...

Nuo ko pradėti norint prekiauti namuose gamintais nealkoholiniais gėrimais?

Žinių bazė

2013.07.19

Norėčiau įsteigti mobilią naminio limonado prekyvietę (kioską). Naminį limonadą galima gaminti ir tiesiai prekybos vietoje (pirkėjo akivaizdoje sumaišomas kokteilis ir pateikiamas su ledu), ir pasiruošti “pusfabrikačius” (ekologišką šaltą arbatą) namuose. Ar tokiu atveju Maisto ir veterinarijos tarnyba vertintų tik stacionarią gamybos vietą (virtuvę ir patalpas), ar ir mobilią prekyvietę (surenkamą barą)?

Dėkoju už atsakymą.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Tomas Bagdanskis

Advokatas, vadovaujantis partneris / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Publikavimo data: 2013-07-19 15:12

Atsakant į Jūsų klausimą, svarbu, jog kiekviena vieta, kurioje ruošiatės gaminti gėrimus atitiktų įstatymų nustatytus reikalavimus. Visi subjektai, kurie vykdo...

Publikavimo data: 2013-07-19 15:12

Atsakant į Jūsų klausimą, svarbu, jog kiekviena vieta, kurioje ruošiatės gaminti gėrimus atitiktų įstatymų nustatytus reikalavimus. Visi subjektai, kurie vykdo maisto tvarkymo veiklą privalo turėti nustatyta tvarka išduotą leidimą – Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Vadovaujantis  Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr.64-2574; 2005, Nr. 142-5107) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, visi maisto tvarkymo subjektai: gamybos, prekybos, viešojo maitinimo įmonės, transporto įmonės, gabenančios maistą, fiziniai asmenys, vykdantys maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus, pagal nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos pažymas, tvarkyti maistą, gali tik patvirtintose maisto tvarkymo vietose, turinčiuose nustatyta tvarka išduotus  maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus (toliau – Pažymėjimas), kurį išduoda  pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT), vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693). Subjektai dėl Pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę VMVT. Pažymėjimas išduodamas  neterminuotam laikui.

Siekdami gauti Pažymėjimą, subjektai turi pateikti šiuos dokumentus:
1. Nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo Jį galima susirasti internete adresu: http://vmvt.lt/lt/top/viesosios.paslaugos/isduodami.dokumentai/maisto.tvarkymo.subjekto.patvirtinimo.pazymejimas /
2. Maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu. Patalpų projektas – maisto tvarkymo patalpų planas (schema), kurioje sužymėtos visos su maisto tvarkymo veikla susijusios patalpos: virtuvė, lankytojų salė, buitinės patalpos, sandėliai, prekybos vieta ir pan. Patalpų projekte turi būti nurodyta maisto tvarkymo veikloje naudojama įranga, pvz.: prekystaliai, gamybiniai stalai, šaldymo įrenginiai ir kt. Patalpų projektas turi būti patvirtintas vadovo.
Maisto patalpos turi būti suplanuotos, suprojektuotos ir įrengtos taip, kad jose nesikauptų nešvarumai, neaugtų pelėsiai, nesusidarytų garų kondensatas, neišsiskirtų nuodingų medžiagų ar pašalinių dalelių bei kitų teršalų, kurie galėtų patekti į maistą. Patalpos turi būti švarios, tvarkingos. Sienos, lubos, grindys, durys, langai turi būti pagaminti iš netoksiškų, drėgmei nelaidžių medžiagų, lengvai plaunami. Turi būti įrengtas natūralus, dirbtinis arba mišrus apšvietimas. Patalpose turi būti natūrali ar mechaninė ventiliacija, kad nesikauptų drėgmė, nebūtų pašalinių kvapų (pelėsių ir kt.).
3.Maisto tvarkymo proceso aprašymą (pvz.: prekyba nealkoholiniais gėrimais, pusfabrikačių gamyba), projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių, steigiamuose subjektuose – numatomą subjekto darbuotojų skaičių;
4. Dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų  principais pagrįstą savikontrolės sistemą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023,  2010, Nr. 142-7310) nuostatomis. Pažymėtina, kad maisto tvarkymo subjektai, tvarkantys mažus kiekius negreitai gendančio maisto – jo negaminantys, neperdirbantys ir neparuošiantys, gali netaikyti RVASVT principais pagrįstos savikontrolės, tačiau privalo laikytis kitų šioje higienos normoje ir kituose teisės aktuose nustatytų maisto higienos reikalavimų. Tokia išlyga taikytina šioms maisto tvarkymo vietoms:
1. Kioskams, laikinoms patalpoms (tokioms kaip palapinės), bakalėjos ir kito supakuoto negreitai gendančio maisto parduotuvėms, smulkių prekių automatams, sandėliams, maisto turgavietėms;
2. Maisto gabenimo ar pardavimo automobiliams, vežimėliams, maisto išnešiotojams;
3. Gėrimų prekyvietėms, kavinėms, barams ir kt.

Už pažymėjimo išdavimą imama valstybės rinkliava, nustatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. gruodžio 15 d. nutarimu Nr. 1458 patvirtintų Konkrečių valstybės rinkliavos dydžių (Žin., 2000, Nr. 108-3463; 2007, Nr. 138-5661; 2008, Nr. 36-1285) 4.2957.5 punkte.
Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, jog norėdami pradėti gaminti ir prekiauti savo gamybos nealkoholiniais gėrimais, turėtumėte susipažinti su tokiai veiklai keliamais reikalavimais. Pagrindiniai teisės aktai, kurie reglamentuoja reikalavimus maisto tvarkymo subjektams yra:
1. Lietuvos Respublikos maisto įstatymas (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139; 2004, Nr. 93-3397; 2005, Nr. 142-5107);
2. Sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023; 2008, Nr. 119-4522; 2010, Nr. 142-7310);
3. Sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d.įsakymu Nr. V-455 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ (Žin., 2003, Nr. 79-3606; 2011, Nr. 3-107; 2011, Nr. 144-6778).

Ekspertai

Dr. Tomas Bagdanskis

Dr. Tomas Bagdanskis

Advokatas, vadovaujantis partneris / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.