Nealkoholinių gaiviųjų gėrimu pardavimas suvenyrų parduotuvėje
2013.03.27
Nealkoholinių gaiviųjų gėrimų pardavimas suvenyrų parduotuvėje. Artėjant vasaros sezonui, norėtume pardavinėti gaivinančius gėrimus savo suvenyrų parduotuvėje. Kokie reikalingi leidimai, ar būtinas maisto tvarkymo subjekto pažymėjimas? Perkant gėrimus iš tiekėjų, ar reikalingi kokie nors sertifikatai?
Temos: Pardavimai, Teisė.
Į klausimą atsakė:
Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.
Ekspertai
Gintautas Bartkus
Vadovaujantysis partneris, advokatas / Deloitte Legal
Tapk ekspertu
Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!
Vadovaujantysis partneris, advokatas / Deloitte Legal
Publikavimo data: 2013-03-27 15:51
Atsižvelgiant į Jūsų klausimą, pirmiausia paminėtina, kad užsiimant bet kokia veikla, susijusia su maisto tvarkymu ar ruošimu (maisto tvarkymas apima...
Publikavimo data: 2013-03-27 15:51
Atsižvelgiant į Jūsų klausimą, pirmiausia paminėtina, kad užsiimant bet kokia veikla, susijusia su maisto tvarkymu ar ruošimu (maisto tvarkymas apima ir maisto pardavimą), būtina vadovautis atitinkamais teisės aktais. Pirmiausia tai Maisto įstatymas, kuris nustato specialius reikalavimus tokiai veiklai ir yra taikomas taip pat ir maistą į rinką tiekiantiems subjektams. Šis įstatymas numato, kad tvarkyti maistą galima tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta ir su Sveikatos apsaugos ministerija suderinta tvarka patvirtintose maisto tvarkymo vietose, turinčiose nustatyta tvarka išduotus maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Šiuos pažymėjimus privalo turėti visi maisto tvarkymo subjektai, t. y. ir prekybos subjektai, pvz. prekybos kioskai. Šių pažymėjimų išdavimo tvarką reglamentuoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtinti Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimai.
Taip pat pažymėtina, jog vykdant Jūsų apibūdintą veiklą, būtina vadovautis Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“. Pažymėtina, jog ši higienos norma nustato, jog maisto verslo operatoriams, tvarkantiems mažus kiekius negreitai gendančio maisto – jo negaminantiems, neperdirbantiems ir neparuošiantiems, gali būti taikomi paprastesni normoje numatyti savikontrolės principai, t. y. jiems netaikomi Europos Sąjungos nustatyti geros higienos praktikos principai. Tačiau taikomi kiti higienos normoje ir kituose teisės aktuose nustatyti reikalavimai.
Pažymėtina, jog Jūsų nurodomoje veikloje taip pat reikėtų vadovautis Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintomis Mažmeninės prekybos taisyklėmis.
Taip pat vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 „Dėl Darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis, sąrašo ir šių darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarkos patvirtinimo“, darbuotojai, dirbantys srityse, susijusiose su maisto gamyba ir realizavimu, taigi ir asmenys, mažmenine prekyba prekiaujantys gaiviaisiais gėrimais, turi periodiškai tikrintis sveikatą.