...

Su individualia veikla dirbu nuo 2005 gruodžio; gyvybės draudimo paslaugos tarptautinėje kompanijoje

Žinių bazė

2013.10.02

rugsėjo 30 man buvo pasiūlyta nutraukti sutartį savo noru, motivuojant nepakankamais pardavimais.
sutartyje numatyta kompensacija už išdirbtus metus, vienašališkai kompanijai nutraukus sutartį.
Dabar patiriu psihologinį spaudimą. Kaip man teisiškai pasielgti?

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Mantas Mikalopas

Partneris, advokatas / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Publikavimo data: 2013-10-02 22:16

Pagal pateiktą informaciją galima suprasti, kad dirbate pagal individualią veiklą civilinės paslaugų teikimo sutarties pagrindu. Esant tokiai situacijai netaikomos Darbo...

Publikavimo data: 2013-10-02 22:16

Pagal pateiktą informaciją galima suprasti, kad dirbate pagal individualią veiklą civilinės paslaugų teikimo sutarties pagrindu. Esant tokiai situacijai netaikomos Darbo kodekso normos, skirtos darbuotojų apsaugai, nors pagal Jūsų apibūdintas aplinkybes galima įžvelgti ir darbo santykiams būdingų požymių bei ginče naudoti su tuo susijusius argumentus.

Civilinio kodekso (CK) 6.156 str. 1 d. numatyta, kad šalys turi teisę laisvai sudaryti sutartis ir savo nuožiūra nustatyti tarpusavio teises bei pareigas, taip pat sudaryti ir CK nenumatytas sutartis, jeigu tai neprieštarauja įstatymams. Taigi vertinant Jūsų situaciją reiktų analizuoti sudarytą paslaugų teikimo sutartį. Jeigu, kaip teigiate, joje yra aptarta galimybė esant nepakankamiems pardavimams kompanijai vienašališkai nutraukus sutartį gauti kompensaciją už išdirbtus metus, kompanija tokios sąlygos privalo laikytis. Kita vertus, tik išsamiai įvertinus visas Jūsų sudarytos sutarties sąlygas galima būtų atsakyti, ar draudimo kompanija negali nutraukti sutarties kitais CK XVIII skyriuje nustatytais pagrindais.

Sutarties nutraukimui, taip kaip ir jos sudarymui, yra taikomas šalies tikrosios valios išreiškimo reikalavimas, esantis sutarties laisvės principo dalimi. Tai reiškia, kad nutraukti sutartį Jūs galite laisva valia ir niekieno neįtakojamas. Priešingu atveju susitarimas dėl sutarties nutraukimo gali būti pripažintas negaliojančiu CK 1.91 str. pagrindu (dėl apgaulės, smurto, ekonominio spaudimo ar realaus grasinimo, taip pat dėl šalies atstovo piktavališko susitarimo su antrąja šalimi ar dėl susidėjusių sunkių aplinkybių sudaryto sandorio pripažinimas negaliojančiu). Tokiu atveju reiktų surinkti spaudimą patvirtinančius įrodymus. 

Ekspertai

Mantas Mikalopas

Mantas Mikalopas

Partneris, advokatas / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.