...

Savo užaugintos produkcijos pardavimas.

Žinių bazė

2017.03.19

Turime žemės, kurioje auginame daržoves ir grūdus savo poreikiams. Ūkininko pažymėjimo neturime. Planuojame pradėti auginti braškes pardavimui. Kokie yra reikalavimai, kokių dokumentų reikia?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:29

Pirmiausia, neturint ūkininko pažymėjimo, reikėtų pradėti nuo savo veiklos įregistravimo, pasirenkant tam tikrą teisinę formą. Paprasčiausiai prekybą galite vykdyti kaip...

Publikavimo data: 2020-01-03 10:29

Pirmiausia, neturint ūkininko pažymėjimo, reikėtų pradėti nuo savo veiklos įregistravimo, pasirenkant tam tikrą teisinę formą. Paprasčiausiai prekybą galite vykdyti kaip fizinis asmuo, turintis verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą. Nepaisant pasirinktos veiklos teisinės formos, kadangi neturite ūkininko pažymėjimo, Jums privalu turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinis skyrius. Siekdami gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą asmenys turi tarnybai pateikti žemiau nurodytus dokumentus: Nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo, kurio formą galite rasti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos puslapyje; Maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu; Maisto tvarkymo proceso aprašymą (pvz.: prekyba nefasuotais produktais, pagamintų patiekalų išvežiojimas ir kt.), projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių, steigiamuose subjektuose – numatomą subjekto darbuotojų skaičių; Dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais pagrįstą savikontrolės sistemą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) nuostatomis; Pažymime, kad už pažymėjimo išdavimą imama valstybės rinkliava, kurios dydis priklauso nuo maisto tvarkymo subjekto dydžio (jeigu dirba mažiau nei 5 asmenys – 14 EUR, o jeigu dirba 5 ir daugiau asmenų – 28 EUR). Subjektas patvirtinamas neterminuotam laikui. Antra, prekybai žemės ūkio produktais yra nustatyti tam tikri reikalavimai, kurie išdėstyti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymuose ir kurie taikomi priklausomai nuo vietos, kurioje ketina prekiauti: „Dėl Prekybos žemės ūkio ir maisto produktais turgavietėse darbo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2009, Nr. 3D-355) ir „Prekybos savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose rekomendacijų aprašas“ (Žin., 2009, Nr. 3D-357). Atsižvelgiant į minėtus teisės aktus, turgavietėse savo užauginta produkcija prekiaujantys prekybininkai turi kasdien įrašyti prekybos duomenis turgavietės atsakingo asmens pateiktame turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų apskaitos žurnale. Taip pat privalu prekiaujant segėti kortelę, kurioje aiškiai ir įskaitomai užrašytas prekiautojo duomenys (vardas, pavardė, maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo numeris, prekybos vietos numeris), be to pirkėjams pageidaujant, išduoti prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitus, laikytis higienos reikalavimų, nesafuoto maisto higienos normų ir kita. Norint prekiauti viešose vietose (savivaldybės teritorijoje) privalu kreiptis į savivaldybę dėl vietos paskyrimo prekybai savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais, užtikrinti, kad bus laikomasi prekybos savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose rekomendacijų bei prekybos vieta nuolat bus išvalyta. Be to, prekiaujant šviežiomis uogomis (Jūsų atveju braškėmis) yra svarbu tiekti šviežias uogas tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarias, be pašalinio kvapo, nesušalusias, taip pat pateikti informaciją apie uogų auginimo vietovę, nurodant savo vardą, pavardę, pavadinimą žodžiu arba raštu. Apibendrinus, siekiant prekiauti savo užauginta žemės ūkio produkcija, pirmiausia reikia įregistruoti savo veiklą ir gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Turint reikiamus dokumentus galite prekiauti savo produkcija turgavietėse ir viešose vietose, laikydamiesi prekybai šiose vietose keliamų reikalavimų. Šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio. Dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.