...

Dovanų kortelės naudojimo sąlygos

Žinių bazė

2013.02.06

Ar teisėtai pardavėjo nurodomos dovanų kortelės naudojimo sąlygos, kad:
1. Dovanų kortelės atgal nepriimamos ir į grynuosius pinigus nekeičiamos
2. Grąžinant prekes , už kurias buvo atsiskaityta dovanų kortele, pirkėjui grąžinama tos pačios vertės dovanų kortelė
3. Atsiskaitant už prekes, neišnaudota dovanų kortelės suma į grynuosius pinigus nekeičiama ir negrąžinama

Ar teisiškai šios sąlygos nepažeidžia įstatymų ir vartotojo teisių, yra sąžiningos?

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Gintautas Bartkus

Vadovaujantysis partneris, advokatas / Deloitte Legal

Publikavimo data: 2013-02-06 08:53

Vertinant teisiškai, dovanų kortelės, dovanų čekiai ir panašūs dokumentai, kurie, sumokėjus iš anksto, suteikia jų turėtojui teisę per tam tikrą...

Publikavimo data: 2013-02-06 08:53

Vertinant teisiškai, dovanų kortelės, dovanų čekiai ir panašūs dokumentai, kurie, sumokėjus iš anksto, suteikia jų turėtojui teisę per tam tikrą nurodytą laikotarpį įsigyti prekių ar paslaugų už tam tikrą jame nurodytą sumą, patvirtina pirkimo-pardavimo sutarties (atlygintino dvišalio sandorio) sudarymą tarp pardavėjo (paslaugų teikėjo) ir pirkėjo. Dovanų kortelė ar dovanų čekis įrodo, jog už prekes ar paslaugas sumokėta iš anksto, o kortelę pateikęs asmuo turi teisę jas įsigyti.

Prieš įsigyjant dovanų kortelę ar dovanų čekį patartina visuomet susipažinti su jame nurodytomis sąlygomis, kadangi įsigydamas dovanų čekį ar dovanų kortelę pirkėjas sutinka su šiame ar kitame neatsiejamame dokumente nurodytomis sąlygomis ir įsipareigoja jų laikytis. Standartinėse vartojimo pirkimo-pardavimo sutartyse draudžiamos nesąžiningos, t.y., sutarties šalių teisių ir pareigų pusiausvyrą pažeidžiančios sąlygos (pvz., neproporcinga šalių atsakomybė, teisė pardavėjui vienašališkai nutraukti sutartį ar keisti jos sąlygas, pirkėjui nustatomos nepagrįstos pareigos, papildomi mokesčiai ir pan.). Jei tokių nesąžiningų sąlygų sutartyje nėra, be to, joje aiškiai ir vienareikšmiškai nurodoma su dovanų kortelės galiojimu, keitimu ir grąžinimu susijusi informacija, manytina, jog vartotojų teisių tokios iš anksto aiškiai nurodytos sąlygos nepažeidžia.

Visgi nereiktų pamiršti, jog kiekvienoje dovanų kortelėje ar dovanų čekyje pateikiamas sutarties sąlygas reikia vertinti individualiai, tačiau pardavėjas, nenurodęs išsamios ir aiškios informacijos ar nurodęs klaidinančią informaciją, turėtų atsakyti įstatymų nustatyta tvarka bei atlyginti pirkėjo patirtą žalą.

Ekspertai

Gintautas Bartkus

Gintautas Bartkus

Vadovaujantysis partneris, advokatas / Deloitte Legal

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.