Sukūrė ugdymosi programą nuo perdegimo

Verslas

2018.08.21

Autorius: Juliana Miliut

Temos: , .

Sukūrė ugdymosi programą nuo perdegimo

Darius Pietaris. Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu Kaune gyvenantis Darius Pietaris (52) yra vadovavimo, lyderystės, moderniausios pardavimo technikos, derybų strategijos ir taktikos, saviraiškos, motyvavimo bei nuostatų keitimo konsultantas ir vienas iš bendrovės „TMD Partners“ partnerių, taip pat ir vienas iš „Ramybės galios“ idėjos, kuri buvo išvystyta 2017–2018 m. ir jau netrukus bus prieinama visiems norintiesiems apsisaugoti nuo perdegimo, autorių (drauge su Aleksejumi Žaltkovskiu ir Eugenijumi Laurinaičiu).

Perdegimo problema pasaulyje

Pasak D. Pietario, perdegimas – vis labiau plintantis reiškinys, o ši problema aštrėja visame Vakarų pasaulyje, taip pat Japonijoje, Kinijoje: „Greičiausiai tai vyksta dėl didėjančio darbo bei gyvenimo tempo, augančių reikalavimų darbuotojams ir vadovams, spartėjančių pokyčių organizacijose. Deja, Lietuvoje per mažai apie tai kalbama ir kreipiama dėmesio, nors pavieniai tyrimai rodo, kad didelė dalis žmonių patiria perdegimo reiškinius. Galima sakyti, kad tai problema, apie kurią vengiama kalbėti. Galbūt taip vyksta todėl, kad mūsų kultūroje įprasta sunkiai dirbti ir mažai dėmesio kreipti į savo psichologinę sveikatą. Kai patiriame perdegimo reiškinius: energijos ir motyvacijos trūkumą, cinišką požiūrį į darbą ir greta esančius žmones, kritusį efektyvumą, dažnai kaltiname save, esame linkę manyti, kad mums kažkas ne taip. Taip pat ir vadovai, matydami perdegimo simptomus darbuotojų elgesyje, neretai mano, kad jie patys yra už tai atsakingi.“

Pačios įvairiausios priemonės naudojamos vis plačiau, pradedant asmeninėmis konsultacijomis, baigiant įmonių politikos pokyčiais. Lietuvoje pastarosiomis savaitėmis nuskambėjęs pavyzdys – darbo savaitės trumpinimo tema. Tai tik fragmentas, bet jo paskirtis – spręsti tą pačią problemą. Kita vertus, labai plečiasi nuotolinių interneto platformų naudojimas, o „Ramybės galia“ sujungia šiuos du elementus.

„Ramybės galia“ – tai tarsi pagalbos sau įrankių rinkinys, kuris gali padėti sumažinti perdegimo grėsmę ir pagerinti kasdienio gyvenimo kokybę.

Unikali programa nuo perdegimo

„Ramybės galia“ – tai savarankiškų treniruočių ir ugdymosi nuotolinė programa, skirta perdegimo grėsmei ir reiškiniams sumažinti. Ją sudaro šeši moduliai, kurių kiekvienas trunka savaitę. Jų metu dalyviai išbandys įvairius įrankius ir būdus, padedančius išvengti perdegimo darbe arba sumažinti jo reiškinius, jei tokių jau atsirado.

„Tai yra unikali programa, pirma tokia Lietuvoje, jai sunku būtų rasti analogų. Dalyviai turės galimybę iš daugybės priemonių ir instrumentų pasirinkti tuos, kurie labiausiai jiems tinka ir asmenybiškai, ir pagal darbo ar veiklos pobūdį. Treniravimasis ir ugdymasis nebus pririštas prie konkrečios vietos ar laiko, dalyviai galės dalyvauti programoje būdami bet kurioje pasaulio vietoje ir pasirinkti patogiausią laiką savo treniruotėms. Bet svarbiausias šios programos bruožas – ji veiksminga, jos efektyvumas išbandytas ir patikrintas“, – dalijasi pašnekovas ir priduria, kad oficialus programos startas ir platesnė komunikacija numatomi 2018 m. rugsėjį.

Atsigręžimas į save

D. Pietaris atskleidžia, kad viena iš priemonių (o gal greičiau priemonių grupė) perdegimui valdyti – tai atsigręžimas į save ir atsakymas į klausimus: „Ar to, ką darau reikia man, ar kitiems?“, „Kaip galėčiau pirma padėti sau, kad pagelbėčiau kitiems?“, „Kaip nustoti būti kankiniu ir aplinkybių auka ir imti gyventi savo gyvenimą?“, „Ar darau dėl to, kad reikia, ar dėl to, kad noriu?“ ir t. t. Mūsų kultūroje įprasta aukotis ir kentėti, o tai paverčia mus perdegimo rizikos grupės dalyviais. „Ramybės galia“, be kita ko, padeda atsirinkti, kokios destruktyvios nuostatos atveda į perdegimą. Programos efektyvumas šešias savaites buvo tikrintas su specialiai tam tikslui surinkta 24 dalyvių grupe ir gauti labai pozityvūs rezultatai, todėl tikrai žinoma, kad programa puikiai veikia.

Subalansuota visų profesijų atstovams

Programos dalyvis, vartotojas – tai žmogus, kuris susiduria su dideliu kasdienio darbo ritmu, įtampa ir stresu. Tai gali būti vadybininkai, vadovai, gydytojai, mokytojai ir net kunigai. Dažniausiai į perdegimo spąstus patenka energingiausi, ambicingiausi ir daugiausia pasiekimų gyvenime turintys žmonės. Rizikos grupei taip pat priklauso visi, kurių darbas yra susijęs su kasdieniu bendravimu: klientų ar pacientų aptarnavimu, vadovavimu, bendru darbu komandoje. Idėjos autoriai tikisi, kad „Ramybės galia“ bus naudinga žmonėms, kuriems dėl patiriamo streso gresia gyvenimo džiaugsmo ir darbo malonumo praradimas: „Tikime, kad ji gali padėti kiekvienam, kuris jaučia, kad kasdienė veikla nebesuteikia pilnatvės pojūčio, kad tapo sunku prisiversti rytais keltis į darbą ar atlikti kasdienes užduotis.“ Šiandien programos sumanytojų ambicijos – išpopuliarinti programą ir įsitvirtinti Lietuvoje, tuomet galbūt bus svarstomas žengimas į kitas rinkas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.