...

Kaip keisis restoranų verslas?

Verslas

2014.02.12

Autorius: Justina Ūsaitė

Temos: .

Kaip keisis restoranų verslas?

Anot pašnekovės, lietuviai nemažai parsiveža idėjų iš užsienio. BFL/Vytenio Jurevičiaus nuotr.

Norintiems įkurti restoraną svarbu gauti patikimų žinių ir patarimų iš patyrusių žmonių. Apie restoranų verslo tendencijas ir iššūkius pasikalbėjome su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidente Evalda Šiskauskiene.

Populiarėja sveikas maistas

Anot LVRA prezidentės, populiarėja sveikas maistas. „Bendra tendencija tokia, kad populiarėja sveikas maistas. Pavyzdžiui, vegetarams, žaliavalgiams skirti patiekalai. Jaunimas taip pat linksta į ekologiją. Laikui bėgant šios tendencijos stiprės“, – įsitikinusi E. Šiskauskienė.

Lietuvai trūksta virtuvės meistrų

Restoranų savininkai susiduria su nemenka bėda – trūksta patyrusių virtuvės meistrų.

„Nėra stiprių virtuvės vadovų, jie visi – savamoksliai. Todėl restoranų meistrus dažnai tenka prisivilioti iš užsienio“, – sakė E. Šiskauskienė.

Lietuvoje, pasak pašnekovės, populiarus italų maistas ir picerijos. Ši maisto rūšis net populiaresnė nei greitasis maistas.

„Lietuvoje picerijose yra visokio maisto, ne vien picų. Tai geras, skanus maistas. Galbūt tai lemia šių maisto įstaigų populiarumą“, – svarstė E. Šiskauskienė.

Produktų trūksta dėl tiekimo bėdų ir sezoniškumo

Anot pašnekovės, lietuviai nemažai parsiveža idėjų iš užsienio, pavyzdžiui, populiarėja prancūziški blyneliai, jūrų gėrybės, tailandietiškas, kinų maistas. Tiesa, kai kurių produktų, pavyzdžiui, jūrų gėrybių, atsivežti nėra lengva.

Tiekimo problemų atsiranda ir dėl nepakankamų sąlygų Lietuvoje, pavyzdžiui, pakankamam kiekiui gyvulių užauginti, taip pat sezoniškumo. Vieną mėnesį turi tam tikrus produktus, o kitą jau ne – nebeauga. Kadangi restoranų meniu taip greitai nesikeičia, kyla sunkumų.

Problema – emigracija

Lietuvoje nėra virėjų mokyklos. Asociacija veža mokytis virėjus į užsienį, pavyzdžiui, Šveicariją. Taip pat organizuoja kursus. Jaunimui reikia mokymų, o vyresni ne visada nusiteikę tai daryti, be to, padirbę čia neretai išvyksta ieškoti geresnio gyvenimo į užsienį.

„Mūsų specialistai užauginami tarsi visai Europai. Padirba čia, o vėliau išvyksta, emigruoja. Jų pas mus trūksta nuolatos“, – pasakojo pašnekovė.

Svarbu turėti išskirtinį veidą

Specialistė tiems, kas nori atidaryti savo restoraną, patarė pirmiausia turėti gerą idėją. „Nedarykite bet kaip. Sugalvokite gerą idėją, sudarykite tikrai gerą meniu. Ne interjeras svarbiausia, o maisto koncepcija. Žmonės mato gerus dalykus, žmonės keliauja, ragauja įvairius patiekalus, turi skonį. Pagalvokite, koks patiekalas bus jūsų koziris, pagrindinis patiekalas. Taip pat apsvarstykite, kokios šalies virtuvei atstovausite. Tai bus blyninė, meksikietiškas, Kaukazo, Tailando maistas? Restoranas privalo turėti idėją, veidą“, – patarė E. Šiskauskienė.

LVRA prezidentė priminė, kad norintys kurti, kuriantys savo restoraną visuomet gali ateiti į asociaciją ir pasikonsultuoti, gauti patarimų aktualiais klausimais, pavyzdžiui, dėl kuriamos įstaigos vietos, idėjos.

E. Šiškauskienė ne kartą paminėjo, kad restoranų verslas yra itin sudėtingas. Jam reikia atsiduoti, tai niekada nebus toks verslas, kurį įkuri ir gali palikti gyvuoti savaime. Savas restoranas – tai ir hobis, laisvalaikio užsiėmimas, vieta, kurioje teks praleisti gerokai daugiau laiko negu namuose. Jeigu norite tiesiog įkurti verslą dėl pinigų, per daug nesikišti ir vien samdyti žmones, restoranas netiks. Viską reikia daryti pačiam, taip pat turėti omenyje, kad yra daug nesąžiningų žmonių, sunkumų, kuriems būtina pasirengti. Bent jau pradžioje teks patiems įdėti daug pastangų ir skirti laiko, o tik vėliau galbūt galėsite samdyti vadovus, tačiau niekada nebūsite tikri, kad jie verslą supras geriau už jus.

Žinoma, tai būdinga daugeliui verslo sričių ir išsigąsti nereikėtų, tik pasvarstyti, ar pakankamai stipriai trokštate įkurti savo maitinimo įstaigą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.