Ką reikia žinoti žmogui, ketinančiam kurti pažangų išmanųjį verslą?

Verslas

2020.09.22

Autorius: Gustė Valantinavičiūtė

Temos: , .

Ką reikia žinoti žmogui, ketinančiam kurti pažangų išmanųjį verslą?

Rokas Tamošiūnas Asmeninio archyvo nuotr.

Nusprendus kurti verslą, pirmiausia gali tekti susidurti su elementariu nežinojimu, nuo ko pradėti, į ką kreiptis ir kokių žinių apskritai reikia turėti. Apie tai, kas aktualiausia pradedančiajam verslininkui, kalbame su „Open Circle Capital“ partneriu Roku Tamošiūnu.

Kiek kainuoja sukurti verslą, pritaikytą tik Lietuvos ir užsienio rinkai?

Turbūt vienas aktualiausių klausimų, kurių gali kilti imantis kurti išmanųjį verslą, yra būsimos finansinės sąnaudos. „Open Circle Capital“ partnerio teigimu, pradinės išlaidos priklauso nuo verslo pobūdžio: amatas, paslauga ar produktų verslas.

„Paslaugų sektorius investicijų atžvilgiu yra pats pigiausias. Galima neturėti jokių išlaidų. Amatui reikia įrankių, instrumentų, todėl išlaidų bus. O jeigu kalbame apie produktų verslą, pirmiausia reikia susikurti produkto prototipą ir tai jau kainuoja“, – teigia pašnekovas. 

Paprašius sukonkretinti pradines išmaniojo verslo įkūrimo sąnaudas, R. Tamošiūnas pateikia tokius skaičius: „Jeigu kuriamas verslas nepriklauso gyvybės mokslų sričiai, tam, kad produktas įsivažiuotų, gali tekti investuoti iki 200 tūkst. eurų. Tokios sumos galima tikėtis ir Lietuvos, ir užsienio rinkoje.“ Tačiau „Open Circle Capital“ partneris priduria, kad kai kuriais atvejais Lietuvos rinkoje išlaidos gali būti ir mažesnės: „Pasitelkus labai didelį entuziazmą ir dalį sąnaudų dengiant neatlygintinu darbu, išlaidos gali siekti 100 ar net 50 tūkst. eurų.“ Be to, kuriant išmanųjį verslą Lietuvoje, gana gerai yra tai, kad dalį finansavimo galima gauti iš tokių įstaigų kaip MITA (Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra).“

Vis dėlto tokios sumos tinka tik kalbant apie produktų sektorių. Paslaugų ir amatų sektoriuje finansinės investicijos yra kur kas mažesnės – gali užtekti ir kelių tūkstančių eurų. R. Tamošiūno teigimu, žmonės, galvojantys kurti su amatu susijusį verslą, dažnai jau turi patirties ir bent dalį jų darbui reikalingų instrumentų, tad išlaidos automatiškai mažėja.

Skirtumai užsienyje ir Lietuvoje

Tiesa, lyginant Lietuvos ir užsienio rinką, nėra vienareikšmiško atsakymo, kur verslininkui būtų finansiškai patogiau vystyti savo veiklą. Pašnekovo nuomone, viskas priklauso nuo ambicijos: „Labai svarbu suprasti, kad klientai skiriasi atsižvelgiant į rinką, net jeigu kita prasme jie ir yra tapatūs. Jie turi skirtingus lūkesčius, darbo etiką, principus. Todėl kiekviena šalis turi savus niuansus ir jie gali būti lemiami. Tad jeigu tą patį produktą iš pradžių vystai ir pardavinėji Lietuvoje, tai ir lik Lietuvoje.“ 

„Open Circle Capital“ partneris aiškina, kad logiškiausia pradėti verslą vystyti toje rinkoje, kurioje norima plėsti, auginti savo verslą: „Jeigu tavo ambicijos linksta prie Niujorko klientų, tai nuo pat pradžių bandyk pardavinėti Niujorko klientams. Žinoma, pradžioje sulauksi daug atmetimo, tačiau taip pat gausi daug vertingų pamokų: ko jiems reikia, ko jie nori ir kaip tai parduoti.“ Ne vienas verslininkas, vos pradėjęs verslą, iš pradžių jį bandė vystyti Lietuvoje siekdamas išsibandyti. Tačiau, R. Tamošiūno teigimu, pasibandymas Lietuvoje atima labai daug laiko ir pinigų, o po visų bandymų tenka iš naujo ieškoti kliento kitoje vietoje ir stengtis jį pažinti. Be to, reikia nepamiršti, kad kiekvienas pradedantysis verslininkas ieško investuotojų, tad, keičiant verslo vystymo vietą, teks ieškotis naujų investuotojų. „Jeigu kuri verslą viename Lietuvos mieste, tai tavo investuotojų ratas yra vienoks, bet jeigu tai yra kažkoks Niujorko rajonas, į tavo verslą investuos jau visiškai kiti žmonės“, – dėsto pašnekovas.

Pagrindiniai žingsniai siekiant įgalinti kuriamą verslą

R. Tamošiūno nuomone, prieš imantis verslo reikia padaryti du dalykus: pasitikrinti kliento poreikį ir kuo geriau išsiaiškinti, kaip pagaminti tą produktą: „Tai padaryti galima organizuojant išankstinius pardavimus, avansų rinkimą arba netgi šešėlinius pardavimus, kurių metu, dar neturėdamas prekės, ją jau bandai parduoti klientui.“ Šios priemonės padės įsitikinti, kad klientui tokia prekė tikrai reikalinga ir ji bus paklausi.

Jeigu parduodamas produktas yra technologinis ir inovatyvus, pašnekovas pataria palengvintomis sąlygomis pabandyti sukurti to produkto prototipą arba bent jau suvokti, kaip tas produktas ar paslauga bus įgyvendinta: „Su inovatyviais produktais problema ta, kad žmonės tikisi, jog jį įgyvendins per tam tikrą laikotarpį, o paaiškėja, kad užtruks gerokai ilgiau.“

Versle svarbų vaidmenį atlieka suburta komanda

Žinoma, be šių dviejų žingsnių reikia dar ir pasirūpinti komanda – verslo partneriais. Nors tenka pripažinti, kad suburti tinkamą komandą nėra lengva, tačiau versle ji yra būtina. „Jei esi pardavėjas, ieškok technologų. Jeigu esi programuotojas, ieškok pardavėjo, rinkodaros specialisto. Ir taip reikia bandyti papildyti savo startinę komandą kompetencijomis, kurių tau pačiam trūksta“, – pataria „Open Circle Capital“ partneris R. Tamošiūnas. Tad jeigu verslą kuriantis asmuo yra jaunas ir neturi sukaupęs pakankamai patirties, labai svarbu, kad komandoje jis toks būtų vienintelis. „Jeigu komandą sudarys trys jauni ir nepatyrę žmonės, jiems reikės labai daug ko išmokti“, – įsitikinęs pašnekovas.

Komanda, palaikymas yra be galo svarbus ir požiūrio platumu, ir kompetencijų įvairove. Be to, kaip teigia ir pats pašnekovas, komanda atlieka itin svarbų emocinį vaidmenį: „Kai tu pavargsi, kas gali nutikti jau pirmą savaitę, tai partneris, skatinantis nepasiduoti ir eiti į priekį, bus labai svarbus.“ 

Kuriant technologinį verslą, itin svarbu komandoje turėti asmenį, išmanantį technologijas. Pasak R. Tamošiūno, tai turėtų būti bent jau tos technologijos specialistas: „Tai gali būti žmogus ir jo mentorius. Gyvybės mokslų srityje – studentas ir dėstytojas, amatų srityje – pameistrys ir jo mokytojas. Taip pat labai geras pasirinkimas kurti verslą su buvusiais kolegomis. Tačiau, jeigu tokių pažinčių nėra, reikia užsiimti tinklaveika.“

Didžiausi sunkumai, su kuriais tenka susidurti verslininkui

R. Tamošiūno nuomone, didžiausi sunkumai kyla dėl žinių stokos: „Kai žmonės tai daro pirmą kartą, jiems viskas užtrunka ilgiau ir klaidų tenka padaryti kur kas daugiau. Be to, dar prisideda ir tam tikras nesuvokimas, kiek laiko tai užtruks ir kaip sunku bus. Juk kai kopi į kalną ir nežinai, kokio jis aukščio, jau pusiaukelėje gali pasidaryti labai baisu, nes nežinai, kiek dar liko.“ Tiesa, pašnekovas priduria, kad šių sunkumų galima išvengti pasitelkiant mentorių pagalbą, domintis kitų verslininkų sukaupta patirtimi, konsultuojantis su vietos verslininkais. „Reikia nepamiršti, kad kažkas šiuo keliu jau ėjo ir sukaupė patirtį, tad tereikia pasiimti tas žinias“, – pataria „Open Circle Capital“ partneris.

Ekspertai

Rokas Tamošiūnas

Rokas Tamošiūnas

Partneris / Rizikos kapitalo fondas „Open Circle Capital“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.