...

Geriausia dieta verslo žmonėms

Verslas

2014.09.09

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: .

Geriausia dieta verslo žmonėms

Dietinis mąstymas kelia įtampą, verčiau įsiklausyti į savo kūno poreikius ir valgant suderintą maistą sveikai jaustis bei atrodyti. flickr.com nuotr.

Įprasta verslininko diena susideda iš virtinės darbų, netylančio telefono, atsakingų susitikimų. Ar šios apgulties metu dar atkreipiame dėmesį į tai, ką valgome? O gal pilvo grojamą maršą bandome mandagiai nutildyti apgaulingu saldainiu ar nuodingu cigaretės dūmu? Apie streso nulemtas mitybos klaidas bei siūlomus jų sprendimo būdus klausiame gydytoją dietologę Aušrą Jauniškytę-Ingelevičienę, vienintelę sertifikuotą intuityvaus valgymo specialistę Lietuvoje.

Dieta – meškos paslauga kūnui

Dažna verslo pasaulio žmonių problema – užsitęsęs stresas, sukeliantis apetito disreguliaciją: apetito neturėjimą, o vėliau žvėrišką alkio proveržį. Išbadėjęs organizmas rėkia: „SOS!“ Kitas kraštutinumas yra, kai mes sėliname skanėstų link, taip bandydami maistu laikinai nuslopinti įtampą. Kaip priešingą dietai reiškinį gydytoja dietologė išskiria perdėtą žmogaus rūpinimąsi maistu: tam tikrų maisto produktų grupių išbraukimą iš savo raciono, kalorijų skaičiavimą, kitokio pobūdžio dietinį mąstymą. Dietologė siūlo ne ieškoti dar vienos stebuklingos dietos, o verčiau rimtai apmąstyti savo mitybos įpročius.

Nepasiduokite kitų įtakai, atraskite ir išlaikykite sveikus savo mitybos įpročius.

A.Jauniškytė-Ingelevičienė

Valgymas – dar vienas darbas jūsų dienotvarkėje

Ilgalaikis nuovargis biure neretai maskuojamas kofeino vartojimu, deja, taip tik dar labiau skatinamas stresinių hormonų išsiskyrimas. Kita dažna klaida, kai prioritetas atiduodamas virtinei darbų, o ne pietums. Dietologė pabrėžia, kad „kūnas anksčiau ar vėliau atkeršys už mūsų abejingumą jam. Reikia suprasti, jog valgymas – dar vienas darbas, kuriam turime skirti ir dėmesio, ir laiko. Nustumdami šį darbą į paskutinę vietą dienotvarkėje, rizikuojame ir visais likusiais savo darbais bei profesiniais užmojais.“

Išgirskite organizmo poreikius

Kiekvienas žmogus yra labai individualus, todėl savo mitybą turi intuityviai atpažinti. Pavyzdžiui, kai kurių žmonių organizmas genetiškai nesugeba beta karoteno paversti vitaminu A. Tai reiškia, kad jiems būtini gyvūninės kilmės produktai, kuriuose yra vitamino A, nes augaluose esantis beta karotenas nebus paverstas vitaminu A. Turime išmokti atpažinti savo kūno siunčiamus signalus, o svarbiausia – pastebėti, kada jaučiamės gerai. Todėl kolegos propaguojamas valgymas nebūtinai tinka jums. „Nepasiduokite kitų įtakai, atraskite ir išlaikykite sveikus savo mitybos įpročius, – skatina gydytoja dietologė ir rekomenduoja valgyti tada, kai norisi, netrikdant savęs mitais, kad valgyti reikia tik tam tikru laiku. – Jei biure rūkaliai randa laiko cigaretei, kodėl turėtų stebinti užkandžių pertraukėlės?“

Aršus alkis trikdo darbingumą

Verslininko sėkmę lemia pozityvus mąstymas bei kuo didesnis darbingumas. Tai tiesiogiai susiję ir su žmogaus valgymu. „Jei pamirštate pavalgyti pusryčius ar tikitės, kad kavos puodelis juos gali atstoti, klystate, – teigia mitybos specialistė. – Pusryčius valgyti būtina, nes kūnas per naktį išnaudoja energijos išteklius. Ryte reikia valgyti gana sočiai, kad organizmas, pritrūkęs maisto medžiagų, nepultų savęs ardyti.“ Priešingu atveju alkis didina mūsų išsiblaškymą, silpnina atmintį, sukelia dirglumą ir dėl to smarkiai krinta žmogaus darbingumas. Visgi pasiteiravus, ar reikia apskritai vengti alkio jausmo ir stengtis nuolat būti sočiam, mitybos ekspertė atsako neigiamai: „Žmogus visada sotus taip pat negali būti, nes tai išderina jo apetito ritmą. Nuolatinis užkandžiavimas skatina tikrojo poreikio pavalgyti neatpažinimą.“

Pilnumo jausmas nelygu sotumo jausmui

Tikrasis sotumas juntamas tik tada, kai mityba yra suderinta ir mūsų organizmas iš tiesų pasotinamas reikalingomis maisto medžiagomis. Pilnumo jausmas tėra apgaulė, nes kūnas prikemšamas beverčio maisto, o energijos produktyviai darbo dienai bei emocinio stabilumo taip ir neturime. Dėl šios priežasties svarbu pagalvoti ir apie tai, ką valgome.

Dirbdami protinį darbą reikalingų omega-3 rūgščių turėtume gauti iš riebių jūrinių žuvų, jūrinių dumblių, linų sėmenų, šalavijų sėklų. Atminties kokybei, nervų sistemai turi įtakos B grupės vitaminai, esantys pieno produktuose, mėsoje, kiaušiniuose, juodoje duonoje. Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad sotumo jausmas yra ne tik fizinis, bet ir psichologinis, todėl nereikia numoti ranka į norą suvalgyti tam tikrą produktą. Tik tada jausime visavertį sotumą, kuris ir gerina nuotaiką. Vis dėlto gana dažną žmogų kamuojantis saldumynų noras gali būti sumaišomas su alkio pojūčiu, todėl pirmiausia siūloma rimtai pavalgyti, o tik paskui smaližiauti. Mitybos specialistė stresą mažinti skatina ne lapnojant šokoladinį tortą, o renkantis vitamino C turinčius vaisius ir uogas, taip pat lapines daržoves, riešutus, kuriuose gausu magnio. Stebėdami savo mitybą nepamirškite, kad valgymas yra ne tik kūno aprūpinimas maisto medžiagomis, bet ir didelis malonumas.

Trumpai

Valgymas – dar vienas darbas jūsų dienotvarkėje, todėl paisykite jo.

Dietinis mąstymas kelia įtampą, verčiau įsiklausyti į savo kūno poreikius ir valgant suderintą maistą sveikai jaustis bei atrodyti.

Pilnumo jausmas nėra sotumas.

Nepamirškite pailsėti, nes miego stygius skatina didesnį apetitą.

Vartodami vitamino C turinčius vaisius, uogas, gerdami žaliąją arbatą galite sumažinti neigiamą streso poveikį kūnui.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.