Nuo ko pradėti, kur kreiptis norint užsiimti vasara prekyba šventėse alumi, užkandžiais?

Žinių bazė

2013.12.23

Kokie būtini dokumentai?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Karolina Jaraitė

Teisininkė / UAB „Ius viridis“

Publikavimo data: 2013-12-23 1:49

Norėdami vasarą užsiimti prekyba užkandžiais ir alumi turėtumėte užsiimti individualia veikla pagal pažymą. Prieš pradedant vykdyti individualią veiklą, gyventojas apie...

Publikavimo data: 2013-12-23 1:49

Norėdami vasarą užsiimti prekyba užkandžiais ir alumi turėtumėte užsiimti individualia veikla pagal pažymą. Prieš pradedant vykdyti individualią veiklą, gyventojas apie tai turi informuoti mokesčių administratorių. Įregistravimo į mokesčių mokėtojų registrą/išregistravimo iš mokesčių mokėtojų registro prašymo forma FR0792 turi būti pateikta apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos teritoriniam skyriui pagal asmens gyvenamąją vietą.
Vykdant individualią veiklą Jūs asmeniškai atsakysite savo turtu už visas prievoles, prisiimtas vykdant veiklą.

Norėdami užsiimti prekyba užkandžiais visų pirma turite kreiptis į savo mieste esančią teritorinę maisto ir veterinarijos tarnybą dėl  maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo gavimo. Tam, kad gautumėte tokį pažymėjimą turite turėti tinkamai įrengtas ir maistui ruošti pritaikytas  patalpas, kuriose bus vykdomas užkandžių gaminimas. Patalpose privalo būti vandentiekis, kanalizacija, technologiniai įrenginiai, vėdinimas ir kt. Prieš išduodant atitinkamą pažymėjimą,  Teritorinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius atliks Jūsų patalpų įvertinimą, ar jos atitinka visus keliamus reikalavimus ir higienos normas. Jau pradėjus vykdyti veiklą, Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai reguliariai tikrina kaip laikomasi patalpų ir įrangos švaros normų, maisto produktų temperatūros, kokios žaliavos yra naudojamos. Privalu žinoti, kad maisto produktai, kurie turi būti patiekiami karšti, privalo būti laikomi apie 68 laipsnių temperatūroje termokrepšiuose. Gavę Maisto ir veterinarijos tarnybos pažymėjimą užsiimti minėta veikla, gausite leidimą eksportuoti užkandžius į turgavietes – muges.

Jeigu prekiausite turgavietėse – mugėse tam taip pat keliami tam tikri reikalavimai. Turi būti:
a) įrengtos vietos asmens higienai palaikyti (įskaitant higieniniam rankų plovimui ir džiovinimui, persirengimui skirtas vietas ir higienines sanitarines priemones);
b) su maistu besiliečiantys paviršiai turi būti geros būklės ir lengvai valomi, o prireikus dezinfekuojami, pagaminti iš lygių, plaunamų ir korozijai atsparių bei netoksinių medžiagų;
c) užtikrinamas darbo įrangos ir įrankių plovimas, valymas, o kur būtina, dezinfekcija;
e) užtikrintas atitinkamas karšto ir (ar) šalto geriamo vandens tiekimas;
f) atitinkamų pakavimo priemonių (vienkartinių indų ir kt.). Numatyta vieta jų laikymui;
g) pasirūpinta atitinkamais įrengimais ir (arba) priemonėmis, reikalingomis maisto tinkamos temperatūros palaikymui (šaldytuvai, vaflių kepimo įranga ir kt.);
h) maisto produktai turi būti laikomi taip, kaip nurodo gamintojas ir užtikrinama, kad būtų išvengta jų užteršimo rizikos.
+Bendruosius ir specialiuosius reikalavimus visoms maisto tvarkymo patalpoms reglamentuojantis teisės aktas – 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319). II priedo III skyrius numato reikalavimus laikinoms patalpoms.

Kalbant apie alaus pardavimą taip pat svarbu, ar alų gaminsite patys ar tiesiog perparduosite. Alaus gaminimo ir pardavimo taisykles reglamentuoja nurodyti įstatymai:
  Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninis reglamentas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2002 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 487  (Žin., 2002, Nr. 127-5761; 2005, Nr. 16-507; 2012, Nr. 103-5255)
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. gruodžio 29 d. įsakymas Nr. 3D-687 „Dėl etilo alkoholio koncentracijos nurodymo ženklinant alkoholinius gėrimus“ (Žin., 2004, Nr. 188-7040)

Ekspertai

Karolina Jaraitė

Karolina Jaraitė

Teisininkė / UAB „Ius viridis“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.