„Kickstarter“ padėjo atverti naujas galimybes

Verslas

2016.07.12

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

„Kickstarter“ padėjo atverti naujas galimybes

Gitarų linijos „Lava Drops“ kūrėjas - Rapolas Gražys. Kęstučio Kurieniaus nuotr.

Įnešti ką nors nauja į gitarų gamybos sritį – tokį ambicingą tikslą prieš kelerius metus sau išsikėlė vilnietis Rapolas Gražys (25). Šiuo metu jis jau turi ką parodyti. Jo kurta gitarų linija „Lava Drops“ ne tik sulaukia teigiamų įvertinimų iš muzikantų, bet ir pamažu suranda auditoriją visame pasaulyje. Birželio pabaigoje sėkmingai kampaniją platformoje „Kickstarter“ pradėjęs projektas pagrindiniu savo tikslu dabar laiko žinios apie unikalius gaminius skleidimą.

Susijungė dvi aistros

R. Gražys pasakoja, kad gitarų linija „Lava Drops“ tapo dviejų didžiųjų gyvenimo aistrų sinteze. Nuo pat vaikystės jam įdomiausia buvo muzika ir produktų dizainas. „Kai man buvo 12 ar 13 metų, pradėjau groti gitara. Tas instrumentas mane nuo seno traukė. Klausiausi „Queen“, „AC/DC“. Mokiausi, grojau keliose grupėse. Iš dalies ir užsidirbdavau iš muzikos. Tačiau tai buvo tik dalis gyvenimo. Kita dalis buvo dizainas. Produkto dizainas tapo profesija, o muzika labiau hobis“, – pasakoja jis.

Vaikinas ėmė studijuoti Vilniaus dailės akademijoje, o kai atėjo laikas diplominiam darbui, tiesiog nutarė sukurti savo gitarą. „Turėjau tam ir žinių, ir susidomėjimo. Įlindau dar giliau, pradėjau galvoti, ką nauja būtų galima pasiūlyti. Taip ir atsirado pirmoji gitara. Dabar jau yra visa jų linija. Yra trys skirtingi modeliai su išskirtinėmis ypatybėmis, kurti skirtingiems muzikantams“, – dėsto R. Gražys.

Anot jo, gitarų kūrimas yra labai sunki sritis. Vien todėl, kad čia jau labai daug padaryta. Kuo nors nustebinti sudėtinga. Tačiau tikrai įmanoma. „Visgi yra ta problema, kad jau kokius 60 metų gitarų gamyba beveik nesikeičia. Yra pagrindinės firmos, tokios kaip „Fender“, „Gibson“. Jos kuria gana inovatyvius dalykus, bet pati gitarų gamybos technologija nesikeičia. Paprastai atskirai gaminamas korpusas, atskirai grifas. Tada viskas suveržiama varžtais. Gitaros vis dar gana sunkios. Šiuos ergonominius ir dizaino dalykus man tikrai norėjosi šiek tiek pakeisti“, – teigia pašnekovas.

Pagrindinis tikslas – viešumas

Tai, kas prasidėjo kaip vieno žmogaus projektas, ilgainiui išaugo į kolektyvinį procesą. Su „Lava Drops“ šiuo metu dirba žmonės iš gana skirtingų sričių. „Yra žmonės, kurie atsakingi už gamybą. Su jais nuolatos bendraujame, tobuliname procesus. Yra ir kompozitorius, kuris padeda daryti įrašus, tikrinti gitarų garso ypatybes. Turime tam specialią studiją, kurioje nuolatos dirbame. Dabar, kai pristatėme trečiąjį gitaros modelį („Lava Drops x“, kuriame įdiegta lazerio technologija), jau turime ir lazerio technologą, kuris netgi užsiima programavimu“, – pasakoja R. Gražys.

Techninė „Lava Drops“ dalis jau išplėtota gana gerai. Anot pašnekovo, dabar svarbiausias uždavinys – skleisti žinią apie save. Būtent todėl ir nuspręsta keltis į platformą „Kickstarter“.

„Tai platforma, suteikianti gana daug viešumo. Per ją galima gana greitai pasiekti aukštą žinomumo lygį. Procesas bus daug greitesnis, nei, tarkim, to siekiant telkiant jėgas į kampaniją „Facebook“. Su palyginti mažai investicijų gali pasiekti daug žmonių, o kartu ir parduoti produktą. Dabar norime, kad mūsų gitaros tiesiog pasklistų, kad jomis būtų grojama. Todėl šį mėnesį net ir nutarėme jas parduoti beveik 40 proc. pigiau. Viešumas ir sklaida šiandien mums aktualiausia“, – tikina „Lava Drops“ įkūrėjas.

Pirmosios sėkmės ilgai laukti nereikėjo. Pirmoji gitara buvo parduota praėjus vos keturioms valandoms nuo starto. „Tai jau labai gerai. Buvo daug džiaugsmo, supratome, kad tikrai apsimokėjo prasidėti su „Kickstarter“. Visgi „Kickstarter“ labiau skirtas smulkesniems produktams, o mūsų gitaros yra labiau „Premium“ klasės prekė. Tikrai ne visi gali sau leisti jas įsigyti. Tačiau susidomėjimas yra. Gitaras pardavėme ir JAV, ir Švedijoje“, – sako R. Gražys.

Anot jo, „Lava Drops“ strategija ruošiantis startui buvo pabrėžti pačius svarbiausius dalykus. „Kalbėjome apie tai, kad siūlome inovatyvių gitarų, kurios išsiskiria savo ypatybėmis. Svarbu ir tai, kad mes jau turėjome pagamintus instrumentus. Nesiūlėme tik idėjos. Mums svarbiau yra sklaidos funkcija. Darbo tikrai reikia įdėti. Mažiausiai porą mėnesių. Ir tai nėra labai daug. Pažįstu žmonių, kurie startui ruošėsi ir porą metų“, – teigia pašnekovas.

Svarbus ir laikas

R. Gražys pabrėžia ir tai, kad rengiantis startui platformoje „Kickstarter“ svarbu išlaukti ir tinkamo momento. „Mus mato ir dėl to, kad nėra kito muzikinio projekto, kuris su mumis konkuruotų. Mes specialiai nepradėjome anksčiau, kad to išvengtume. Tiesą sakant, gal net kiek nusvylame, nes liepa platformai „Kickstarter“ yra pats blogiausias mėnuo. Tačiau reikia nuolat stebėti situaciją ir ištaikyti laiką, kai nebus tave potencialiai užgošiančių projektų“, – pabrėžia jis.

Kitas pašnekovo tikslas – per „Kickstarter“ surasti ir bendradarbiavimo šaltinių. Susirašinėjimas jau prasidėjo. Jo, ko gero, bus tik dar daugiau, kai grojančiųjų gitaromis „Lava Dropspadaugės. „Atsiliepimai būna labai geri. Pirmieji paprastai maždaug tokie: tokio dalyko dar gyvenime nebuvau matęs. Nieko keista, nes forma, išvaizda „Lava Drops“ tikrai išsiskiria. Visgi žmonės jau įpratę prie tų senų sprendimų. Prie instrumento, kuris iš esmės yra perdarytas, reikia laiko priprasti. Žmonėms paprastai labai patinka grifas. Visos mūsų gitaros šlifuojamos rankomis ir yra labai patogios. Muzikantams tai labai svarbu ir jie iš karto atkreipia į tai dėmesį“, – atskleidžia projekto įkūrėjas.

Jis sako tikrai nesiorientuojantis į kokį nors konkretų muzikos stilių. Jam svarbiausia, kad žmogui pirmiausia būtų patogu. Instrumentas turi prilipti prie jo. O ką jau jis gros: džiazą, roką ar metalą, jau nebe taip svarbu. Su gitaromis „Lava Drops“ galima išgauti bet kokius garsus. Kuo daugiau žmonių įsitikins jų pranašumais, tuo greičiau bus galima žengti ir kitą žingsnį į priekį.

„Mano tikslas – sukurti visą seriją produktų su ženklu „Lava Drops“. Gitaros tiesiog yra pirmieji produktai. Viską rištų dizainas ir inovacijos. Noriu kurti instrumentus, kurie muzikantams suteiktų naujų galimybių. Tokia yra vizija. Norisi, kad žmonės gautų progą atverti naujas plotmes, kurti kitaip, nei yra įpratę“, – sako R. Gražys.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.