Meksikietiškos virtuvės tradicijas Lietuvoje skleidžiantis verslas
2013.01.22
Temos: Vadyba, Verslo pradžia.
„Verslas panašus į vedybas! Juk nesusituoki su žmogumi, kurio nepažįsti. Turi žinoti jo asmenines savybes, lūkesčius ir t. t. Tas pats su verslu – turi suktis srityje, kurią gerai išmanai“, – žodžių į vatą nevynioja iš Meksikos į Lietuvą atvykęs ir sostinės širdy, visai netoli Katedros aikštės, restoraną su dviem draugais įkūręs 40-metis Jose Carlosas De Loinas-Padilla.
„Meksika, JAV, Kanada, Norvegija, Lietuva…“ – šalis, kurių virtuvėse ne vienus metus teko dirbti ir kaupti patirtį prieš įkuriant savo restoraną, vardija vyras. Kulinarijos mokslus Meksikoje ir JAV baigęs Jose Carlosas sako, kad „Tres Mexicanos“ yra trijų meksikiečių idėja.
„Tikslas – pasidalyti su Lietuvos žmonėmis meksikietiškos virtuvės tradicijomis ir papročiais. Čia klientai kviečiami ateiti ir mėgautis autentišku, originaliu meksikietišku maistu“, – sako vyras. Verslininkas įsitikinęs, kad savarankišką veiklą be verslo plano pradėti būtų didelė klaida. Anot jo, reikia ne tik turėti gerą verslo planą, bet ir gerai pagalvoti, ar žmonės mokės už siūlomą produktą ar paslaugą.
Jose Carlosas pripažįsta, kad pasitaiko labai reiklių klientų, tačiau džiaugiasi, jog dauguma lankytojų yra geros nuomonės apie restorano valgiaraštį ir aptarnavimą.
Vyras pasakoja, kad į restoraną užsuka skirtingi klientai: „Ateina ir vietos gyventojų, ir užseniečių, amžius labai skirtingas. Vieni jų apsilanko kartą per savaitę, kiti – kartą per mėnesį. Aš visada stengiuosi išgirsti savo klientų lūkesčius ir į tai atsižvelgti.“
„Planuoju darbo dieną pagal prioritetus ir turiu principą: kai esi darbe, dirbk, – sako Jose Carlosas ir priduria, kad kartais darbo valandos būna labai ilgos: – Tenka dirbti ir 12-a, o kartais net 16 valandų per dieną. Kartais dirbu 7 dienas per savaitę, bet dėl to nematau problemų – mėgstu ir mėgaujuosi savo darbu, verslu. Tai viena iš gyvenimo sričių, kurioje jaučiuosi gerai. Tikiu, kad man tikrai pasiseks.“
Jose Carlosas atskleidžia, kad pradėjus verslą restorane „Tres Mexicanos“ būta ir stresinių situacijų. „Tai buvo pamokos! Dabar jau žinome, kaip valdyti didesnes ar mažesnes stresines situacijas. Tam padeda įvairios strategijos, darbo patirtis, kitoks mąstymas“, – įsitikinęs vyras.
Negražbyliaudamas vyras pripažįsta, kad pačioje verslo kūrimo pradžioje vienas svarbiausių klausimų buvo, kiek užsidirbs. „Juk verslo esmė yra užsidirbti pinigų!“ – šypteli užsienietis.
Jose Carlosas sako, kad dar per anksti kalbėti apie tai, ar „Tres Mexicanos“ plėsis, o paklaustas apie bendravimą su konkurentais, ilgai neieško žodžių: „Bet koks verslas, siūlantys tokią paslaugą kaip mūsų, jau yra mūsų konkurentai! Todėl savo draugus reikia laikyti arti, o konkurentus – dar arčiau!“
„Tres Mexicanos“
Organizuojate renginį?
Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.