Architektė savo kepyklėlės verslą pastatė iš sausainių ir pyragų

Verslas

2020.09.28

Autorius: Veronika Bielinytė

Temos: .

Architektė savo kepyklėlės verslą pastatė iš sausainių ir pyragų

„Kaip pas mamą ar močiutę“, – taip Kaune įsikūrusios kepyklėlės „Ližė Smaližė“ sausainius ir pyragus įvertina pirkėjai. Unikalius, natūralius „Ližės Smaližės“ kepinius šiandien žmonės skanauja visoje Lietuvoje, nors dar prieš ketverius metus visa tai tebuvo kaunietės architektės Miglos Pelegrimienės vizija. 

Baigusi architektūros studijas M. Pelegrimienė kurį laiką dirbo architekte, administravimo ir vadybos,  nekilnojamojo turto srityse. Tačiau mintyse vis kirbėjo noras turėti savo verslą. Pagaliau 2016-aisiais ji nusprendė įkurti kepyklėlę. O su prekybos tinklu „Maxima“ užmegztas bendradarbiavimas leido kepyklėlės produkcijai pasklisti po visą šalį. 

Kvepiantis verslas – tarsi saugus užutėkis

„Norėjau kitokio verslo, jaukaus, greitai besikeičiančio, kūrybiško“, – sako M. Pelegrimienė. Nedidelis, nuosavas verslas jai – tarsi saugus užutėkis, nešantis daug džiaugsmo. 

Tiesa, pašnekovė pripažįsta, kad „Ližė Smaližė“ atsirado ne tiek iš pomėgio, kiek iš išskaičiavimo. Ji pati prie krosnies dabar jau sukiojasi retai, o savo kūrybišką architektės prigimtį išnaudoja kurdama akį traukiančias pakuotes. 

Tad kaip gimsta kepinių receptai? „Vien tik sau nuopelnų neprisiimčiau, jie priklauso kepyklos konditerėms, – tikina M. Pelegrimienė. – Tai kolektyvinis, kūrybinis procesas. Visuomet ieškome kažko naujo, kitokio – kuriame naujus ir pritaikome senus, gerai žinomus receptus, keičiame jų sudėtį. Taip vis daugiau išmokstame, sužinome, atrandame.“

M. Pelegrimienė pabrėžia, kad visi kepinių ingredientai – tik švieži ir natūralūs. Tešla gardumynams dažniausiai minkoma be kvietinių miltų, juos atstoja speltos, avižiniai, grikių, migdolų, ryžių ar net žirnių miltai. Nerasite kepykloje ir margarino ar kitų riebalų pakaitalų, tik sviestą, jei tinka – naudojamas rudasis cukrus, natūralus medus, tiršta grietinė, šviežia varškė.

Kepinius skanauja nuo pajūrio iki sostinės

Žaismingas „Ližės Smaližės“ pavadinimas anaiptol nereiškia, kad kepyklos asortimentas skirtas vaikams, tiesa, yra ir jiems tinkamų, sveikuoliškų gaminių. Šį pavadinimą kepyklėlei sugalvojo Miglos dukra. „Labai norėjome lietuviško pavadinimo, o šis, vos ištartas, lipo ir prilipo“, – šypsosi M. Pelegrimienė. 

Nors kepyklėlė ir nedidelė, jos asortimentas tikrai nekuklus. Kasdien „Ližės Smaližės“ krosnyse iškepa dešimtys skirtingų rūšių kepinių, o iš viso ji gali pasiūlyti per 80 skirtingų gaminių. Maža to, kepyklėlės gardumynus skanauja ne tik kauniečiai, bet ir kitų miestų gyventojai – jau dvejus metus jais prekiaujama „Maxima“ parduotuvių „Linkėjimų iš kaimo“ skyriuose. 

„Pirmaisiais metais prekybos tinklui „Maxima“ siūlėme 6 skirtingus kepinius, dabar jų skaičius išaugęs daugiau nei dvigubai. Žmonės ypač vertina mūsų tautinio paveldo produktų liniją, sūdyto sviesto sausainius, o šią vasarą pasiūlėme ir dar vieną naujieną – sveikuoliškus sausainius be pridėtinio cukraus ir kvietinių miltų“, – vardija M. Pelegrimienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.