Inovacijos viešajame sektoriuje: kokios technologijos Lietuvoje šiemet skatins progresą?

Verslas

2022.04.12

Autorius: bzn start

Temos: .

Inovacijos viešajame sektoriuje: kokios technologijos Lietuvoje šiemet skatins progresą?

GovTech Demo Day renginio akimirka Justo Juzėno nuotr.

Inovacijas viešajame sektoriuje skatinanti „GovTech laboratorija“ šiemet jau penktąjį kartą pradeda programą, kurios metu ieškos išmanių, inovatyvių sprendimų, skirtų gerinti paslaugas piliečiams ir efektyvinti viešojo sektoriaus darbą. „GovTech iššūkių serijos“ programos rezultatai rodo, jog per pastaruosius keletą metų Lietuvoje siekiama taikyti vis daugiau technologijų viešosioms problemoms spręsti.

Technologiniam progresui ypač aktyviai skverbiantis į mūsų kasdienybę, visuomenė vis didesnius lūkesčius kelia ir viešojo sektoriaus teikiamoms paslaugoms. Nors retai įsivaizduojame viešąjį sektorių kaip pirmąjį startuolio klientą, atsiranda pavyzdžių, kuomet sukuriamos socialinės ir viešojo sektoriaus iššūkius sprendžiančios inovacijos. Vien pernai metais, su „GovTech laboratorijos“ komandos pagalba, Lietuvos viešajame sektoriuje buvo įdiegta per 40 inovatyvių sprendimų. Tai sprendimai išmaniam miestui ar sveikatos sistemai, pagalba komunikuojant su piliečiais.

„Matome, kad viešojo sektoriaus organizacijos įgauna vis daugiau drąsos ieškoti inovatyvių sprendimų kylančioms problemoms. Džiugu, kad norima išspręsti vidines problemas organizacijoje ir pagerinti paslaugas  piliečiams, o tam padeda startuoliai ir inovatyvios įmonės. Pavyzdžiui, tokie įrankiai kaip išmanus psichikos sveikatos asistentas atkryčių prevencijai padeda jautriai visuomenės daliai įsitraukti į savo sveikatos valdymą ir jaustis labiau savarankiškai bei įgalintai,“ – teigia „GovTech laboratorijos“ vadovė Arūnė Matelytė.

Vis daugiau tokių inovatyvių technologijų viešasis sektorius pritaiko ne tiesiog sausai pirkdamas pigiausią sprendimą per viešuosius pirkimus, o įsitraukia į aktyvų bendradarbiavimą ir prototipų kūrimą su startuoliais ir inovatyviomis įmonėmis. Tokio bendradarbiavimo esmė – produkto kūrimas kartu, taikant aukštus kokybės standartus ir dalinantis geriausiomis praktikomis. „Dėmesys GovTech rinkai Lietuvoje vis auga ir mes net neabejojame, jog tai taps ne tik dar viena galimybe startuoliams vystyti kuriamus produktus, bet ir aukštos kokybės paslaugų piliečiams garantu,“ – tikino A. Matelytė.

Netrukus, jau Inovacijų agentūroje, dienos šviesą išvys penktosios „GovTech iššūkių serijos“ serijos iššūkiai. Tarp kurių – e-kvitai, edukacinė platforma visuomenės švietimui, mobili transporto sistema, įrankis identifikuoti nelegalų turinį internete ir daugybė kitų.

Parengta pagal mita.lrv.lt informaciją

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.