PVM mokesčiai pagal veiklą: 479100?

Žinių bazė

2017.11.17

Planuojama verstis e-prekyba (moteriškų rūbų internetinė parduotuvė). Prekyba vyksta užsakant prekes internetu visame pasaulyje. Prekių gamybą ir pristatymą vykdo tiekėjas turintis fabrikus USA ir Europoje. Mes, kaip individualios veiklos turėtojai fizinių prekių nesandeliuojame ir negauname Lietuvoje. Kuriame fabrike bus gaminamas produktas ir pristatymas priklauso nuo pirkėjo pristatymo adreso. Iškilo keletas klausimų dėl mokesčių:

1. PVM mokestis. Sutartyje su tiekėju nurodyta, jei pirkėjas yra iš ES šalies ir prekė yra gaminama Europos(ES) fabrike, tiekėjas privalo nuskaityti papildomą 21% PVM, jei mes dar neesame PVM mokėtojas. Ar tai tiesa?
2. Kai tampame PVM mokėtoju ir tiekėjui tai pranešame, tuomet patys turime mokėti PVM Lietuvai. Tačiau prekyba vyksta visame pasaulyje, ar PVM yra skaičiuojamas tik nuo ES parduotų prekių ar nuo bendro pelno?
3. Jei su tiekėju sutariama, kad visi užsakymai būtų gaminami USA ir pirkėjas yra iš ES, ar vistiek reikia mokėti PVM?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2017-11-17 11:44

1. Vadovaujantis Tarybos direktyvos 2006/112/EB 138 (1) straipsniu, prekių pardavimas  apmokestinamas 0 proc. PVM tarifu, kai vienos Europos Sąjungos (ES)...

Publikavimo data: 2017-11-17 11:44

1. Vadovaujantis Tarybos direktyvos 2006/112/EB 138 (1) straipsniu, prekių pardavimas  apmokestinamas 0 proc. PVM tarifu, kai vienos Europos Sąjungos (ES) valstybės narės pardavėjas parduoda prekes kitoje ES valstybėje narėje įregistruotam PVM mokėtojui, ir šios prekės iš vienos ES valstybės narės išgabenamos į kitą ES valstybę narę.
Vadinasi, jei Jūs pirksite prekes kaip ne PVM mokėtojas, pardavėjas 0 proc. PVM tarifo pagal aukščiau nurodytas nuostatas taikyti negalės. Prekės bus apmokestintos pardavėjo šalyje joms nustatytu PVM tarifu. 

2. Kai prekės įsigyjamos iš kitos ES valstybės narės PVM mokėtojo, jų įsigijimas apmokestinamas PVM Lietuvoje, kai įsigytų prekių gabenimas baigėsi Lietuvoje arba kai prekių gabenimas baigėsi kitoje ES valstybėje narėje, išskyrus atvejus, kai prekių įsigijimas turi būti apmokestintas toje kitoje ES valstybėje narėje.
Vadinasi, jei Jūs pirksite iš ES prekes kaip Lietuvos PVM mokėtojas, prekes į kitas ES valstybes nares išgabens pardavėjas, tai pardavėjas Jums parduodamas prekes turės apmokestinti 0 proc. PVM tarifu. Jūs turėsite Lietuvoje apskaičiuoti PVM tik nuo tų įsigytų prekių vertės, kurios bus atgabentos į Lietuvą arba, kurios bus išgabentos pirkėjams į kitas ES valstybes nares, išskyrus atvejus, kai prekių įsigijimą apmokestinsite tose kitose ES valstybėse narėse.
Prekių pardavimas apmokestinamas PVM Lietuvoje, kai prekių gabenimas pirkėjui prasideda Lietuvoje, arba kai prekės jų pardavimo momentu faktiškai yra Lietuvoje.
Parduodami prekes, pardavimo PVM Lietuvoje turėsite apskaičiuoti tik nuo į Lietuvą atgabentų prekių pardavimo sandorių.

3. Kai prekės atgabenamos iš trečiųjų šalių gali atsirasti prievolė mokėti importo PVM. Lietuvoje importo PVM skaičiuojamas, kai prekės importuojamos Lietuvoje. Importo PVM apskaičiuoja ir administruoja muitinė.
Jei parduodamas prekes iš JAV gabensite pirkėjui į ES šalį, neatgabenant jų į Lietuvą, toks sandoris nėra PVM objektas, Lietuvoje PVM neturi būti skaičiuojamas.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.