Dėl ligos nebegalėjusi dirbti sėdint atrado save konditerijoje

Verslas

2022.11.04

Autorius: Giedrė Kakstovienė

Temos: , .

Dėl ligos nebegalėjusi dirbti sėdint atrado save konditerijoje

Monika Jurgelevičienė foto Irmantas Gelūnas

Monika Jurgelevičienė (34) virtinėje darbų vos spėja suktis. Pagal profesiją baidarių/kanojų irklavimo trenerė, taip pat siuvėja, papuošalų iš odos kūrėja, po gimdymo sušlubavus sveikatai nebegalėjo dirbti sėdimo darbo, todėl savęs realizacijai teko ieškoti naujų galimybių. Iškepusi prancūzišką tortą 1-ajam vaiko gimtadieniui, savo talentą atrado konditerijoje, o nuo šių metų balandžio mėn. plėtoja veiklą ugniuskepa.lt. Pavadinimas skirtas sūnaus Ugniaus garbei.

Nors tortų gamyba gerokai skiriasi nuo buvusių užsiėmimų, konditerija moteriai ne naujiena. Nuo ankstyvos vaikystės kepimo paslapčių ji mokėsi iš mamos ir močiutės, kurios pačių darytus krepšelius su baltu kremu, mandarinais nešdavo pardavinėti į Klaipėdos turgų. Būdama šešerių Monika iš visų namuose rastų produktų pati iškepė sausainius, o sulaukusi paauglystės sėkmingai gamino įvairius saldumynus. Taip natūraliai kepimas atkeliavo į Jurgelevičių namus.

Visais klausimais dirba pati

Šeimoje augant dviems vaikams, svarbiausia jaunajai verslininkei darbą derinti su motinyste, namų ruoša. „Vyro algos išgyvenimui neužtenka, todėl privalau uždirbti šeimos išlaikymui, kitų galimybių net nesvarstau. Tortus gaminu naktį, kai visi ilsisi“, – atvirai rėžia ji, bet nepraranda optimizmo: „Vėliau bus lengviau“. Nors nemiegojimas paromis tikrai vargina, poilsio trūksta, į pagalbą skuba vyresnėlė dukra: gaminius mielai degustuoja, pakonsultuoja dekoravimo, teminių tortų (Minecraft, Roblox, Amongus ir kt.) klausimais. Mažylis sūnus Ugnius labiausiai padeda tiesiog gerai miegodamas naktį. Vyras „įdarbinamas“ prireikus greitai nubėgti į parduotuvę. Įkvėpimo, jėgų, motyvacijos moteris semiasi iš pasaulyje gerai žinomų konditerijos meistrų (ukrainietė D. Kasko, šokolado virtuozas A. Guichon).

Pradėjusi kepti tortus, pirmiausia, Monika jais pavaišino artimuosius. Sulaukusi teigiamų atsiliepimų, išanalizavusi paklausą aplinkinių rajonų grupėse, nedrąsiai susikūrė puslapį Facebook platformoje: kėlė postus su telefonu darytomis gaminių nuotraukomis, aktyviai komunikavo pokalbių grupėse, bendravo su užsakovais. Nors kepant desertus ir nėra pastovumo, aukštos klasės gaminius užsisakančiųjų netrūksta. Moteris svajoja dar patobulėti ir fotografijos srityje, o kepinius įamžinti su profesionalia įranga, apšvietimu padarytose nuotraukose.

Rinkoje išsilaiko gamindama kitaip

Sėkmingai startavusi iš bendros namų virtuvės, ilgainiui įsirengė atskiras gamybai skirtas patalpas (mini kepyklėlę): „Investavau 7000 Eur, apie 2000 Eur kainavo kiti dalykai legaliam veiklos vystymui. Mėgstu konditeriją, šioje sferoje man sekasi. Kotletų iškepti nemoku, bet sudėtingiausius tortus padarau užsimerkus“. Pinigų ji gavo pardavusi anksčiau vystytą vienetinių rankų darbo gaminių ir aksesuarų iš odos verslą „GoDi DECO“, kurio pavadinimas irgi sukurtas pirmosios dukros Godos garbei. Investuotas lėšas tikisi susigrąžinti per ateinančius kelis metus.

Desertus moteris gamina tik iš natūralių medžiagų: įdarus daro pati iš šviežių vaisių, uogų ir niekada neperka jau paruoštų tyrelių. „Mano desertai kitokie, ypatingi, natūralūs, todėl be sąžinės graužaties juos duodu ir 1 metų. sūnui, ir 8 metų dukrai. Nenaudoju sintetikos, viską nuo pradžios iki galo darau pati. Gaminių skonis kardinaliai skiriasi nuo kitų kepėjų tortų, kuriuose naudojamos pirktinės tyrės. Dar negaliu pasigirti dideliu asortimentu, nes vienai neįmanoma suspėti visko, kas galvoje „sukasi“, bet po truputį savo kurtas receptūras tobulinu ir pasiūlysiu ne tik prancūziškos konditerijos stiliaus asortimentą. Mano produktas ne pigiausios „klasės“, todėl ir laikausi su tokia didele konkurencija aplinkui – aš tiesiog gaminu kitaip“, – desertų ruošimo paslaptimis dalijasi auksarankė mama.

Kiekviena diena – nauja patirtis

Dirbant su individualiais užsakymais, pasak Monikos, iš anksto nežinai, kokį tortą reikės gaminti, kaip dekoruoti. Kiekviena diena – nauji iššūkiai, jėgų, fantazijos išbandymai, nėra kada „užsisėdėti“, nuobodžiauti. Naujų skonių kūrimas, improvizavimas – savotiška meditacija, atsipalaidavimas, nuolatinis tobulėjimas. „Su klientu deriname kiekvieno deserto formą, skonį, sudėtį. Kartą rytietiškų šokių studijos renginiui gaminau Ukrainos vėliavos spalvų, 7 kg tortą su studijos logotipu. Kas susidūręs su prancūziška konditerija, puikiai žino, kad standartiškai šie tortai būna iki 2 kg“, – prisimena ypatingo dydžio gaminį pašnekovė. Maisto pramonė yra ta sfera, kurios visiems visada reikia: „Tai – ne palaidinės pardavimas, kurią žmogus galimai nešios kelerius metus. Tortą užsakė, suvalgė, jeigu patiko – sugrįš ir kitos šventės metu arba tiesiog, kad patiko“. Kaskart pateikus gaminį, Monika labai laukia atgalinio ryšio: „Esu gan užsispyrusi, smalsi, žingeidi, tvirtai tikiu savo idėjomis, į veiklas įsitraukiu 300%, drąsiai einu pirmyn. Kai tie patys klientai, jų draugai vis sugrįžta, suprantu, kad žmonėms patinka“.

Viskas jūsų pačių rankose

„Turėjau beprotiškai sunkią vaikystę, gyvenau nepritekliuje su alkoholio vartojimo bėdų turinčiu tėčiu ir psichologiškai palūžusia mama. Nuo 17 metų save išlaikiau pati. Galbūt esu naivi, bet pasitikiu žmonėmis, remiu vargstančius, pergyvenu dėl kiekvieno“, – atsargiai renka žodžius moteris ir sako kiekvieną mėnesį konditeriniais gaminiais džiuginanti organizacijos „Žmonės Žmonėms“ globotinius. Taip pat skelbia aukcionus, kurių dalyviai pinigus už įsigytus gaminius perveda pasirinktai labdaros organizacijai, paramos fondui.

Atidžiai stebėdama jaunų verslų elgesį internetinėje erdvėje, analizuodama strategijas, pašnekovė stebisi dažnai pasikartojančia tendencija: „Nemaža jų dalis galvoja, jog vos tik startavus užplūs pinigai ir beveik nereikės dirbti. Investuodami į gražų tinklalapį, logotipą, influencerių reklamą – tiesiog laukia užsakymų gausos. Ne, taip nebūna, arba būna ribotą laiko tarpą. Tik jūs patys geriausiai realizuosite savo idėjas, o sėkmę lems tikros pastangos, ne brangūs puslapiai, paveiksliukai. Nėra nieko vertingesnio už žinias, todėl tik nuoširdžiai besidomėdami savo verslu, sugebėsite iš jo gyventi. Linkiu stiprybės, atkaklumo, pasitikėjimo savimi, kantrybės. Kiekviena patirtis, teigiama ar neigiama, yra vertinga. Nuolat tobulėdami, išbandydami naujoves bei siūlomo produkto/paslaugos kokybę, savo verslą iškelsite į aukštumas ir jose išsilaikysite“.

 

 

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.