nėra jokios naudos.

Nuolatos mokykitės

Kad ir kiek daug šalių Čingischanas nukariavo, kad ir kaip išplėtė savo imperiją, jis niekada nenustojo mokytis. Jis perimdavo nukariautų kraštų technologijas, papročius, netgi religijos tradicijas. Lyderis privalo išlikti kuklus ir suvokti, kad visada gali pasimokyti iš kitų.

Laikykitės disciplinos

Čingischanas iš savo vyrų reikalavo didžiulės disciplinos ir versdavo juos nuolat tobulėti. Jo treniruojami raiteliai sugebėdavo jodami apsisukti balne ir paleisti į priešą mirtiną strėlę. Dėl tokios disciplinos Čingischano armija ir pranoko savo priešininkes. Ši savybė neabejotinai praverstų ir aršioje šių dienų konkurencinėje kovoje.

Svarbiausia – pasirengimas

Prieš mūšius Čingischanas itin kruopščiai planuodavo galimą jų eigą ir daug laiko skirdavo taktiniam pasirengimui. Taip jam pavyko įsitvirtinti kaip genties vadui, pradėti jas vienyti, o galiausiai paimti tokius miestus kaip Pekinas ir Bagdadas. Taip pat skrupulingai ruoštis derėtų ir veiksmams verslo pasaulyje. Pergalei reikia pasirengti.

Niekados nepamirškite savo galutinio tikslo

Čingischanas turėjo vieną tikslą ir jo siekė visą gyvenimą. Augant galiai ir įtakai, karvedys neužmigo ant laurų ir toliau koncentravosi į siekį. Tas tikslas buvo atkeršyti tiems, kurie nužudė jo tėvą ir paliko jį patį bei jo šeimą badauti. Kiekvienas iš mūsų turi randų. Tegul tie randai primena mums mūsų didžiausius tikslus.

Elkitės taip pat, kaip ir kalbate

Čingischanas visada pats dalyvavo mūšiuose. Jis ne tik planuodavo, bet ir kaudavosi. Šis principas galioja ir šiandien. Parodykite savo darbuotojams, kad jie yra jums lygūs, kad prie jūsų galima prieiti ir kad vertinate jų darbą. Jeigu jie žinos, kad yra jums svarbūs, daug noriau dirbs ir sieks bendrų tikslų.

Laimėjimais dalykitės su savo darbuotojais

Su darbuotojais dalijatės ne tik tikslais, bet ir sėkme. Leiskite tai jiems žinoti. Čingischanas su savo pavaldiniais dalydavosi viskuo ir buvo vertinamas kaip dosniausias vadas. Dosnus atlygis užtikrina, kad darbas bus atliktas. Čingischanas galėjo niekada nesijaudinti dėl turtų, nes jo dosnumas jam juos užtikrino.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.