Renginių draudimas: kas tai yra ir kokios tendencijos šiandien?

Verslas

2020.08.27

Autorius: Gustė Valantinavičiūtė

Temos: .

Renginių draudimas: kas tai yra ir kokios tendencijos šiandien?

Renginių draudimo paslauga Lietuvoje sparčiai populiarėja ir per pastaruosius penkerius metus mūsų šalies rinka priėmė šią paslaugą gana lengvai. Imtasi drausti ir didelius festivalius, tokius kaip „Granatos Live“, „Karklė“, „Galapagai“, „Yaga“, ir įvairius didelius koncertus ar koncertinius turus arenose. Apie renginių draudimo paslaugos tendencijas šiomis dienomis kalbame su draudimo bendrovės „Colemont“ generaliniu direktoriumi Giedriumi Čiurinsku.

Kas yra renginių draudimas?

Dažniausiai renginių draudimas naudojamas siekiant apdrausti renginį nuo atšaukimo rizikos. Vieni pagrindinių ir populiariausių rizikos veiksnių, nuo kurių draudžiami renginiai, yra atlikėjo ligos ar traumos, blogas oras arba kitos panašios priežastys. Tad renginiui neįvykus, kaip teigia draudimo bendrovės „Colemont“ generalinis direktorius, atlyginami organizatoriaus patirti nuostoliai – į renginį investuotos nesusigrąžinamos lėšos.

Žinoma, prastos oro sąlygos arba atlikėjo patirtos traumos nėra vienintelės rizikos, nuo kurių draudžiami renginiai. Kitas gana aktualus draudimas – civilinės atsakomybės. G. Čiurinskas teigia: „Galima apsidrausti renginio organizatoriaus civilinės atsakomybės draudimu: jei renginio metu susižalos žiūrovas, kiti tretieji asmenys ar bus padaryta žala arenai, patikėtam turtui.“

Draudimo išplėtimai

Tiesa, „Colemont“ generalinis direktorius pasakoja, kad, be pagrindinių renginių draudimo funkcijų, yra ir papildomų draudimo išplėtimų. „Draudimo išplėtimais galime sumažinti įvairias rizikas, kylančias renginio metu“, – sako generalinis direktorius ir kaip pavyzdį pateikia įrangos draudimą. Įrangos draudimo sritis yra gana plati. Šiuo draudimu apdraudžiama visa renginio metu naudojama įranga bei dekoras: apšvietimas, garso aparatūra.

Žinoma, draudimo išplėtimo sričių yra visai nemažai ir įvairių. Tačiau tai yra paties organizatoriaus civilinė atsakomybė ir dažniausiai draudžiamas patikėtas turtas. Taip pat egzistuoja ir muzikos instrumentų draudimas, kuriuo apdraudžiami muzikos instrumentai. Be to, dažnai draudžiamasi ir nuo nelaimingų atsitikimų, apdraudžiant ir atlikėjus, ir žiūrovus. „Galima apsidrausti iš esmės nuo bet kokio nelaimingo įvykio, pavyzdžiui, jeigu renginio organizatorius, komandos narys, žiūrovas ar atlikėjas susilaužytų koją“, – pavyzdį pateikia G. Čiurinskas.

Galima sakyti, kad renginio organizatorius gali apsidrausti beveik viską: oro sąlygas, turtą, dalyvių sveikatą, nelaimingus atsitikimus, pagrindinių asmenų neatvykimą, renginio atšaukimą ar kitus nenumatytus atvejus.

Kokiais atvejais reikia draudimo?

G. Čiurinsko teigimu, šis draudimas reikalingas organizuojant kiekvieną renginį, nes taip organizatorius užsitikrina savo įmonės finansinį saugumą įvykus draudžiamajam įvykiui. Draudimas yra reikalingas norint apdrausti atlikėjų honorarus, nelaimingus atsitikimus.

Tiesa, renginio organizatoriams gali kilti klausimas, kokie kriterijai taikomi atrenkant tinkamas drausti įmones. G. Čiurinskas neslepia, kad kriterijų tikrai yra ne vienas, tačiau, atėjus pildyti draudimo paraiškos, aiškiai matyti, ar renginys yra draustinas. Tad pašnekovas pataria organizatoriams tiesiog pasidomėti renginio draudimo galimybėmis.

Vis dėlto „Colemont“ generalinis direktorius sako, kad įvardyti renginių draudimui taikomus kriterijus yra labai sunku: „Iš esmės draudžiame beveik viską. Nuo įmonių vakarėlių, seminarų iki vestuvių. Nuo smulkių renginių, parodų iki stambių, grandiozinių vakarėlių, festivalių.“ Tad G. Čiurinsko teigimu, draudimo įmonė draudžia visokius renginius, tačiau pradėjus gilintis išaiškėja niuansai, kuriuos galima apdrausti arba ne.

Taip pat teikiant draudimo pasiūlymą aktualus yra ir įmonės biudžetas, nuo kurio priklauso draudimo mastas ir sritis. Pašnekovas pasakoja, kad draudikas pateikia klausimus, pagal kuriuos vertina įmonės, renginio organizatoriaus galimybes: „Draudėjo rekvizitai, renginio pavadinimas, trukmė, data, vieta, kurioje vyks renginys, žiūrovų skaičius.“ Nuo šių kriterijų priklauso rizika, kurią prisiima draudėjas ir įmokos kaštai, tad, pateikus visus duomenis, draudimo kompanija apskaičiuoja draudimo pasiūlymą ir pateikia jį klientui.

Nuo koronaviruso apsidrausti nepavyks

Šių metų pavasarį Lietuvą užklupęs koronavirusas, be abejonės, sutrikdė ne vieno renginių organizatoriaus planus. Paklaustas, ar įmanoma apsidrausti nuo renginių, atšauktų dėl viruso, nuostolių, G. Čiurinskas, teigia, kad renginiai nuo įvairių virusų tikrai yra draudžiami.

„Esame apdraudę ne vieną renginį nuo Ebolos, SARS viruso“, – teigia generalinis direktorius ir priduria, kad prieš atsirandant COVID-19 buvo siūloma galimybė apsidrausti renginius ir nuo šio viruso. Taigi šioje situacijoje pasisekė toms įmonėms, kurios spėjo savo renginius nuo koronaviruso apdrausti iš anksto.

Gaila, tačiau šiuo metu, esant labai didelei COVID-19 grėsmei, renginių draudime šis virusas yra žymimas kaip nedraudžiamasis įvykis. Taigi visos žalos, susijusios su šiuo virusu, yra neapdraustos.

Tad ir šiandienines renginių draudimo tendencijas pašnekovas vertina prastai: „Kadangi tikriausiai nerastumėte nė vieno draudiko, kuris draustų renginius būtent dėl COVID-19 grėsmės ir su šiuo virusu susijusių pasekmių, nes tai kelias į draudiko bankrotą.“ Deja, šios tendencijos mažina ir pačių organizatorių norą drausti renginius, tiksliau sakant, juos organizuoti. „Kuo mažiau renginių organizuojama, tuo mažiau norinčiųjų apsidrausti“, – teigia G. Čiurinskas.

Ekspertai

Giedrius Čiurinskas

Giedrius Čiurinskas

Generalinis direktorius / „Colemont“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.