...

Riešutų sviesto gamintojams svarbiausia žinios

Verslas

2017.11.23

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: , .

Riešutų sviesto gamintojams svarbiausia žinios

Vienas iš „Nutvilos“ bendrasavininkių Giedrius Jančius. Asmeninio archyvo nuotr.

Bemaž prieš metus vilnietis Rytis Petrauskas (30), kartu su bendraminčiu kauniečiu Giedriumi Jančiumi (41), sumanė kurti savo verslą – gaminti natūralų riešutų sviestą. Sako dviračio neišradę, tačiau, prieš pradėdami savarankišką veiklą, gerai atlikę namų darbus. Geros kokybės riešutų sviestui neužtenka gero trintuvo ir saujos riešutų. „Svarbiausia gamybos proceso dalis – žinios, supratimas ir technologija“, – pabrėžia MB „Nutvila“ steigėjai.

Palankumą pelno mažais žingsneliais

Dar ir dabar prekių ženklo „Nutvila“ kūrėjai, dalyvaujantys beveik visose mūsų šalies didžiuosiuose miestuose vykstančiose mugėse ir parodose, sako išgirstantys priėjusių lankytojų nusistebėjimų ir apgailestavimų, kad jiems namie nepavyko pasigaminti tokio riešutų sviesto, kokio jiems duoda ragauti.

 

„Apskritai bent jau laikotarpiu, kai pradėsite verslą, galėsite pamiršti, kas yra savaitgaliai ir atostogos, nes, norint pasiekti rezultatų, reikės atsiduoti visu 100 procentų.“,

„Nutvilos“ kūrėjai.

 

„Mums tai pavyksta todėl, – sako R. Petrauskas, – kad vadovaujamės skaidria ir vartotojo atžvilgiu sąžininga gamybos politika (naudojami švieži, sveiki, riešutai; negryninamas jų aliejus atskiram pardavimui, keičiant jį palmių ar kitais augaliniais riebalais ir pan.) ir tai padeda žingsnelis po žingsnelio pelnyti vis didesnį vartotojų palankumą.“

Pardavimai auga

Nuosavą verslą pradėję vyrai įsitikino, kad, gaminant plataus vartojimo prekes, pagrindiniu verslo varikliuku tampa pakartotinis pardavimas, ypač dabartinės konkurencijos sąlygomis. „Nekokybiško gaminio žmogui neparduosi antrą kartą. Būtent tuo ir vadovaujamės gamyboje – kokybė pirmiausia. Žinoma, tiekėjams tai nėra labai malonu, nes daromi žaliavų grąžinimai, vykstama į vietą tikrinti žaliavos kokybės, skonio ypatybių“, – apie savo darbo virtuvę pasakoja G. Jančius.

Daug laisvės ir kūrybos

Abu vyrai, jau seniau kartu dirbę su keliais projektais ir apsipratę tarpusavyje, subrandintą kūrybinį projektą nusprendė įgyvendinti savarankiškai. „Būtent kūryba ir savęs neribojimas buvo vienas didžiausių postūmių imtis savarankiškos veiklos“, – tikina R. Petrauskas. – Šis verslas tuo ir įdomus, kad nėra aiškios ribos ar lubų.“

Pašnekovas sako, kad kuriant verslą didžiausių investicijų prireikė pagal visus higienos reikalavimus įrengtų patalpų nuomai, įrangai, žaliavoms, pakuotėms įsigyti. Verslo pradžią palengvino tai, kad pavyko pasinaudoti „Invegos“ siūloma pagalba imant kreditą. „Sumos tikrai nebuvo įspūdingos, buvome viską pasiskaičiavę, tad ėmėme tik tiek pinigų, kiek reikėjo, kad būtų kuo mažesnės įmokos ir palūkanos. Tačiau svarbiausios, taip lengvai neapčiuopiamos ir pinigais neišmatuojamos investicijos buvo iš artimųjų: palaikymas, padrąsinimai ir pagalba sprendžiant įvairius iškylančius uždavinius“, – už paramą dėkingi verslininkai.

Planuoja plėstis dvigubai

Nutvilos“ kūrėjai aiškina, kad verslas vystomas pagal galimybes, greitai, bet neskubant, nes konkurencija didžiulė, o sveiki produktai šiuo metu vis labiau vertinami. Labiausiai konkuruoti jiems tenka su atvežtinių gaminių kokybe. Tai pavyksta sėkmingai, tad lygiagrečiai vyksta ir plėtra.

Po Naujųjų metų riešutų sviesto gamintojai ketina plėsti savo gamybos pajėgumus kone dvigubai. „Plečiantis nuosekliai, po truputį išsprendžiama daug technologinių problemų ir apsidraudžiama nuo didesnių nuostolių. Pavyzdžiui, turint dideles sutartis ir gavus prastą žaliavą, kurią reikia grąžinti, galima sulaukti baudų dėl vėlavimo laiku vykdyti sutartinius įsipareigojimus, o plėsdamasis nuosekliai įgyji tokios patirties ir žaliavas pradedi planuoti gerokai anksčiau arba skirstyti tarp kelių tiekėjų, kad darbai nesustotų“, – pasakoja verslininkai.

Iššūkis – švietėjiškas darbas

Patenkinti, kad verslas juda gera linkme ir į ateitį optimistiškai žiūrintys jo savininkai pripažįsta, kad didžiausiu iššūkiu jiems tampa švietėjiškas darbas. Lietuvoje riešutų sviestas yra dar neatrasta maisto kultūros dalis. Jie jau spėjo įsitikinti, kad lengviausia dirbti su jaunimu ir sportuojančiais, sveiką gyvenimo būdą vertinančiais žmonėmis, nes, pasak R. Petrausko, jaunoji karta jau žino tokius produktus ir gali tinkamai įvertinti kokybę. „Jau turime susitarimus su prekybos partneriais dėl dalyvavimo kalėdinėse mugėse. Kainodara dar ne viskas, pamažu rinkoje grįžta ir lietuviškos produkcijos vertinimas, tuo labai džiaugiamės“, – optimistiškai sako pašnekovai.

Visiems, kurie svarsto pradėti nuosavą verslą, vyrai siūlo labai gerai pagalvoti ir iš anksto susiplanuoti, kokie ištekliai bus naudojami, ar jie bus pakankami ir pan. „Nėra nieko blogiau kaip dirbti dviem frontais. Apskritai bent jau laikotarpiu, kai pradėsite verslą, galėsite pamiršti, kas yra savaitgaliai ir atostogos, nes, norint pasiekti rezultatų, reikės atsiduoti visu 100 procentų. Jeigu tokiai kainai nesate pasiruošę, geriau nepradėkite – išleisite pinigus, pasigadinsite nervus ir naudos tikrai nebus iš to daug“, – pataria „Nutvilos“ kūrėjai.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.