Marius Junokas: „Nuo kiosko iki grožio salono“

Verslas

2014.11.03

Autorius: Aistė Noreikatė

Temos: , .

Marius Junokas: „Nuo kiosko iki grožio salono“

Marius Junokas - grožio salonų „Abrakadabra“ ir „Abrakadabra 2“ įkūrėjas ir savininkas, Sporto rūmų generalinis direktorius. Dovilės Čižaitės nuotr.

Marius Junokas (45) gimė ir užaugo Klaipėdoje. Čia jis baigė vidurinę mokyklą, vėliau buvo išsiųstas į armiją. Grįžęs į tėviškę pradėjo dirbti autobuso vairuotoju. Dabar mūsų pašnekovui priklauso pietinėje Klaipėdos dalyje prekybos centre „Big“ ir „Big 2“ įsikūrę grožio salonai „Abrakadabra“ ir „Abrakadabra 2“. O M. Junokas šiuo metu yra Sporto rūmų generalinis direktorius ir laisvalaikį skiria verslo plėtrai.

Nuo autobuso vairuotojo iki verslininko

Pašnekovas pradėjo pažinti verslo pasaulį būdamas 22 metų. „Kitos išeities nebuvo. Tėvai finansiškai man padėti negalėjo, o pinigų reikėjo. Dar dirbdamas autobuso vairuotoju supratau, kad tai – tarpinė stotelė“, – prisiminimais dalijasi verslininkas. Jo teigimu, tuo metu verslą galėjo pradėti vos ne kiekvienas. Svarbiausia buvo netingėti ir pradėti. M. Junokas nusprendė atidaryti prekybos kioską. „Dar dabar prisimenu, kaip iš Maskvos veždavome šokoladukus“, – šypteli verslininkas.

Kioskas buvo tik pradžia. Netrukus jaunas verslininkas pradėjo atidarinėti lauko kavines, barus. Vėliau nusprendė išbandyti naują sritį ir atdaryti kirpyklą su siuvykla. Kirpykla buvo skirta žmonai. Paklaustas, kaip kilo ši idėja, Marius atvirauja: „Istorija labai paprasta. Tuo metu mano žmona neturėjo veiklos. Norėjau ją nudžiuginti ir bute įrengiau kirpyklą. Kuriai moteriai tokia staigmena nepatiktų?“ – šypteli Marius. Siekdamas praplėsti paslaugų spektrą, netrukus šalia kirpyklos jis atidarė ir siuvyklą. Čia žmonės galėjo ir drabužį pasitaisyti, ir naują pasisiūti, ir plaukus nusikirpti laukdami. Tiesa, ši daugiabutyje įrengta kirpykla gyvavo neilgai. Mat šalia buvo atidarytas prekybos centras „Big“.

Visų pirma reikia žinoti, ko nori. Netingėti ir siekti tikslo. Dar patarčiau nesitikėti greito pelno, viskam reikia laiko. O pati pradžia visuomet sunki. Svarbiausia nenukabinti nosies.

M. Junokas

Prekybos centras – naujos galimybės ir nauji iššūkiai

Atsidarius prekybos centrui „Big“, M. Junokas ilgai nesvarstė ir čia atidarė kirpyklą. Jis pastebėjo, kad žmonės daug mieliau kirpykloje lankosi prekybos centre. Siekdamas geriausio rezultato, jis pardavė butą, kuriame anksčiau buvo įrengta kirpykla, ir orientavosi į prekybos centrą. „Ši erdvė turi pagrindinį pranašumą: daug lengviau surasti klientą, nes žmonių srautas akivaizdžiai didesnis. Pradėti geriausia yra prekybos centre“, – patirtimi dalijasi verslininkas. Kirpyklos atidarymas prekybos centre verslininkui buvo nauja pradžia, naujas etapas.

„Abrakadabra“ – nes pavadinimas turi intriguoti

Įkūręs kirpyklą prekybos centre, M. Junokas nusprendė atsakingai rinkti jos pavadinimą. Svarstymų buvo įvairių. „Pavadinimą „Abrakadabra“ aš suprantu ir aiškinu kaip „abrakadabrą“ – tai stebuklas tavo grožiui“, – sako pašnekovas. Pasak jo, pavadinimas turi būti nekasdieniškas. „Vieniems jis patinka, intriguoja, kitiems kelia juoką. Svarbiausia, kad jis atkreipia dėmesį ir apskritai kelia diskusijų. Juk, jei pavadinimas būtų Mariaus kirpykla, tai būtų visiškai neinformatyvu ir nenaudinga“, – svarsto verslininkas.

Šiuo metu grožio salono „Abrakadabra“ siūlomų paslaugų spektras itin didelis – nuo auskarų vėrimo iki vestuvinio makiažo. Kaip įsitikinęs šios grožio oazės įkūrėjas M. Junokas, atėjęs į grožio saloną, žmogus turi gauti visų galimų grožio procedūrų paketą. Kad, pavyzdžiui, atėjusi į grožio saloną nuotaka galėtų visiškai pasiruošti vestuvėms, pradedant manikiūru ir baigiant vestuvine šukuosena bei makiažu. Taip bus patenkinti paties išrankiausio kliento poreikiai, o verslas taps ilgalaikis.

M. Junokas pateikia ir kitą šio verslo medalio pusę: verslas nėra itin pelningas. „Turėdamas patirties įvairiose verslo srityse, galiu drąsiai sakyti, kad, palyginti su kita veikla, grožio sritis nėra pati palankiausia verslui. Tai labiau simbolinis, o ne pelno teikiantis verslas. Investicijos gali atsipirkti tik po 20-ies metų“, – mintimis dalijasi pašnekovas.

Verslininkas taip pat pabrėžia, kad grožio industrijoje labai svarbūs ir techniniai reikalavimai, kuriuos kontroliuoja Visuomenės sveikatos biuras. „Svarbu patalpų plotis, apšvietimas ir dar labai daug kitų techninių dalykų, kurių įrengimas užima nemažai laiko“, – perspėja M. Junokas. Tad, planuojant pradėti verslą grožio srityje, vertėtų labai gerai apmąstyti pranašumus ir trūkumus.

Pabaigoje pašnekovas primena, kad gražintis žmonėms visuomet reiks, šių paslaugų spektras tik plėsis. O prekybos centrai, tokie kaip „Big“, tikrai neturėtų išnykti. Priešingai, žmonių srautai tik didėja. Tad grožio salonas „Abrakadabra“ tik plėsis ir tobulės.

Dabar verslas – tik savotiškas pomėgis

Mūsų pašnekovas išbandė labai daug veiklų. Šiuo metu verslas jam tėra savotiška pramoga. Dabar M. Junokas priima tik galutinius sprendimus, tvarko įmonės dokumentaciją. Pačią veiklą bei plėtrą perima jo sūnus. „Baigiau edukologijos bakalauro studijas. Šiuo metu dirbu BI kūno kultūros ir rekriacijos centro direktoriumi. O verslą perleidžiu sūnui, man tai tik vienas iš laisvalaikio užsiėmimų. Aš tik prižiūriu, o pagrindinį darbą atlieka sūnus. Kai užsitarnaus, viską atiduosiu jam į rankas“, – ateities planais dalijasi verslininkas.

Svarbiausia žinoti, ko nori

M. Junokas, sukaupęs nemenką patirtį versle, negaili patarimų pradedantiesiems: „Visų pirma reikia žinoti, ko nori. Netingėti ir siekti tikslo. Tik, žinoma, reikia pasidomėti, kas jau yra šioje srityje, kokie galimi konkurentai. Dar patarčiau nesitikėti greito pelno, viskam reikia laiko. O pati pradžia visuomet sunki. Svarbiausia nenukabinti nosies. Ne visada viskas einasi taip, kaip planuoji. Pats esu turėjęs ne vieną nesėkmingą projektą, tačiau svarbiausia eiti į priekį.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.