...

Pasiūlė verslo dovanų prenumeratą, puoselėjančią lietuviškas tradicijas

Verslas

2022.12.12

Autorius: Vaida Kerienė

Temos: .

Pasiūlė verslo dovanų prenumeratą, puoselėjančią lietuviškas tradicijas

Asta Matulevičienė Asmeninio albumo nuotrauka

Verslai ieško dovanų visus metus: partneriams, darbuotojams gimtadienių ar švenčių proga, užsienio svečiams, komandiruočių metu nori reprezentuoti Lietuvą. Valgomas dovanas kurianti – „Skani tradicija komanda pasakoja lietuvišką istoriją, atskleidžia tautinį paveldą, puoselėja tradicijas ir renkasi tik lietuvišką produkciją. Šio verslo įkūrėja Asta Matulevičienė sako, kad naudingiausia dovana – tai valgoma dovana.

Asta Matulevičienė ilgą laiką plėtojo informacinių technologijų specialistų, personalo paieškos ir atrankos verslą. Verslui užaugus atsirado poreikis klientams dovanoti dovanas, kurios stebintų, sveikinimai pasižymėtų įdomiais sprendimais. Todėl tapo aišku, kad svarbu domėtis klientu ir jo istorija, norit suprasti kokia dovana jį džiugintų. „Man taip patiko ši veikla – ji virto mano hobiu, vėliau dovanų ieškojimas ir parinkimas pasidarė papildoma mūsų verslo veikla ir išaugo į dabartinį verslą“, – pasakoja pašnekovė.

Asta yra idėjos žmogus: pirmiausia vystydama verslo idėją pagalvoja: Kam tai galėtų būti įdomu? Kas galėtų būti klientas? Kokia sprendžiama problema? Kokias savo savybes ir žinias galės pritaikyti šioje veikloje? Ankstesnis verslas užaugino jos, kaip stiprios vadovės įgūdžius: pardavimų, rinkodaros, kūrybinių industrijų srityse.

Kurdama šio verslo strategiją, ji suprato, kad svarbiausias idėjos „arkliukas“ yra valgomos verslo dovanos iš Lietuvos gamintojų produkcijos. „Šeima ir artimieji tapo pirmieji mano verslo „fanai“,  kartais jie tikėjo labiau nei aš pati. Didelių abejonių šiai verslo idėjai nekilo, nes jau pirmais metais generavome pajamas“, – prisimena verslininkė.

Pradėjus veiklą dirbti drauge pakvietė kolegę Liną Bivainytę. „Mes tapome neišskiriamu duetu, aš esu labiau idėjinis žmogus, kuris pažeria daugybę sumanymų, o tuo tarpu Lina aktyviai prisideda prie gamybinio proceso“, – pasakoja Asta.

Rinkodara – dėmesys verslo ryšiams

Gavusieji verslo dovanas pradėjo dalintis žinia, viskas įsisuko tarsi savaime. Taip pat nuo pirmų dienų aktyviai dirbo su skaitmeninės rinkodaros sprendimais, sukūrė svetainę. Ypatingą dėmesį skyrė ryšių mezgimui, priklauso keliems verslo klubams. Dirba su labdaros ir paramos projektais. „Suprantame virtualaus veido svarbą, daug skiriame tam dėmesio ir jaučiame, kad klientai tai irgi vertina. Visas priemones orientuojame į tai, kad vartotojas mus greitai rastų, lengvai suprastų ir ir įsigytų valgomų dovanų rinkinį, o reikalui esant operatyviai gautų pagalbą“, – dalinasi verslininkė.

Verslą kūrė savo lėšomis, augino mažais žingsneliais, netrukus sulaukė „sniego gniūžtės“ efekto – įdėtos pastangos pradėjo atsipirkti su kaupu, verslas tapo pastebėtas.

Dovanų prenumeratos paslauga

Dovanų verslas „Skani tradicija“ vieni iš pirmųjų Lietuvoje pasiūlė dovanų prenumeratos paslaugą. skirtą verslas – verslui sektoriui.

Įmonės metų pradžioje užsisako dovanas visiems metams, tai reiškia, pateikia sąrašą darbuotojų su jų gimimo dienų datomis. O „Skani tradicija“ užtikrina, kad kiekvienas kolega atėjus gimtadieniui gautų valgomų dovanų rinkinį. „Darbdaviui nukrenta rūpestis sekti gimimo datas, dingsta rizika nepasveikinti darbuotojo užmiršus jo gimtadienį. Keičiantis įmonės darbuotojams atsižvelgiame lanksčiai – numatytą dovanų kiekį koreguojame“, – pasakoja Asta.

Šia idėja naudojasi žinomos Lietuvoje įmonės, tokios kaip Ignitis, KrastaAuto, Legator, ir daugelis kitų. Nauji verslai kviečiami ruoštis iš anksto ir prenumeruoti dovanas jau nuo sausio mėnesio.

Darbuotojo asmenybės svarbą organizacijoje rodo dovanų suasmeninimas

Asta pasakoja, kad šiuo metu mato dvi verslo kryptis: pirmoji – dovanos, kurios dovanojamos verslo partneriams ir kolektyvui, antroji – dovanos, kurios keliauja į užsienį.

Lietuvoje verslininkai dažniausiai renkasi įdomesnius stebinančius rinkinius, turinčius netikėtumo faktorių, naujus, bet lietuviškus.  Pavyzdžiui arbata su gintaru, marinuoti putpelių kiaušiniai, Lietuvoje kuriami vabzdžių traškučiai.

Dovanų tendencijos skiriasi pagal kolektyvo sudėtį. Jei dovanos dovanojamos vyriškam kolektyvui, dažniausiai apie 60 proc. rinkinio sudėties sudaro mėsos gaminiai, pikantiški užkandžiai. Moteriškiems kolektyvams pasirenkami kepiniai, saldumynai, įvairūs gardėsiai. „Džiaugiamės, kad vis daugiau įmonių supranta kūrybiškos dovanos svarbą. Sulaukiame užklausų iš kompanijų, kurios per valgomos dovanos rinkinį nori pasakoti savo istoriją, perteikti papildomą žinutę. O sėkmingiausia dovana laikome tą, kuri paliečia visus pojūčius: įdomi, graži, stebinanti, kvapni, gardi, neša žinią apie dovanotoją“, – pasakoja verslininkė

Jei vadovas savo kolektyvą pažįsta gerai, dovana reikėtų suasmeninti, taip perduodame žinutę, kad darbuotojas, kaip asmenybė mums yra svarbus. Jei kolektyvo nepažįstate ar esate naujas vadovas, verslo kūrėja pataria rinktis tradicinius gaminius: skilandžiai, vytinti mėsos užkandžiai, sūrio gaminiai, užtepėlės, kepiniai, saldumynai, kavos, arbatos.

Į užsienį dažniausiai siunčiamos itin lietuviškos dovanos atskleidžiančios paveldą: šakočiai, grybukai, obuolių, morkų, slyvų sūriai, tradicinės natūralios kavos. Klientui visada patariama,  kokių produktų vengti jei dovanos keliaus lėktuvu ar dėl kultūrinių skirtumų. Taip pat vertėtų žinoti kokius produktus vertina tam tikrų šalių atstovai, pavyzdžiui į Skandinaviją verta rinktis medų, arbatas. Norint pavaišinti vokiečius, olandus ar prancūzus neprašausite jei išsirinksite sūrio ar mėsos rinkinius. Paragavę mūsų gaminių jie dažnai nustemba.

Dovanų verslas pats iš savęs yra verčiantis šypsotis

Šis verslas turi sezoniškumą – spalio pabaigoje darbai įsisiubuoja. Bet ir šiame Kalėdų etape A. Matulevičienė stengiasi rasti laiko sau ir knygų, auginančių ją kaip asmenybę  skaitymui. Dovanų verslas pats tarsi savaime kuria motyvaciją, džiugesį, dovanoja šypsenas. „Kasdien kažkam siunčiame artimųjų, draugų ir partnerių dėmesį bei meilę“, – džiaugiasi Asta Matulevičienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.