Esminiai Lietuvos inovacijų pokyčiai lėmė rekordinį šuolį inovacijų indekse

Verslas

2023.10.17

Autorius: bzn start

Temos: , , .

Esminiai Lietuvos inovacijų pokyčiai lėmė rekordinį šuolį inovacijų indekse

Jonė Kalendienė // Įmonės archyvo nuotr.

Vertinant inovacijų ekosistemos plėtrą, Lietuva šiemet pasauliniame inovacijų indekse pakilo penkiomis pozicijomis ir užima 34 vietą iš 132 pasaulio šalių. Šį ilgai lauktą ir rekordinį šuolį lėmė nuoseklus startuolių ekosistemos augimas ir teigiama linkme gerėjanti šalies verslo aplinka. Apie tai kokie reikšmingi pokyčiai davė įtakos tokiems rezultatamas, komentuoja Inovacijų agentūros Lietuvoje Tyrimų ir analizės skyriaus vadovė Jonė Kalendienė.

Verslo aplinka padarė didelę pažangą

Pasauliniame inovacijų indekse Lietuvos verslo aplinka gerokai pasikeitė. Šiuo atžvilgiu Lietuvos pozicija pakilo iš 42 į 24 vietą. Viena iš šio rodiklio sudedamųjų dalių – verslo politikos vertinimas – pakilo iš 66 į 44 vietą, o informacija surinkta Pasaulio ekonomikos forumo atlikto vadovų nuomonės tyrimo metu. Kita šio rodiklio sudedamoji dalis – verslumo politikos ir kultūros vertinimas – pakilo iš 19 į 9 vietą. Rezultatus pateikia Pasaulinė verslumo tyrimų asociacija, kuri atlieka žmonių ir ekspertų apklausas įvairiose šalyse.

Pasak J. Kalendienės šių rodiklių pakilimą lėmė dvi priežastys. Pirma, šių metų Pasaulinis inovacijų indeksas sudarytas atsižvelgiant į 2022 m. Lietuvoje atliktų apklausų rezultatus, kai dėl karo Ukrainoje įvyko didelis visuomenės ir verslo susitelkimas, valdžios parama ir rūpestis verslo gerove. Antra, buvo atnaujinta Pasaulinės verslumo tyrimų asociacijos apklausa Lietuvoje. Apklausų rezultatai atsispindi indekse ir parodo, kaip verslo aplinką Lietuvoje vertina patys Lietuvos verslininkai, t. y. tikrieji naudos gavėjai.

Vertinant šalies rezultatą bendrajame indekse, pažnekovė pastebi, kad praėjusiais metais didelė pažanga pasiekta Lietuvos vidaus pramonės diversifikacijos, verslumo politikos ir kultūros, bendrojo kapitalo formavimo ir klasterių plėtros ir vystymo rodiklių, verslo finansuojamų MTEP projektų rodiklių, teisėkūros ir kitose srityse. Didelis mūsų šalies pasiekimas yra ir pirmoji vieta pasaulyje pagal moterų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, užimtumą.

Startuolių ekosistema atspindi inovacijų lygį ekonomikoje

Lietuvos kilimą pasauliniame inovacijų indekse gerokai paskatino teigiami pokyčiai vertinant inovacijų išteklius ir inovacijų produkciją. Pastarajame Lietuva pakilo iš 47 į 37 vietą, o tai lėmė reikšmingai pagerėjęs vienas iš rodiklio komponentų – žinių poveikis. Ji šoktelėjo iš 58 į 17 vietą.

Šį pokytį ir mūsų šalies pakilimą pasauliniame inovacijų indekse lėmė šios priežastys: pirma, Lietuvos startuolių ekosistemoje išaugo vienaragiai, kurie toliau sėkmingai pritraukia investicijas ir didina savo vertę. Pagal vienaragių vertės ir bendrojo vidaus produkto (BVP) santykį Lietuva indekse užima pirmąją vietą. Antroji priežastis – santykinė vienaragių vertė – šiemet buvo įtraukta į Indeksą, pakeitusi du kitus rodiklius – naujų įmonių skaičių ir ISO 9001 kokybės sertifikatų skaičių.

Šis metodologinis patikslinimas prasmingas, nes vienaragiai ir jų vertė daug geriau atspindi ekonomikos inovatyvumo lygį nei naujų įmonių skaičius, kurių dauguma neturi nieko bendra su inovacine veikla ir inovacijomis. Pagal vienaragių vertės ir BVP santykį Lietuva dalijasi pirmąja vieta su tokiomis šalimis kaip Estija, Izraelis, JAV ir Senegalas.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos inovacijų politikos formavimas ir įgyvendinimas yra orientuotas į verslumą, technologinės infrastruktūros plėtrą ir pastaruoju metu vykstantį startuolių ekosistemos spurtą bei tinklaveiką, tikimasi, kad ši lyderio pozicija išliks.

Lietuvos startuolių ekosistemoje laukia dar daug proveržių

Lietuvos startuolių ekosistema šiandien yra viena sparčiausiai augančių Vidurio ir Rytų Europoje. Aktyviai pritraukiamos naujos investicijos, o mūsų vienaragių vertė toliau sparčiai auga. Pavyzdžiui, pastarosiomis dienomis sulaukėme didelio proveržio – “Nord Security” pritraukė naują 100 mln. Naujausioje Dealroom.co apžvalgoje prognozuojama, kad PVcase, Kevin., TransferGo, Argyle arba CityBee gali tapti naujais vienaragiais.

Apibendrinant Lietuvos pasaulinio inovacijų indekso rezultatus, galima teigti, kad šių metų šuolį lėmė nuosekliai teigiamų procesų ir pokyčių rezultatai. Tai leido Lietuvai augti pozicijose, kuriose galime išsiskirti pasauliniame kontekste, kuriose turime pranašumų ir galime konkuruoti. 

Informacija parengta remiantis startuplithuania.com .

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.