Internetas skina investicijų laurus

Verslas

2017.04.27

Autorius: Simona Kvederytė

Temos: .

Internetas skina investicijų laurus

„Nextury Ventures“ generalinis direktorius - Mindaugas Glodas. Nextury Ventures archyvas.

Internetas – vienas daugiausiai rizikos kapitalo fondų investicijų Jungtinėse Amerikos Valstijose sulaukiančių sektorių. Į jį fondai 2016 m. ketvirtąjį ketvirtį investavo 4,5 mlrd. dolerių, sudarytas 461 sandoris. Tai, įmonės „Nextury Ventures“ generalinio direktoriaus Mindaugo Glodo teigimu, nieko keista, nes internetas seniai tapo svarbiausiu investuotojų taikiniu.

Populiariausi sektoriai: internetas, telekomunikacijos, medicina

Portalo „Statista.com“ duomenimis, daugiausia rizikos kapitalo fondų investicijų sulaukusiųjų dešimtuke po interneto rikiuojasi telekomunikacijos (2,49 mlrd. dolerių). Trečioje vietoje – sveikatos apsaugos sektorius, gavęs 1,88 mlrd. dolerių.

Toliau rikiuojasi programinės įrangos sektorius su 680 mln. dolerių rizikos kapitalo fondų investicijų. Taip pat kompiuterių techninės įrangos ir paslaugų sektorius, į kurį investuota 410 mln. dolerių. Verslo produktai ir paslaugos sulaukė 330 mln., plataus vartojimo produktai ir paslaugos – 300 mln. dolerių, finansų sektorius – 210 mln., elektronikos sektorius – 210 mln., pramonės – 130 mln. dolerių.

Dėmesio centre – išradimai

M. Glodas aiškina, kad internetas, telekomunikacijos ir robotika – rizikos kapitalo fondų mėgstamos sritys, atvejančios didžiulę išradimų bangą. „Interneto pagrindu atsiranda naujų idėjų, kurios didžiųjų gamintojų pagaunamos jau po rizikos kapitalo fondo investicijų“, – sako jis.

Pašnekovo teigimu, didėjantis sveikatos apsaugos sektoriaus patrauklumas taip pat lengvai paaiškinamas. Medicina rizikos kapitalo fondams nėra nauja sritis. Egzistuoja nemažai specializuotų sveikatos apsaugos sektoriaus rizikos kapitalo fondų, investuojančių į sudėtingas medicinos technologijas. Be to, dabar atsiranda vis daugiau bendros krypties rizikos kapitalo fondų, kurie mediciną regi kaip didelę pridėtinę vertę kuriančią ir pelną nešančią sritį.

 

„Rizikos kapitalo fondai į įprastų formų kompiuterius neinvestuoja, nes nebemato prasmės.“

M. Glodas.

 

„Investuoti į mediciną bando ir kiti fondai, nes supranta, kad tam nebūtinos gilios žinios apie sveikatos apsaugą. Juk visa medicina krypsta į tai, kad žmonės apskritai nesirgtų. Mobiliosios telekomunikacijos leidžia sukurti nemažai išradimų, galinčių prevenciškai užkirsti kelią ligai arba ją išaiškinti prieš pasireiškiant rimtiems ir neišgydomiems simptomams. Pavyzdžiui, išradimai gali žmogaus organizme pamatyti pokyčius, galinčius reikšti rimtą ligą“, – teigia M. Glodas.

„Nextury Ventures“ generalinis direktorius priduria, kad į kompiuterių sektorių investuojama mažiau, nes jo grąža yra nebe tokia efektyvi. „Kompiuteriai pasiekė tam tikrą kokybės lygį, kai padaryti jį greitesnį nebeįmanoma – žmonės nesuprastų, kad jis greitesnis, nes jis ir dabar yra greitas. Užtat rizikos kapitalo fondai į įprastų formų kompiuterius neinvestuoja, nes nebemato prasmės“, – aiškina jis.

Tendencijos JAV – kryptis Europai

JAV tendencijos atspindi Europoje, taip pat ir Lietuvoje, vyraujančią kryptį. „Daugybė investuotojų konkuruoja siekdami atrasti geriausią startuolį ir tapti konkurencijos laimėtoju. Konkurencija atsiranda net neturint produkto. Konkuruojame su visais, esančiais tame pačiame etape ir kuriančiais analogišką produktą. Dažniausiai vienas pripažįstamas geriausiu, nors jam trūksta daugelio dalykų. Tada atsiranda galimybė startuoliams vienas kitam pirkti ir taip kartu veikti“, – sako M. Glodas.

Jis priduria, kad JAV rizikos kapitalo fondų sistema vystoma nuo praėjusio amžiaus vidurio, tad dabar skina puikius rezultatus. „Lietuva taip pat stengiasi sekti šiuo pavyzdžiu. Lietuvoje pinigų suma ir poreikis idėjos vystymui mažesni. Kai mes pradedame kokį verslą, turime tikslą pritraukti išsivysčiusių rizikos kapitalo rinkų šalių, pavyzdžiui, JAV, Didžiosios Britanijos, žaidėjus“, – įžvalgomis dalijasi pašnekovas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.