Iš meilės maistui
2014.03.18
Temos: Verslo pradžia.
Sostinės restoranų žemėlapis mirga it žvaigždėtas dangus giedrą naktį. Vieni restoranai keičia kitus: vieni uždaromi vos po kelių mėnesių veiklos, kiti randa savo klientą ir įsitvirtina Vilniaus gyventojų ir miesto svečių širdyse (o gal tiesiog yra pripažįstami jų skrandžių). „Žmonės ieško kokybės“, – pokyčius visai paprastai paaiškina gruodžio pabaigoje prekybos centre „Gedimino 9“ duris atvėrusio restorano „Soul & Pepper“ vienas iš įkūrėjų vilnietis Aurelijus Teisutis (42 m.). O aš su džiugesiu (ir gardžios vištienos su pelėsiniu sūriu sriubos pripildytu skrandžiu!) tvirtinu, kad paragavus virtuvės vadovo Gedimino ruoštų patiekalų „Soul & Pepper“ įsitvirtins Jūsų mėgstamų vietų dešimtuke.
Neįprastas sprendimas
„Restorano „Soul & Pepper“ koncepciją sukūrėme su ta pačia kūrybine komanda, kuri į gyvenimą paleido „Studio 9“, – sako A. Teisutis. – Iš esmės atnaujinamo prekybos centro „Gedimino 9“ savininkai ieškojo stipraus kūrybinio partnerio, kuris galėtų sukurti įdomų restoraną, atitinkantį naujojo prekybos centro veidą. Mes sutikome pabandyti. Taip kilo idėja atidaryti nedidukę krautuvėlę, kuri atskiria restorano erdvę nuo apsipirkti užsukusių žmonių keliamo šurmulio.“
Idėja įkurti jungiamąjį elementą tarp prekybos centro ir restorano pasiteisino. „Mūsų parduotuvėje parduodami produktai naudojami ir restorano patiekalams. Tai įvairus sūris, alyvuogės, aliejus, – vardija A. Teisutis. – Čia taip pat galima įsigyti „Soul & Pepper“ virtuvės meistrų ruošiamų pastų, paštetų, užtepėlių. Žmonėms šie gaminiai labai patinka, nes dėl trumpo galiojimo laiko visada yra švieži.“
Neįpareigojanti erdvė
„Kūrėme tokią vietą, kur klientas ateitų ne tik pavalgyti ar išgerti taurės vyno. Norėjome, kad mūsų klientas ateitų į svečius pas virtuvės vadovą („Soul & Pepper“ virtuvėje pirmu smuiku griežia Gediminas Albrichtas)“, – vizija dalijasi restorano savininkas.
Kad ir ką ruoštum, skaniausias maistas yra šviežias.
A. Teisutis.
„Orientuojamės į Viduržemio jūros regiono virtuvę. Mums šis regionas maisto prasme yra tobulas. Čia yra visko: nuo Ispanijos iki Izraelio virtuvės, – susižavėjimo neslepia A. Teisutis. – Viduržemio jūros regiono virtuvė – tarsi geriausių pasaulio virtuvių lopšys.“
„Tačiau prie kokybiško maisto reikia dvasios“, – sako Giedrius Šuminas, atsakingas už restorane vykstančius renginius bei valgant ar gurkšnojant vyną skambančią muziką. „Supratome, kad Vilniuje trūksta džiazo. Taigi nutarėme tuo pasirūpinti“, – pasakoja A. Teisutis.
„Kurdami restorano aplinką galvojome apie šiuolaikinį vilnietį. Netiesėme baltų staltiesių – nesinori, kad žmonės būtų susikaustę, įsitempę. Nenorime, kad pas mus būtų baisu užsukti, – modernius interjero sprendimus paaiškina A. Teisutis ir priduria: – Interjeras neturi užgožti to, kas svarbiausia, priežasties, dėl kurios žmonės čia lankosi: pabūti, pasikalbėti, skaniai pavalgyti ir išgerti gero vyno.“
Geriausia virtuvė yra pagrįsta vietiniais produktais
„Visai mūsų komandai maistas reiškia labai daug“, – tvirtina A. Teisutis. Apie 12 metų TV reklamas kūręs, dabar poros restoranų savininkas sako: „Net ir tuo gyvenimo laikotarpiu savo laisvalaikį skirdavau maistui – ne reklamai. Keliaudamas stebėdavau, kaip ruošiamas, patiekiamas maistas skirtingose kultūrose.“
„Susidomėjimas kokybišku maistu suvedė su reikalingais žmonėmis. Su jų pagalba dabar esu restoranų versle. Pavyzdžiui, su Giedriumi susipažinome kurdami „Studio 9“, kai man prireikė pagalbos organizuojant renginius, renkant muziką. Su Gediminu susipažinome, kai buvo buriama „Soul & Pepper“ komanda. Jis atitiko mūsų viziją“, – pasakoja A. Teisutis.
Paklaustas apie restorane siūlomus patiekalus, jo savininkas žodį perduoda G. Albrichtui (nuotr. kairėje). „Gyvenime nieko nedarau taip gerai, kaip gaminu, – šypsosi virtuvės vadovas – Valgį ruošiu nuo 17 metų, esu dirbęs daugybėje skirtingų
restoranų tiek Lietuvoje, tiek Airijoje. Džiaugiuosi, kad likimas suvedė su Aurelijumi, kuris man suteikė galimybę „Soul & Pepper“ virtuvėje daryti tai, ką noriu, o ne tai, ko nori kiti. Galimybė išbandyti naujus receptus, kurti įkvepia.“
„Tai, ką ruošiame, priklauso nuo tuo metu esančių šviežių produktų. Būna, nuvažiuojame į turgų ir žiūrime, kas šviežia. Tarkime, yra šviežio oto, mes perkame visą, paruošiame meniu ir gaminame, – sako A. Teisutis. – Su tiekėjais dirbti gerai, bet, būna, atveža pomidorus, o tu iš karto matai, kad šių pomidorų valgyti nesinori. Kas tada? Važiuoji ir ieškai pats. Meniu priklauso nuo sezoniškumo.“
„Kad ir ką ruoštum, skaniausias maistas yra šviežias“, – įsitikinęs A. Teisutis. Anot restorano įkūrėjo, Lietuvoje nekintamo meniu išlaikyti neįmanoma: „Produktai skirtingais sezonais skiriasi. Jei duosi žmonėms maistą, ruoštą iš šaldytų produktų, jie nusivils, o mes norime, kad nenusiviltų. Dėl šios priežasties naudojame ir burokėlius, silkes, stintas, veršienos kepenėlės, jaučių širdis ar liežuvius – tai, kas lietuviška. Žinome, kad valgydami vietinius produktus žmonės nenusivils.“
„Nors lietuviai gana konservatyvūs, paduotą lašišą suvalgys, o gavę trijų rūšių burokėlius, ko gero, gerokai pasiraukys. Išprususių valgytojų vis daugėja“, – džiaugiasi A. Teisutis ir tvirtina, kad augant maisto kokybei keliamiems reikalavimams labiausiai džiugina patenkintų kliento šypsenos.
Organizuojate renginį?
Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.