Malonaus skonio beieškant: kada kava skani tik su cukrumi?
2011.12.01
Temos: Vadyba.
Tamsi, maloniai rūgšti, padengta rudai rausva puta ir, be abejo, skani net be cukraus. Taip kavos ekspertai apibūdina tikrai gerą kavą.
Kava – gyvenimo būdo dalis
Vartotojai, vaikydamiesi visuomenėje vyraujančių gyvenimo būdo tendencijų, dažnai net neįsigilindami į priežastis, priima tokias žaidimo taisykles, kurias suformuoja įmonei pelno siekiantys rinkodaros specialistai. Plačiai paplitęs kavos, o tiksliau, popierinių kavos puodelių rankoje kultas priverčia susimąstyti apie šio gurmaniško gėrimo charakteristiką ir kokybės kriterijus vien tam, kad kavos gėrimas būtų ne mados tendencija, o gomuriui skanus malonumas.
Europos kavos asociacijos koordinatoriaus Lietuvoje Dariaus Vėželio teigimu, nors mūsų šalyje kava nėra naujas produktas, visuomenės sąmoningumas apie kavą tebėra vystymosi stadijos.
„Dabar yra tas metas, kai Lietuvoje žmonės tik atranda kavą, po truputį pradeda suprasti, kad kava neapsiriboja vien „Jacobs“ ir „Paulig“. Tam įtakos turi įvairios besikuriančios kavinukės, kuriose galima paragauti kavos, ir kavos klubai“, – pasakojo D. Vėželis.
Nors viešojoje erdvėje vis pasirodo užuominų apie neigiamą kavos poveikį, Ypatingos kavos asociacijos atstovas ir UAB „Šviežia kava“ vadovas Vytautas Kratulis mano, jog kavos vartojimas yra gyvenimo būdas, įprotis, o jis žalingas ar ne, priklauso nuo vartojimo kultūros.
„Šiandien problema yra ne pats vartojimas, bet valgymo ir gėrimo kultūros nebuvimas – valgoma, geriama per daug arba ne laiku. Kava yra funkcinis maistas, kuris padeda žmogui gyventi. Ji turi be galo daug antioksidantų – daugiau nei morkos, salotos. Žinoma, kavos negalima vartoti vietoj maisto, nes kava yra kava, daržovės yra daržovės, o mėsa yra mėsa“, – teigė V. Kratulis.
Dvi rūšys – šimtai skonių
Pasaulyje yra 2 pagrindinės kavos rūšys – arabika ir robusta, tačiau tiek arabikos, tiek robustos medelių rūšių yra šimtai.
„Arabikos medeliai yra labai lepūs, tad jiems užauginti reikia daug pastangų. Šito medelio pupelių skonio skalė – nuo neutralaus iki paties įmantriausio. Robustos medeliai auga ten, kur dėl tam tikrų priežasčių negali augti arabika. Dėl šios priežasties arabika yra kartais net trigubai brangesnė nei robusta, ji daug geresnio skonio, be to, turi mažiau kofeino“, – apie skirtingų kavos rūšių charakteristikas pasakojo V. Kratulis.
D. Vėželio teigimu, kiekvienos šalies pupelėms būdinga tam tikra skonio paletė, o meistrai, norėdami sukurti išskirtinį skonį, atitinkamomis proporcijomis maišo įvairių šalių arabikos rūšies pupeles.
„Kavos skonis priklauso nuo pupelių šviežumo, skrudinimo, malimo tipo, vandens ir paruošimo būdo. Kavos paruošimo būdų yra labai daug, o jie priklauso nuo šalies ir tradicijų. Lietuviai dažniausiai geria karštu vandeniu plikytą kavą. Netinkamo malimo arba skrudinimo pupelių pasirinkimas – dažniausia tokiu būdu ruošiant kavą daroma klaida. Plikytai kavai ruošti paprastai naudojamos silpnai arba vidutiniškai skrudintos rupaus malimo pupelės, o espreso kavai paruošti reikia stipriau skrudintų ir smulkiau maltų pupelių“, – pasakojo D. Vėželis.
V. Kratulis pripažino, jog užpildami vandeniu kavą degustuoja viso pasaulio degustatoriai. Vadinasi, gerai kavai paruošti reikia tik gerų pupelių, karšto vandens ir puodelio.
„Plikyti kavą yra labai paprasta, reikia tik išlaikyti proporciją – dešimt gramų kavos ir du šimtai mililitrų vandens. Ruošiant kavą įvairiais aparatais, yra labai daug niuansų, kurie komplikuoja visą procesą. Espreso kavos paruošimo būdas pats komplikuočiausias – labai svarbu, kaip sumaltos pupelės, kaip dozuojama, pupelių suspaudimas, laikas, per kurį subėga kava, puodukų temperatūra, prietaiso priežiūra ir pan. Tai yra sudėtinga. Žmonės perka plastikinius aparatus ir mano, kad tai geriausias būdas kavai ruošti, tačiau nesupranta, kad tokiu būdu gaminama kava netenka naudingų savybių“, – teigė jis.
Kas yra gera kava?
Perkant kavą parduotuvėje, ekspertų teigimu, būtina atsižvelgti į keletą svarbiausių aspektų. Pirmiausia reikia žiūrėti į pagaminimo datą – kuo pupelės šviežesnės, tuo kokybiškesnės. Paskui reikia žinoti, kokiam gėrimui skirtos pupelės, nes nuo to priklauso skrudinimo stiprumas ir malimo rupumas. Tačiau, kaip teigia D. Vėželis, tai yra tik labai abstraktūs kriterijai, o aspektų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, – be galo daug.
V. Kratulio teigimu, puta – vienas požymių, kuriuo vadovaujantis galima įvertinti, ar kava gera, o rūgštus skonis, priešingai nei kartus, nėra minusas.
„Kavos puta išduoda labai daug dalykų. Jei putos iš viso nėra, reikia atsisakyti tokios kavos. Espresas – griežtai reglamentuotas gėrimas, ir puta yra privaloma. Idealiai paruoštos tokios kavos putos spalva rudai rausva, dažniausiai ji ruda, o jei puta, pavyzdžiui, pilkšva, tikėtina, kad kava pagaminta iš pigesnės žaliavos – robustos. Bet tai yra labai abstraktu, nes yra ir tokios robustos, iš kurios pagamintos kavos putos spalva tinkama, – pasakojo jis. – Pas mus nusistovėjusi nuomonė, kad kava negali būti rūgšti, bet geriausia pasaulyje kava yra rūgšti. Tik reikėtų atkreipti dėmesį į rūgšties kokybę – rūgštumas neturi varginti ir būti nemalonus. Pasiimkite citriną, įdėkite ją mėnesiui į šaldytuvą, po mėnesio nusipirkite naują citriną ir paragaukite dvi skirtingas rūgštis. Taigi malonus rūgštumas kavoje nėra blogai, bet kartumo tikrai neturi būti.“
Kavos ekspertas įsitikinęs, jog tikrai gerą kavą galima gerti be cukraus ir visų kitų kavos skonį keičiančių priedų. Jo nuomone, žmonės tikrai supranta, kas yra gera kava, tačiau jų prioritetai renkantis kavą dažniausiai skiriasi.
„Gera kava yra ta, kurios nori dar ir dar, bet, žinoma, ne dėl to, kad tai yra madinga arba, pavyzdžiui, saldu. Renkantis kavą, vienam svarbu yra jos skonis, kitam – kaina, o trečiam – puodelio spalva“, – pabrėžė jis.
Kaina neatitinka kokybės
Visose parduotuvėse galima nusipirkti 100 proc. arabikos, tačiau, V. Kratulio teigimu, neaišku, kokia tos arabikos kokybė, nes skonis priklauso nuo to, kur augo medelis. Be to, daugeliu atvejų užrašas ant etiketės negarantuoja, jog pakuotėje yra tikrai ši kavos rūšis.
„Aš nežinau kavų, kurios būtų labai skanios ir pigios, nes stebuklų nebūna. Žmonės neturi galimybių iš pirmo karto nusipirkti tikrai geros kavos. Viską galima suprasti tik palyginus. Tačiau niekas taip nedaro: žmonės neperka kelių skirtingų kavos rūšių, neatidaro jų vienu metu, kad galėtų tiesiog palyginti, – aiškino V. Kratulis. – Jei žmogus sako, kad nemėgsta kavos, tačiau mėgsta kavą su pienu, tai greičiausiai jo gyvenime buvo toks laikotarpis, kai kava, kurią jis gėrė, buvo tokia bloga, kad nebesiryžta gerti grynos. Tai lėmė verslininkų mąstymas, kad žmogui gali parduoti bet ką.“
V. Kratulis įsitikinęs, jog šiandien verslas, net turėdamas galimybę nusipirkti geros kavos, jos neperka, nes visiems svarbiausia kuo greičiau ją pagaminti ir atsikratyti trukdžių.
„Verslininkams kava yra daugiau galvos skausmas nei galimybė prisistatyti. Jei žmogus neišgeria kavos, o ją reikia išpilti, geriau tokios kavos išvis nepirkti“, – patarė jis.
Naudinga informacija
Kavos renginiai Lietuvoje
www.kavosdienos.lt
Ypatingos kavos asociacija
www.scae.com
Gersiausios kavos
„Cup of Excellence“ rinkimai
www.cupofexcellence.org
Organizuojate renginį?
Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.