Įmonės sėkmė matuojama ne vien pinigais
2013.05.07
„1997 metais mūsų kolektyvą sudarė 5 darbuotojai – buvo maža konditerijos įmonė. Vėliau, didėjant paklausai, kolektyvas plėtėsi, dabar dirba 65 darbuotojai. Įmonė kepa apie 100 rūšių tortų, pyragų, pyragaičių, sausainių, gamina vyniotinius, saldainius, šokolado figūrėles, florentinus ir keksus. Proginių tortų kainos priklauso nuo pasirinktų torto rūšių ir puošimo sudėtingumo“, – teigė 47-erių kaunietė UAB „Bijola“ įkūrėja ir komercijos direktorė Jolanta Valaikienė. Domimės, kokia buvo įmonės veiklos pradžia ir kaip sekasi tenkinti reiklių klientų poreikius.
Verslininkė pasakojo, kad UAB „Bijola“ įkurta 1997 m. pavasarį. Anot jos, prieš 16 metų kuriant įmonę nebuvo reikalingos didelės investicijos – užteko iki 100 000 litų.
„Visos investicijos atsipirko per 10 metų sunkaus ir įtempto darbo. Verslui kurti buvo skirti savi pinigai. Nebijojau sunkumų, kuriuos teko įveikti, nes norėjau įgyvendinti svajonę“, – sakė UAB „Bijola“ savininkė.
Prieš pradedant verslą, pasak J. Valaikienės, kiekvienam verslininkui svarbu pasirinkti mėgstamą sritį ir būti užtikrintam tuo, ką daro.
„Mums verslo pradžioje reikėjo ir patalpų, ir daug įvairių konditerijai gaminti skirtų įrenginių. Turėdami ribotą biudžetą iš pradžių galėjome įsigyti tik panaudotus įrenginius, juos tik po kelerių metų pakeitėme naujais. Įrangą pirkome iš parduodančių maisto pramonės įrenginius įmonių, iš fizinių asmenų, bankrutuojančių kavinių“, – kalbėjo J. Valaikienė ir atskleidė, kad įmonės „Bijola“ pavadinimas kilęs sujungus dviejų akcininkių – Birutės ir Jolantos – vardus.
Pasak verslininkės, įmonė ieškodama darbuotojų dažniausiai kreipiasi į profesionalus. „Darbuotojus atsirenkame pagal profesionalumo lygį, kreipiame didelį dėmesį į asmenines savybes“, – sakė ji.
Įmonėje dirba ne vienas konditeris, laimėjęs aukso ir sidabro medalius už savo profesionaliai atliekamą darbą.
„Didžiausia paklausa būna savaitgaliais, taip pat kasmečių švenčių metu. Jaučiame ir vasaros sezoniškumą, nes tuomet juk krikštynų, vestuvių metas, – sakė moteris ir pridūrė, kad klientus stengiamasi išlaikyti užtikrinant gerą kokybės ir kainos santykį: – Tiesa, pačius klientus sunku klasifikuoti, nes saldumynus mėgsta daugelis, bet vieni jų sau perka tik po nedidelį gabalėlį, norėdami pasilepinti prie arbatos ar kavos, kiti – švenčių metu, gimtadieniui, įmonių vakarėliams ir pan.“
Anot J. Valaikienės, kuriant verslą būtinas verslo planas mažiausiai penkeriems metams.
„Man efektyviai dirbti padeda ryžtingumas, entuziazmas, tikėjimas sėkme, darbštumas, organizuotumas. Darbo diena kartais trunka ir 12 valandų. Dažniausiai laiką vagia nenumatyti, nepaskirti susitikimai“, – kalbėjo J. Valaikienė, kuriai darbas yra vienas svarbiausių dalykų siekiant laimės ir pilnatvės.
Moteris atviravo, kad darbe stresinės situacijos ir konfliktai yra dažni. „Laimė, beveik visada problemas padeda įveikti sugebėjimas valdyti emocijas, bendradarbiavimas, iniciatyva, optimizmas“, – sakė ji.
UAB „Bijola“ įkūrėja pažymėjo, kad su konkurentais įmonės darbuotojai susitinka seminarų, mokymų metu, yra aptariami tuo metu aktualūs klausimai dėl žaliavų.
Verslininkė teigė greita sėkme netikinti. „Prieš pradedant verslą reikia turėti idėją, verslo planą ir nebijoti atsargiai rizikuoti. Kai norima uždirbti labai daug per trumpą laiką – tai laikina. Atsakingai dirbančių įmonių sėkmė matuojama ne vien tik pinigais“, – įsitikinusi verslininkė.
Organizuojate renginį?
Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.