Kepinių pasaulis – mažiau streso ir daugiau malonumo

Verslas

2022.02.22

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: , .

Kepinių pasaulis – mažiau streso ir daugiau malonumo

Rūta Šilinskienė Asmeninio albumo nuotrauka

Iš Vilniaus kilusi, dabar Kauno rajone su šeima gyvenanti Rūta Šilinskienė (32), pavargusi nuo darbo pagal įgytą veterinarės specialybę, pradėjo ieškoti veiklos, kuri teiktų mažiau streso ir daugiau malonumo. Tokiu užsiėmimu prieš metus tapo sausainių dekoravimas. Apie tai, kaip atrado konditeriją, ji pasakoja savo sukurtame „Taip trupa sausainis“ tinklaraštyje.

Pomėgis – gimus dukrai

Šilinskienė, baigusi sostinės Gabijos gimnaziją, po mokslų stojo į Lietuvos veterinarijos akademiją ir joje įgijo veterinarijos gydytojos specialybę. Moteris sako, kad po mokslų išbandė save įvairiose darbo kategorijose pagal specialybę – dirbo ir smulkiųjų gyvūnų klinikoje, ir stambiųjų gyvulių fermoje, paukštyne. „Bet kai pavargau nuo specialybinių darbo subtilybių, pradėjau ieškoti veiklos, kuri teiktų mažiau streso ir daugiau malonumo“, – prisipažįsta ji ir paaiškina, kad taip jos gyvenime atsirado sausainių dekoravimas. Šiuo pomėgiu užsiimti rimčiau ir daugiau tam laiko skirti pradėjo, kai gimė antroji dukra.

Kuo daugiau kepa, tuo daugiau išmoksta

Pasak pašnekovės, kuo daugiau kepė, tuo daugiau norėjo išmokti, todėl nusprendė gilinti konditerijos žinias ir užsirašė į nuotolinius mokymus. Taip pat kilo mintis pasakoti apie savo veiklą socialiniuose tinkluose – pradėjo kurti asmeninį tinklaraštį „Taip trupa sausainis“.

Kai su šeima atsikraustė gyventi į Kauno rajoną, Rūta susitvarkė visus reikiamus leidimus, kad galėtų gaminti namuose, ir šiuo metu savo namų virtuvėje kepa bei dekoruoja sausainius, jau bando kepti tortus, kitus konditerijos gaminius. Norint iškepti ir papuošti sausainį, sako R. Šilinskienė, ypatingos įrangos nereikia, viską galima pradėti nuo minimalių išlaidų. Reikalingiausi dalykai yra laikas, kantrybė ir noras išmokti. Tik su didele praktika ateina ir rankos įgudimas, ir pajautimas, kaip ir ką daryti. Sunkiausia, pasak pašnekovės, išsaugoti šaltą protą. „Atrodo, ir to norisi, ir to reikėtų, bet turiu skaičiuoti, kas tikrai reikalinga, o be ko galiu išsiversti. Bent jau kol kas. Žinoma, ir visas popierizmas nedžiugina, mielai buhalterijos „malonumą“ perleisčiau kam nors kitam“, – atskleidžia mažiau patinkančias verslo detales.

Mažiau, bet geros kokybės

Į kepinių pasaulį panirusi R. Šilinskienė kol kas savo užsiėmimo nevadina verslu, greičiau gal tai būtų jo pradžiamokslis. Šiai mėgstamai veiklai reikia ne tik daug laiko, bet ir nemažų investicijų. Tam, kad gaminys būtų kokybiškas ir skanus, pasak konditerija besidominčios pašnekovės, reikia geros kokybės produktų ir, jos įsitikinimu: „Ne parduotų gaminių kiekis, o jų kokybė yra svarbiausia.“ Šia nuostata ji ir stengiasi vadovautis.

Pirkėją, atkreipia dėmesį sausainius kepanti moteris, rasti nėra sunku, jei moki naudotis socialiniais tinklais, o geriausia reklama – iš lūpų į lūpas. „Stengiuosi gaminti degustacinius tortukus, kad žmonės paragautų mano kepinių, rengti konkursus, nes jie pritraukia klientus ir taip jie sužino apie mano „Taip trupa sausainis“ puslapį“, – pasakoja pašnekovė.

Konditerijos pasiūla – didžiulė

Pavadinimą savo tinklaraščiui – „Taip trupa sausainis“ – jo kūrėja sumanė visai netikėtai. Žiūrėdama filmą išgirdo šią frazę ir ji tiesiog „užkabino“. Kol kas savo veiklai negali skirti tiek laiko, kiek pati norėtų, nes motinystės atostogos nėra tik atostogos. Vis dėlto šis laikas, skiriamas pomėgiui, ją džiugina – tuo labiau, kad sulaukia vis daugiau užsakymų. Pastarieji labai įkvepia ir skatina tobulėti. Nors konditerijos pasiūla tikrai labai didelė – nuo nuostabių kepėjų, gaminančių namuose, iki didžiųjų prekybos tinklų, tačiau ji nemano, kad tai konkurencija. Visus gaminančius vertina kaip kolegas, o pirkėjai visuomet atsirenka tai, kas jiems geriausia ir priimtiniausia. R. Šilinskienė pritaria pasakymui, kad „skonis draugų neturi“. Šis posakis ypač tinka konditerijos srityje. Kas vienam skanu, kitam gali būti ne. Todėl ji visuomet stengiasi prisitaikyti prie kliento norų, pageidavimų, patarti apie skonių derinius.

Visada yra ką nauja išbandyti

Saldus kepinių pasaulis konditerijos naujokei R. Šilinskienei patinka ir yra įdomus, nes gausus naujovių: visada atsiranda kažkas nauja – nauji receptai, naujos technologijos, kurias labai įdomu išbandyti. „Negali sustoti, visuomet reikia domėtis ir sekti skonių, puošybos tendencijas, naujas gaminimo technikas ir įrangos naujoves. Norint pradėti veiklą neužtenka tik žinių, reikia ir geros kokybės produktų, įrangos, į tai stengiuosi investuoti kiek įmanoma daugiau, bet kartu ir nenuskriausti šeimos biudžeto“, – pašnekovė šypsodamasi sako bandanti išlaikyti pusiausvyrą ir svajoja, kada patinkančiai veiklai galės skirti visą darbo dieną. Kol kas ji dar tik mokosi, atsirenka labiausiai patinkančius produktus ir receptus, stengiasi įsiklausyti į klientų norus, pageidavimus.

„Tu gali“

Konditerija susidomėjusi R. Šilinskienė labai džiaugiasi sulaukianti savo šeimos palaikymo: „Jie mato, kaip man patinka tai, ką darau ir kokį malonumą tai teikia. Visa šeima esame saldumynų mėgėjai, taip pat džiaugiuosi ir nerealiais kaimynais, kurie visuomet mielai ragauja, skanauja, komentuoja, išsako savo nuomonę ir džiaugiasi mano pasiekimais.“

Dvejojantiems dėl verslo kūrimo tinklaraščio „Taip trupa sausainis“ autorė R. Šilinskienė visada pataria: „Jei galiu aš, gali ir tu. Visada sunku išeiti iš komforto zonos, pradėti nuo nulio, bet jeigu veikla tiki, ji tave veža, tai vien dėl to verta pabandyti. Nėra nieko geriau, kai vakare nuo nuovargio krentant į lovą dar spėti pasidžiaugti, kokia nuostabi ir kupina iššūkių diena buvo!“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.