7 dalykai, kurie motyvuoja labiau nei pinigai

Verslas

2016.12.16

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

7 dalykai, kurie motyvuoja labiau nei pinigai

Darbuotojai turi jausti, kad jų darbas yra prasmingas. pexels.com nuotr.

Ar atsimenate pirmą savo algą? Žmogaus gyvenime tai nemenkas įvykis. Staiga nereikia prašyti pinigų iš tėvų, sugebi pats apmokėti sąskaitas. Vien faktas, kad gali gyventi iš savo darbo, džiugina ir motyvuoja rytais keltis ir žingsniuoti į darbovietę. Tačiau ilgainiui pirminė euforija praeina ir apima klausimas, ar darbas išties džiugina. Jeigu į šį klausimą atsakoma neigiamai arba jam bent kyla abejonių, tai neišvengiamai kris darbo kokybė, sumažės noras dirbti. Bus paprasčiausiai sunku motyvuoti save. Štai kodėl geras vadovas privalo padaryti taip, kad jo darbuotojams arba niekada nekiltų abejonių, arba jos greitai išsisklaidytų. Pateikiame kelis patarimus, kurie padės palaikyti produktyvią ir motyvuojančią atmosferą įmonėje.

1. Darbuotojai turi jausti, kad jų darbas yra prasmingas

Vienas žurnalistas kadaise paklausė garsiojo japonų rašytojo Haruki Murakami, ar patinka pinigai. Šis atsakė: „Taip. Labai. Už juos galima nusipirkti laiko rašyti…“ Ko gero, šis atsakymas puikiai iliustruoja mūsų visų santykį su pinigais. Taip, mums jų reikia, kad galėtume gyventi patogiai ir taip, kaip norime, bet iš tikrųjų jie yra daugiau priemonė, o ne tikslas. Mums daug labiau rūpi, ar veikiame ką nors prasmingo, ar patenkiname troškimą daryti tai, kas miela širdžiai. Štai kodėl geras vadovas turi parodyti pavaldiniams, kad jų darbas yra svarbus ir prasmingas. Niekas taip gerai nesuvienija grupės žmonių kaip bendras tikslas. Paverskite savo tikslus viso kolektyvo tikslais. Kai tai pasieksite, jums niekada nereikės jaudintis dėl darbuotojų motyvacijos.

2. Elkitės su darbuotojais kaip su asmenybėmis

Moderniosios visuomenės viena iš ligų yra didėjantis anonimiškumas. Žmonės, kurie perka jūsų produktus, virto vartotojais, o dirbantys asmenys – darbo jėga. Tokie terminai, kad ir patogūs, bet sterilūs, atplėšiantys žmones nuo jų individualumo. O juk labai gerai žinome, jog dviejų vienodų žmonių nebūna. Kiekvienas esame asmenybė su savomis stiprybėmis ir silpnybėmis. Kiekvieną darbuotoją dera vertinti atskirai, atsižvelgti net į jo asmeninio gyvenimo aplinkybes. Tai, kas tinka vienam, galbūt visai netiks kitam. Būkite lankstūs ir priimkite kiekvieną žmogų tokį, koks jis yra. Jei jis jausis vertinamas ir gerbiamas, iš karto padaugės motyvacijos.

3. Dalykitės informacija ir sudarykite sąlygas savarankiškumui augti

Pasaulį į priekį veda kūrybingi žmonės, tačiau su tokiais dirbti sunkiau. Jie nepriklausomi ir nelabai nori mechaniškai atlikti užduočių. Jie labai dažnai klausia: „Kodėl?“ Pateikite jiems šiuos atsakymus! Geriau suvokdamas savo funkcijas ir jas įvertinęs visos įmonės tikslų kontekste jis daug labiau norės tinkamai atlikti savo pareigas. Nebijokite darbuotojams suteikti daugiau autonomiškumo. Taip, kartais baisu prarasti kontrolę, bet svarbiausia juk rezultatas, o ne tai, kaip jis pasiektas. Be to, galimybė dirbti laisvai paprasčiausiai teiks daugiau pasitenkinimo.

4. Tinkamai atsilyginkite už jų pastangas

Jau užsiminėme, kad pinigai yra ne tikslas, o priemonė. Šiuo atveju skatinamoji priemonė. Premija ar atlyginimo pakėlimas yra tarytum patvirtinimas, kad darbuotojas gerai atlieka savo pareigas. Pats žinojimas, kad viršininkas pastebi tavo darbą, yra malonus ir motyvuoja. Antra vertus, skatinti galima ne tik pinigais. Sudarykite darbuotojams galimybes tobulėti. Tai, kad įmonei rūpi tavo tobulėjimas, kartais gali motyvuoti labiau nei alga.

5. Rodykite asmeninį pavyzdį

Prisiminkime garsųjį J. Mateikos paveikslą „Žalgirio mūšis“. Tie, kas matė jo originalą, neleis sumeluoti – paveikslas įspūdingas jau vien matmenimis. Ir kiek jame visko vyksta. Gali kokią valandą nagrinėti kairį apatinį kampą… O kas yra pačiame paveikslo centre? Ten Vytautas kardu mosikuoja ir veda į kovą savo būrius. Ir čia nieko keista. Taip ir turi būti. Būtent valdovas visais laikais įkvėpdavo karius kovai. Ir dažniausiai tai darydavo asmeniniu pavyzdžiu. Panašiai turi būti ir įmonėje. Vadovas, kuris yra atsidavęs savo darbui ir jaučia pasitenkinimą, darbuotojus motyvuos net ir be tiesioginių pastangų.

6. Neverskite kaltės pavieniams darbuotojams, bet ir nepraraskite ryžtingumo

Jūs ir jūsų darbuotojai yra komanda ir visada privalo tokia išlikti. Tiek geromis akimirkomis, tiek sunkiomis. O jų neišvengiamai bus. Labai svarbu tokiais atvejais neieškoti atpirkimo ožio. Tokį visada rasite, jeigu tik norėsite. Paklauskite savęs, ar tikrai galima visą kaltę dėl nesėkmės suversti vienam žmogui. Jeigu darbuotojai jaus, kad bet kada gali tapti atpirkimo ožiu, jie pasidarys neramūs, perdėtai atsargūs, neryžtingi, o ilgainiui praras motyvaciją dirbti. Antra vertus, jeigu kolektyve esama žmogaus, kuris demoralizuoja kitus, nedvejodami jį pašalinkite. Toks žingsnis sulauks tik pritarimo.

7. Dalykitės!

Jeigu jau dirbate kartu, siekiate bendrų tikslų, tai kartu švęskite ir bendras pergales. Geras vakarėlis ar tiesiog jaukus pasisėdėjimas po darbo leis dar sykį pasijusti maža bendruomene, kurioje būti malonu visiems. Leiskite savo darbuotojams žinoti, kad esate dėkingas už sunkų darbą. Jeigu darbuotojai jausis neatsiejama kompanijos dalimi, papildomai jų motyvuoti net ir neprireiks.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.