Viešojo sektoriaus problemas spręs startuoliai

Verslas

2019.07.07

Autorius: BZN Start

Temos: , .

Viešojo sektoriaus problemas spręs startuoliai

Viešojo sektoriaus problemas spręs startuoliai Iš asmeninio albumo

Lietuvoje netrukus pradės veikti „GovTech“ laboratorija, kuri padės spręsti viešojo sektoriaus problemas naudojant inovatyvius sprendimus. Ši Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva ne tik suteiks galimybę startuoliams išbandyti savo technologiją viešajame sektoriuje, bet ir padės ją komercializuoti.

„GovTech Lab“ iniciatyva Lietuvai naudinga dvejopai. Pirmiausia, tai būdas kitaip pasižiūrėti į viešojo sektoriaus problemas, kad inovacijas kuriančios komandos, niekada nedirbusios viešajame sektoriuje, pasiūlytų naujų sprendimų, kaip efektyvinti įmonių veiklą ir užtikrinti didžiausią naudą visuomenei. Antra, įgyvendinant iniciatyvą dalyvausiantys inovatyvūs verslai turės galimybę realiomis sąlygomis išbandyti bei tobulinti kuriamus naujus sprendimus ir juos komercializuoti“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Spartesnis sprendimas

„GovTech Lab“ du kartus per metus inicijuos „Iššūkių seriją“, kuomet viešojo sektoriaus institucija paskelbs jai aktualią problemą, o startuoliai, verslas ir visuomenė galės siūlyti inovatyvius technologinius jos sprendimo būdus. Pasinaudodamos „Iššūkių serijos“ galimybėmis institucijos galės greitai rasti inovatyvų technologinį sprendimą, kurio nėra rinkoje, ir tą padaryti greičiau, nei naudojant tradicinius viešųjų pirkimų būdus. Vienos serijos įgyvendinimo metu būtų sprendžiamos bent 3 institucijų problemos.

Bendradarbiavimo susitarimą dėl „GovTech“ laboratorijos įkūrimo šiandien pasirašė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, VšĮ „Keliauk Lietuvoje”, VšĮ „Kaunas 2022”, Lietuvos bankas, UAB „Lietuvos energija”, kurios taps šio bandomojo projekto dalyvėmis. Ateityje į šį projektą ketina įsitraukti daugiau institucijų.

Prie Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) veiksianti „GovTech“ laboratorija taip pat veiks ir kaip kompetencijų centras, padėsiantis didinti viešojo sektoriaus inovatyvumą technologijų srityje. „GovTech Lab“ nariai sieks populiarinti „GovTech“ inovacijas, atliks „GovTech“ rinkos Lietuvoje ir užsienyje tyrimus ir analizes, vykdys su naujausiomis technologijomis viešajame sektoriuje susijusią veiklą ir skatins inovatyvių technologijų panaudojimą. „GovTech Lab“ veikla ateinančius 3 metus bus finansuojama iš ES struktūrinių fondų.

Didelis potencialas

„GovTech“ – tai sparčiai besivystanti inovacijų ekosistema, leidžianti verslui kurti inovatyvius, dažniausia naujausiomis technologijomis grįstus sprendimus viešojo sektoriaus iššūkiams spręsti. Skaičiuojama, kad pasauliniu mastu „GovTech“ – tai net 400 mlrd. dolerių pasaulinė rinka, kurią galėtų išnaudoti startuoliai ir valstybės. Vien Europoje esama daugiau kaip 2000 „GovTech“ startuolių.

Tarp „GovTech“ įgyvendinamų projektų pavyzdžių – išmaniojo miesto technologijos nuo transporto programėlių iki miestiečių įsitraukimo į sprendimų priėmimą; dirbtiniu intelektu grįsta gydytojų laiką taupanti rentgeno nuotraukų aprašymo technologija; dirbtiniu intelektu grįstas užklausų viešajam sektoriui optimizavimas; 3D virtualios laboratorijos mokymosi platforma vyresnių klasių bei universitetų studentams ir kt.

Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau kaip 600 startuolių, tačiau dėl informacijos trūkumo tik nedidelė jų dalis kuria inovatyvias technologijas viešajam sektoriui. O štai „GovTech“ rinkos augimo potencialas yra didžiulis: net 12 proc. viso BVP Lietuvoje sudaro viešieji pirkimai, todėl startuoliams ir visoms inovatyvioms bendrovėms viešasis sektorius ateityje gali tapti svarbiu klientu.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.