Protingai panaudota paskola gali tapti greito augimo varikliu

Verslas

2017.05.15

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Protingai panaudota paskola gali tapti greito augimo varikliu

„Credital verslui“ įkūrėjas, vadovas ir valdybos pirmininkas - Linas Armalys. Asmeninio albumo nuotr.

Nuo metų pradžios stebima spartesnė verslo plėtra. Per šį laiką „Credital verslui“ gautų paraiškų skaičius išaugo du kartus. Kada verta imti paskolą verslui finansuoti, kaip verslininkams geriau įvertinti riziką, susijusią su paskolos grąžinimu, ir kas nutinka, jeigu, paėmus paskolą, verslas likviduojamas, aptarėme su „Credital verslui“ įkūrėju, vadovu ir valdybos pirmininku Linu Armaliu.

Jauno verslo finansavimo tendencijos

Pasak L. Armalio, smulkusis verslas ieško finansavimo partnerių, su kuriais bendradarbiaujant galima tikėtis greitesnių sprendimų ir paprastesnių procesų, todėl vis daugiau verslo kredituotojų paprastina savo procesus ir greitina sprendimo priėmimą. Pašnekovas atskleidžia, kad dėl verslo paskolos į jo įmonę dažniausiai kreipiasi smulkios įmonės, veiklą vykdančios pirmus ar antrus metus. Didžiausias aktyvumas pastebimas tarp transporto verslo atstovų, užsiimančių krovinių gabenimo, autoservisų veikla, taip pat neatsilieka statybų sektorius, viešojo maitinimo ir grožio paslaugų teikėjai, mažmeninės prekybos sektoriuje aktyvumu išsiskiria e. prekybos atstovai.

Plėtros galimybės

Pasak „Credital verslui“ įkūrėjo, paskolą verslui verta imti tuomet, kai su pasiskolintais pinigais yra galimybė papildomai uždirbti. Tai gali būti investicijos įmonės veiklos plėtrai, pasinaudojimas galimybe įsigyti prekių ar žaliavų už gerą kainą, skubus gamybos įrangos ar veikloje naudojamo transporto remontas, kitos greitai atsiperkančios investicijos.

 

„Renkantis, iš kur pasiskolinti, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokios yra verslo paskolos išmokėjimo sąlygos.“

L. Armalys.

 

L. Armalys pabrėžia, kad protingai panaudota paskola gali tapti greito augimo varikliu, todėl svarbu apskaičiuoti, kiek pavyks papildomai uždirbti iš planuojamos paskolos per jos laiką. Pasak pašnekovo, verslininkams svarbu ryžtingai išnaudoti plėtros galimybes, jei tokių atsiranda, tačiau rekomenduojama vengti skolintis turimoms skoloms padengti.

Rizikos įvertinimas

„Renkantis, iš kur pasiskolinti, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokios yra verslo paskolos išmokėjimo sąlygos, jei įmonė susiduria su laikinais finansiniais sunkumais: ar galima atidėti paskolos grąžinimą, ar tokiais atvejais numatytos baudos ir paskolos pabrangimas“, – vardija įkūrėjas. Be to, jaunų verslų kūrėjams jis pataria įvertinti, ar įmanomas išankstinis paskolos grąžinimas, ar jis yra nemokamas ir kokios taikomos paskolos išmokėjimo sąlygos, jei negatyvaus scenarijaus atveju paskola pereina laiduotojui. Pasak L. Armalio, verslininkai, tikėdamiesi geriausio scenarijaus, dažnai į tai nekreipia pakankamai dėmesio. Tačiau rekomenduojama pasirinkti kredituotoją, kuris elgsis partneriškai ne tik tuomet, kai verslui sekasi, bet ir užklupus laikiniems sunkumams.

Nepalankaus scenarijaus atvejai

Pastebėjus pirmuosius neigiamus signalus dėl įmonės mokumo, „Credital verslui“ įkūrėjas verslininkams rekomenduoja susisiekti su kredituotoju dėl galimų paskolos išmokėjimo scenarijų ir susitarti dėl tolesnio paskolos išmokėjimo proceso. Dažniausiai verslas finansuojamas pasitelkiant paskolos grąžinimo užtikrinimo priemones, pavyzdžiui, asmeninį verslininko laidavimą, nekilnojamojo turto, technikos, sąskaitų įkeitimą ir kitas. Tačiau nė vienas kredituotojas nėra suinteresuotas pradėti išieškojimo proceso. „Jei visgi nepalankaus scenarijaus išvengti nepavyksta, pirmiausia paskolą siekiama išmokėti iš įmonės turimo turto, kitu atveju verslo paskolos įsipareigojimai perkeliami laiduotojui“, – teigia L. Armalys.

Reputacijos svarba

Visi kredituotojai yra labai jautrūs rizikai, todėl pašnekovas pataria rūpintis ir branginti savo asmeninę ir įmonės kredito istoriją bei reputaciją. Visiems kredituotojams šie rodikliai ir finansiniai įmonės duomenys yra vieni pagrindinių. Jie lemia, kiek ir už kokią kainą jūsų verslas gali pasiskolinti. Pašnekovas pataria įvertinti, kokia yra rizika, kad kažkas versle pakryps ne taip, kaip planuojama. „Jei rizika didelė, ar galite ją sumažinti, užbėgti už akių, apsidrausti nuo jos? Pasikalbėkite su kredituotoju, kaip sprendžiamos tokios situacijos, jei įmonė susidūrė su sunkumais“, – dalijasi L. Armalys.

Paskolos pelningumo įvertinimas

„Susumuokite visas paskolos gavimo ir išmokėjimo – tiesiogines ir netiesiogines – išlaidas, tokias kaip sąskaitos tvarkymo, veiklos draudimo ir kiti mokesčiai, jei tokių atsiranda. Atimkite jas iš planuojamų papildomų pajamų ir gausite paskolos pelningumą savo verslui“, – sako verslo finansavimo įmonės įkūrėjas.

Pašnekovas siūlo įsivertinti, kaip sudėtinga ir brangu bus gauti paskolą, ar paskolai gauti reikia nekilnojamojo turto užstato, nes šis reikalavimas dažnu atveju atpigina paskolos palūkanas, tačiau padidina vienkartines išlaidas, apimančias išlaidas turtui įvertinti, hipotekai, notaro paslaugoms ir pan. „Įvertinkite, kiek laiko užtruks verslo finansavimo procesas ir kiek dokumentų reikės paruošti siekiant finansavimo. Laikas yra pinigai. Taip pat svarbu įvertinti, ar kredituotojo taikoma kainodara yra skaidri ir ar sąžiningos sutarties sąlygos“, – jaunų verslų steigėjams pataria L. Armalys.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.