Su gera komanda pavyksta auginti šeimos grill restoranėlį

Verslas

2022.09.20

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: , , .

Su gera komanda pavyksta auginti šeimos grill restoranėlį

Ieva ir Mykolas Lučiūnai Asmeninio albumo nuotrauka

Ilgai brandintą svajonę sukurti jaukų šeimos grill restoranėlį – tarsi antrus namus sau bei svečiams ir draugams – turėjęs vilniečių šeimyninis tandemas Ieva (28) ir Mykolas (29) Lučiūnai sako nuo idėjos iki jos įgyvendinimo nuėję labai ilgą ir vingiuotą kelią. „Nėra lengva auginti „Alkaną Briedį“, bet su tokia komanda – įmanoma“, – sako šypsodamiesi apie prieš nepilnus metus pradėtą savo verslą Širvintose.

Restoranėlį atidariusi šeima pabrėžia, kad maitinimo verslas reikalauja labai daug įvairių įgūdžių, „vienas lauke ne karys“. Kadangi Ieva iš kitos srities, šeima nutarė suremti pečius ir dirbti kaip komanda „Alkano Briedžio“ vardan.

Subūrė dar didesnę komandą, pasirašė patalpų nuomos sutartį, tačiau jas gavo tik balandžio pabaigoje. „Planavome, kad remontai truks du-tris mėnesiu, bet truko keturis. Kai iki atidarymo buvo likę vos dvi savaitės, dėl skaudžių šeimyninių aplinkybių „Alkano Briedžio“ durys buvo užrakintos neribotam laikui. Visgi, po trijų mėnesių, kai netekties skausmas aprimo, nors ir visiškai nedomino darbas ar bet kas kita, Lučiūnai sako atsipeikėję, jog  abu nedirba, o paskola, palūkanos, nuoma „kapsi“. „Nutarėme sugrįžti. Per pora savaičių Mykolas atliko visus baigiamuosius darbus ir gruodžio trečią „Alkanas Briedis“ atvėrė savo namų duris svečiams“, – pasakoja apie savo sutelktas pastangas pradėti verslą.

„Kodėl ne Vilniuje?“

„Alkano briedžio“ įkūrėjai prisimena, kad pačioje  pradžioje visi pažįstami, draugai, giminaičiai neslėpė nuostabos ir garsiai klausė: „Kodėl ne Vilniuje?“

Vietos pasirinkimas kėlė labai daug klausimų, svarstymų ar įsivertino riziką.

Vėliau, kai tie patys žmonės apsilankydavo „Alkano Briedžio“ namuose Širvintose, džiaugėsi ir buvo maloniai nustebę, – prisiminimais dalijasi I. Lučiūnienė, tuo pačiu pripažindama, kad maitinimo versle yra daug sunkumų, tačiau „daug dirbant per ilgesnį ar trumpesnį laiką atrandi sprendimą“.

„Stojiesi ir eini dirbti“

Sunkiausia, anot jos, kai šeimyninės aplinkybės reikalauja būti 100 proc. su šeima ir biuletenio čia nepaimsi. „Tenka viską stabdyti su visomis to pasekmėmis, – prideda ji. – Sunkiausia, kai darbas ir niekas apskritai nedomina, o tu nesi samdomas darbuotojas ir negali sau leisti „pagulėti ant sofos, pusmetį pabūti užimtumo tarnyboje“, nes turi įsipareigojimų. Taigi, stojiesi ir eini dirbti, – apie savarankiško darbo realybę pasakoja moteris ir papildo, kad šis verslas – labiau gyvenimo būdas. – Pakalbinus mažų restoranėlių savininkus, manau, daug kas taip atsakys, šypsosi ji ir sako, kad visa šeima tuo gyvena. – Rūpinamės „Alkanu Briedžiu“,  galima sakyti, 24/7“.

Vieni kitus palaiko

I. Lučiūnienė džiaugiasi suburtais darbuotojais: „Komanda tapo mūsų didele šeima ir ne tik todėl, kad kartu leidžiame daug laiko, bet todėl, kad visi labai susidraugavome, puoselėjame ypatingai šiltus, komandiškus, draugiškus santykius. Vieni kitus palaikome ir padedame. Esame labai aiškiai pasiskirstę atsakomybėmis. Kiekvienas komandos narys atėjęs jau žino, ko griebtis, ką daryti“, – sako ji.

Pašnekovė svarsto, kad turbūt dažnas naujai įkurtas verslas susiduria su įvedimo į rinką, prekinio ženklo vardo žinomumo didinimo iššūkiais. „Juk gali turėti nuostabiausius „Alkano briedžio“ namus, bet jei niekas apie juos nežinos, nepavyks išgyventi“, – įsitikinusi ji ir pažymi, kad tokio pobūdžio versle tenka suvaldyti labai daug procesų, bet kai sugalvoji, sukuri sistemas, patikrini, įsitikini, kad jos veikia, gali šiek tiek atsipalaiduoti ir imtis kitų sričių.

Darbai įtraukia kaip užburtas ratas

Restorano valdytojai atvirai svarsto apie persidirbimą. „Niekas apie tai nekalba, bet kai turi savo verslą, yra didžiulė rizika bei tikimybė nusistekenti, nes poilsiui laiko niekada nėra, darbai prioritetas, jie niekada nesibaigia, tai užburtas ratas, kuris įtraukia. Motyvacija daryti nugali. Kitas dalykas, kai dirba du šeimos nariai, jie darbą „parsineša“ į namus, šeimos išvykas, šeimos šventes ir t.t. Kol vieną dieną pajauti kaip esi pervargęs ir kiek daug aukoji. Šiai dienai stengiamės realistiškiau planuotis darbus. Leisti sau pailsėti“, – linki patys sau restorano šeimininkai be laiko sąnaudų skaičiuojantys ir lėšas, skirtas įrangai pirkti, patalpoms gerinti. Viliasi, jog jos atsipirks per penkerius metus.

Atranda „naujuosius Trakus“

Širvintose veikiančio restorano klientai – tiek vietiniai širvintiškiai, tiek iš Vilniaus ar net visos Lietuvos atvykstantys gyventojai. Pasak Lučiūnų, Širvintos nuo Vilniaus nutolusios tik 45 km, taip pat tik 5 km nuo autostrados Vilnius- Panevėžys-Ryga, todėl dažnas išalkęs mieliau sustoja čia nei degalinėje. Jie pastebi, kad „Alkanas Briedis“ patrauklus šeimoms, porelėms, norinčioms pakeliauti po Lietuvą, pasivaikščioti, pasimėgauti gražiu kraštovaizdžiu bei sutvarkyta aplinka.

„Kai kas sako, kad tai antrieji Trakai”. Mes labai stengiamės, kad klientai tikrai nepraleistų progos pas mus sugrįžti,- sako pašnekovai, besistengiantys pritraukti 50 km. spinduliu aplink Širvintas gyvenančius žmones, tad konkuruoja ir su Vilniaus maitinimo įstaigomis. – Šioje srityje ypač didelė konkurencija, todėl dar labiau stengiamės kurti patirtį, kuri skatintų klientus apie mus kalbėti, pasakoti savo draugams. Aktyviai komunikuojame Facebook, Instagram, Google, taip pat kabiname stacionarius plakatus. Greitu metu organizuosime specialius savaitgalius.“

Viskas jūsų rankose

Pasak „Alkano briedžio“ savininkų, didžiausias iššūkis šioje labai greitai besikeičiančioje aplinkoje sugebėti prisitaikyti ir greitai reaguoti. Karantinas, ne sezono mėnesiai sausis ir vasaris, Ukrainos karas – tokie faktoriai stipriai veikia klientų elgesį bei įpročius. Didžiulė infliacija, energetinių išteklių krizė, Vyriausybė žada nepratęsti PVM lengvatos maitinimo sektoriui po naujų metų – tai tik keletas kasdienių galvos skausmų.

Didžiausias nuosavo verslo privalumas – kūrybinė laisvė ir žinojimas, kad viskas tavo rankose.

„Yra daug sėkmingo verslo dedamųjų. Viena – sugalvoti, o visai kas kita – tai įgyvendinti. Turėti idėją nepakanka. Rekomenduojame parengti verslo planą (mažiausiai du scenarijus). Jei manai, jog verta, nusiteik dirbti labai daug ir turėti kantrybės. Pirminio plano nebūtina laikytis, svarbu sugebėti greitai prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių ir duoti verslui laiko. Taigi, kantrybės!“, – linkėjimu pasidalija „Alkano briedžio“ restoranėlio kūrėjai Ieva ir Martynas Lučiūnai.

 

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.