Akceleratorių verslui nauda – pritrauktos investicijos, brandesnė komanda ir naujos rinkos

Verslas

2019.12.10

Autorius: bzn start

Temos: , .

Akceleratorių verslui nauda – pritrauktos investicijos, brandesnė komanda ir naujos rinkos

„Fast Forward Europe (FFWD Europe)“ konsorciumo dalyviai Organizatorių nuotr.

Verslo akceleratorių vaidmuo kinta, tačiau jų nauda neabejoja tiek vieną po kito startuolius kuriantys serijiniai antrepreneriai, tiek inovacijų ekosistemas koordinuojančios organizacijos. Gruodžio pradžioje Kauno mokslo ir technologijų parke vykusiame renginyje susitiko jungtines, viešojo sektoriaus ir privataus kapitalo iniciatyva kuriamas, akceleravimo programas koordinuojančių organizacijų atstovai. Septynių bendradarbiaujančių ES šalių „FFWD Europe“ konsorciumo nariai aptarė Europos verslo akceleratorių analizės išvadas ir įvertino ateities akceleratorių perspektyvą.

Inovacijos verslo akceleratorių segmente

„Akceleratorių vaidmuo keičiasi – nuo parengiamojo kurso verslo inkubavimui iki alternatyvių antreprenerystės studijas atstojančių paskaitų programos metu. Akivaizdu, kad akceleratoriai atlieka vis daugiau funkcijų auginant startuolius. Vieni jų elgiasi kaip rizikos kapitalo fondai, dar kiti tampa profesionaliais verslo angelais. Iš esmės jie gali arba dublikuoti kiti startuolių ekosistemos skatintojų funkcijas, arba pasirinkti unikalią strategiją – pasinaudoti savo laisve ten kur, pavyzdžiui jos neturi rizikos kapitalo fondai”, – sakė apžvalgoje dalyvavęs serijinis antrepreneris ir investuotojas Rokas Tamošiūnas.

Verslo akceleravimo programų, apjungiančių viešuosius ir privačiuosius rizikos kapitalo fondus, skatinimui itin reikšmingas valstybės dėmesys ir jos politinių gairių nuoseklumas. Anot verslo skatinimo programų atstovų, puoselėti privačias ir viešojo kapitalo investicijas apjungiančias programas yra naudinga dviem aspektais.

„Pirma, tai leidžia padidinti finansinę paramą perspektyvų produktą vystančiam startuoliui, ko, pavyzdžiui, nebūtų pajėgus padaryti vien privatus kapitalas arba tik valstybinis fondas. Antra, įpareigoja tvaresnei disciplinai, įveda atskaitomybės poreikį”, – pastebi „FFWD Europe“ konsorciumo koordinatorius Laurent Lecoeur.

Konsorciumo sukurtas gaires jungtinių iniciatyvų verslo akceleratorių tvarumui užtikrinti apžvelgusi Normandijos plėtros agentūros „AD Normandie“ ekspertė Auriane Mathieu pastebi, kad itin svarbu dalintis patirtimi tarp skirtingų Europos akceleratorių kviečiant į juos mokytis ne tik startuolius, bet ir programų vystytojus.

„Tokiomis iniciatyvomis kaip „FFWD Europe“ norime atsakyti, koks galėtų būti tas kintantis verslo akceleratorių vaidmuo startuolių ekosistemoms. Būtent taip diegiame naujoves programose – pritaikydami naujus programų organizavimo metodus. Šis bendradarbiavimas veda į inovacijas verslo akceleratorių segmente“, – teigė A. Mathieu.

Akceleravimo programose aiški vertė startuoliams

Renginyje dalyvavę startuolių ekosistemos atstovai, kuriantys inovatyvius produktus, sako, kad verslo akceleravimo programos padeda komandų nariams tiek asmeniniam tobulėjimui, tiek verslo brandai bei pradedančios įmonės užsibrėžtiems tikslams pasiekti. Viskas ko reikia startuoliams – aktyviai įsitraukti į vietos ir užsienio programas. Tam rasti laiko, anot Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrusios komandos „Idenfy“ atstovo Arūno Vismanto, nėra sudėtinga sekant informaciją ir planuojant startuolio veiklą.

„Matome verslo akceleravimo programų vertę, todėl bandome išlikti aktyvūs – neseniai dalyvavome „Normandie soft-landing“ programoje, tikimės išbandyti ir šio regiono verslo akceleratorių. Vertė, kurią gauname, atsiskleidžia tiek iš asmeninės, tiek iš verslo perspektyvos. Tokios programos suteikia žinių, padeda pritraukti investicijas ir augti pačiam verslui išeinant į naujas rinkas. Be to, tai vienas geriausių būdų mokytis antreprenerystės”, – patirtimi dalinosi A. Vismantas.

Kauno mokslo ir technologijų parkas yra „Interreg Europe“ programos iniciatyvos „Fast Forward Europe (FFWD Europe)“ konsorciumo dalyvis. Kartu su partneriais iš Prancūzijos, Vokietijos, Danijos, Ispanijos ir kitų šalių lietuviai dalinasi Europos investuotojų, antreprenerių ir verslo plėtros politikos konsultantų patirtimi. Projektas „FFWD Europe“, Nr. PGI02042, įgyvendinamas Europos regioninės plėtros fondo ir „Interreg Europe“ programos 2014-2020 pagalba.

Ekspertai

Rokas Tamošiūnas

Rokas Tamošiūnas

Partneris / Rizikos kapitalo fondas „Open Circle Capital“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.