...

Turiu individualią veiklą pagal pažymą, planuoju pasirašyti su tarptautine kompanija franšizės sutartį. Ar užtenka turėti Ind. veiklą pagal pažymą, ar geriau kurti MB, ar UAB?

Žinių bazė

2013.08.05

Ruošiuosi pasirašyti sutartį (franšizė išskirtinėmis sąlygomis, tai yra man ji nekainuos) su tarptautine kompanija (dabar kaip tik jie keičia statusą į tarptautinės kompanijos). Kompanija iš Rusijos. Sritis IT. Kaip bendrai yra pasirašomos sutartys su Tarptautine kompanija? Ačiū

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Tomas Bagdanskis

Advokatas, vadovaujantis partneris / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Publikavimo data: 2013-08-05 15:12

Franšizės sutarties samprata pateikta CK 6.766 str. 1 d.: franšizės sutartimi viena šalis (teisių turėtojas) įsipareigoja perduoti už atlyginimą kitai...

Publikavimo data: 2013-08-05 15:12

Franšizės sutarties samprata pateikta CK 6.766 str. 1 d.: franšizės sutartimi viena šalis (teisių turėtojas) įsipareigoja perduoti už atlyginimą kitai šaliai (naudotojui) tam tikram terminui arba neterminuotai teisę naudotis verslo tikslais išimtinių teisių, priklausančių teisių turėtojui, visuma (teise į firmos vardą, teise į prekių ar paslaugų ženklą, teise į saugomą komercinę (gamybinę) informaciją ir kt., o kita šalis įsipareigoja už tai mokėti sutartyje nustatytą atlyginimą.

Pagal CK 6.766 str. 3 d., franšizės sutarties šalimis gali būti tik įmonės (verslininkai). Lietuvos Respublikos smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatymo 2 str. 1 p. įtvirtina, kad įmonė – juridinis asmuo, vykdantis ūkinę komercinę veiklą.

To paties įstatymo 2 str. 14 p. nurodo, kad verslininkas – fizinis asmuo, kuris įstatymų nustatyta tvarka verčiasi ūkine komercine veikla.
Taigi teisės aktai formaliai leidžia franšizės šalimi būti fiziniam asmeniui, bet praktiškai įgyvendinant šią nuostatą susiduriama su tam tikrais sunkumais, todėl palankiausia būtų steigti MB arba UAB.
Norint išsiaiškinti, kurią konkrečią verslo formą geriausia pasirinkti, būtina atsižvelgti į tokius aspektus kaip norimos vykdyti veiklos pobūdis, turimo kapitalo dydis, mokesčiai, atsakomybės laipsnis, veiklos vykdymo sudėtingumas ir kita.

Franšizės sutartyje būtina tinkamai nustatyti šalių ketinimus apibrėžiančias franšizės sutarties sąlygas. Šalys turi aiškiai įtvirtinti franšizės sutarties objektą, numatyti atlyginimą, jo mokėjimo tvarką, šalių įsipareigojimus, sutarties galiojimo teritoriją, sutarties nutraukimo ir atnaujinimo sąlygas, sutarties nutraukimo pasekmes, prekių ženklo naudojimo sąlygas bei tvarką, aptarti konfidencialumo, nekonkuravimo, mokesčių mokėjimo bei kitus svarbius aspektus.

Visais atvejais franšizės sutartis privalo būti rašytinė. Sutartyje svarbu nusistatyti, kokios valstybės teisė bus taikoma šalių pasirašytai sutarčiai bei kokia bus ginčų, kylančių iš šios sutarties, nagrinėjimo tvarka.

Pabrėžtina, jog tam, kad franšizės sutartį būtų galima panaudoti prieš trečiuosius asmenis, franšizės sutarties sudarymo faktas turi būti registruojamas Juridinių asmenų registre.

Ekspertai

Dr. Tomas Bagdanskis

Dr. Tomas Bagdanskis

Advokatas, vadovaujantis partneris / Advokatų profesinė bendrija „Bagdanskis iLAW“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.