Norėčiau atidaryti kavinukę ir norėjau pasiteirauti ar galima savo kavinukėje prekiauti desertais, kurie gaminami namuose?
2013.08.21
Kadangi nuomojamos patalpos yra labai nedidelės sutaupytumėme vietos ir pinigų, nes nereikėtu irengti virtuvės. Kavinėje prekiautume tik desertais ir karštaisiais bei gaiviaisiais gėrimais. Norėjau paklausti ar tai išviso galima daryti ir kokių leidimų tam reikia? Ar reikia pvz higienos paso ir t.t. kiekvieną dieną pagamintus gaminius avežtumėme į kavinukę.
Temos: Teisė, Verslo pradžia.
Į klausimą atsakė:
Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.
Ekspertai
Mantas Gerdauskis
Advokato padėjėjas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX"
Tapk ekspertu
Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!
Advokato padėjėjas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX"
Publikavimo data: 2013-08-21 16:33
Prieš atsakant į Jūsų klausimą, pirmiausia vertėtų paminėti pagrindinius teisės aktus, reglamentuojančius maisto tvarkymo veiklą. Tai yra Lietuvos Respublikos maisto...
Publikavimo data: 2013-08-21 16:33
Prieš atsakant į Jūsų klausimą, pirmiausia vertėtų paminėti pagrindinius teisės aktus, reglamentuojančius maisto tvarkymo veiklą. Tai yra Lietuvos Respublikos maisto įstatymas (Žin., 2000, Nr. 32-893), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, Sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023).
Maisto gaminimui, ruošimui, perdirbimui, pakavimui, laikymui, saugojimui, gabenimui, paskirstymui, tiekimui, pateikimui parduoti, pardavimui yra suteikiama maisto tvarkymo sąvoka, kuri apibrėžiama Lietuvos Respublikos maisto įstatyme.
Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 4 straipsnio 3 dalies 4 punkte nustatyta, jog tvarkyti maistą galima tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta ir su Sveikatos apsaugos ministerija suderinta tvarka patvirtintose maisto tvarkymo vietose, turinčiose nustatyta tvarka išduotus maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Taigi fizinis arba juridinis asmuo, norėdamas gaminti ir gabenti maisto produktus, turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda atitinkama teritorinė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vadovaudamasi 2008 m. spalio 15 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. B1-527 patvirtintais Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
Siekiant gauti minėtą pažymą, teritorinei valstybinei Maisto ir veterinarijos tarnybai reikia pateikti:
Maisto tvarkymo subjektas patalpas, skirtas maisto gaminimo veiklai, turi įrengti taip, kad jos atitiktų teisės aktų reikalavimus, kurie išdėstyti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852 / 2004 dėl maisto produktų higienos ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) nuostatuose:
Nustačiusi, kad subjekto veiklos sąlygos atitinka maisto tvarkymą, maisto saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, teritorinė valstybinė Maisto ir veterinarijos tarnyba išduoda pažymėjimą, nurodo jame visas ekonominės veiklos rūšis, kurias leista vykdyti.
Taigi maisto gaminimas ne kavinės patalpose ir gabenimas į ją yra leidžiama veikla, tačiau tokiai veiklai vykdyti yra būtinas maisto tvarkymo subjekto pažymėjimas, kuris yra išduodamas tik įvertinus maisto tvarkymo veiklos sąlygas ir jų atitikimą teisės aktų reikalavimams.