Verslo ir karantino akistata: ką parodė pirmoji savaitė?

Verslas

2020.03.24

Autorius: Gustė Valantinavičiūtė

Temos: , , .

Verslo ir karantino akistata: ką parodė pirmoji savaitė?

E. Gabrytė, V. Škarnulis, L. Vėželienė „bzn start” koliažas

Prabėgus pirmai karantino savaitei verslininkai susidūrė su realiomis patirtimis, kaip išgyventi, prisitaikyti ir kokius sprendimus priimti, kad veiklos pristabdymo arba visiško sustojimo atvejai būtų įveikiami kaip įmanoma lengviau. 

Valstybė jau imasi priemonių

Didžiausią ekonominę žalą patiria smulkieji verslininkai. Kai kurios Europos šalys jau ieško būdų stabdyti tokį staigų apyvartos kritimą. Lietuvoje taip pat žadama imtis veiksmų, kurie užtikrintų stabilesnę ekonominę padėtį šalyje tokiu nepalankiu visam pasauliui laikotarpiu.

Prieš kelias dienas Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad labiausiai bus orientuojamasi į smulkiuosius ir vidutinius verslus – bus mažinami, atidedami mokesčiai, kuriami finansavimo planai. Situacija išties nėra palanki, tačiau smulkieji verslininkai nepuola į paniką.

Kavinių tinklo „Vero Cafe“ direktorė Laima Vėželienė, paklausta, kaip planuoja susitvarkyti su iškilusiomis problemomis versle, atsako: „Tikimės dėl apyvartų kritimo geranoriško bendradarbiavimo ir supratimo tiek su patalpų nuomotojais, tiek su Lietuvos mokestine sistema, tiek su tiekėjais ir kitomis bendradarbiaujančiomis įmonėmis.“

Plintantis virusas drastiškai paveikė apyvartą

Dar praėjusį ketvirtadienį paskelbtas karantinas ugdymo įstaigose bei valdžios raginimas gyventojams neiti į viešas, masinių susibūrimų vietas neigiamai paveikė smulkiųjų verslų apyvartą. Vis dėlto jau ir prieš tai kai kuriose verslo srityse buvo juntamas apyvartos smukimas.

UAB „Valmanta“, atstovaujančios prekių ženklui „Husqvarna“, direktorė Reda Sudmantienė teigia, kad apyvarta ėmė smukti tik pasirodžius naujienoms apie koronaviruso grėsmę Lietuvoje.

Plaukų transplantacijos ir medicinos centro „Hair Clinic“ direktorius Vytenis Škarnulis, paklaustas, ar pradėjus siausti virusui įmonė pajuto smukusius pardavimus, atsako: „Iš tiesų tikėjomės ir laukėme nukritimo tiek užklausų, tiek pardavimų srityje, atsižvelgiant į tai, kad jau buvo bendras nusiteikimas dėl galimo ekonomikos nuosmukio, bet žmonėms, kuriems rūpėjo plaukai ir jų problemos, nedidelė panika mūsų šalyje nė kiek netrukdė norėti toliau.“

„Vero Cafe“ direktorė L. Vėželienė taip pat dalijasi patirtimi: „Jau prognozavau, kad apyvarta kris per pusę. Taip ir atsitiko.“ Šiauliuose esančio restorano „Trys“ vadovė Eglė Gabrytė priduria, kad, tik paskelbus ekstremaliąją padėtį Lietuvoje, žmonių skaičius pastebimai sumažėjo, ir teigia, kad šiuo metu verslo ateitis atrodo gana bauginanti. Iš tiesų dabartinė situacija pasaulio ekonomikai leidžia numatyti tris galimus scenarijus: greitą atsigavimą, ekonomikos sulėtėjimą arba pandemijos sukeltą nuosmukį.

Remiantis portalo „McKinsey & Company“ pateikta medžiaga apie galimą ekonominę koronaviruso įtaką Europos šalims, Lietuvai šiuo metu artimiausias antrasis – ekonominio sulėtėjimo – variantas. Portalo skelbiamais duomenimis, labiausiai nukentės aviacijos sektorius, o vartojimo sektoriui ekonomiškai atsigauti turėtų būti kiek lengviau. Žinoma, šiuos dalykus dar sunku prognozuoti ir išties daug priklauso nuo to, kiek laiko truks karantinas bei kokius smulkiųjų verslų paramos planus numatys Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

Iššūkiai, su kuriais susiduria smulkusis verslas

Pastarąją savaitę nuolat besikeičianti situacija dėl koronaviruso metė daug iššūkių Lietuvos verslininkams. Visos įstaigos privalėjo imtis būtinų saugumo priemonių. Portaluose, televizijoje kiekvieną dieną buvo pranešama apie tai, ko reikėtų imtis, siekiant apsisaugoti nuo plintančio viruso. Tad smulkieji verslininkai taip pat prisiėmė atsakomybę užtikrinti darbuotojų ir, žinoma, lankytojų saugumą.

Šiais laikais viskas kainuoja, o pastaruoju metu tokią priemonę kaip dezinfekcinis skystis sunku ne tik įpirkti, bet ir rasti. Plaukų transplantacijos ir medicinos centro „Hair Clinic“ direktorius V. Škarnulis, komentuodamas darbo higienos klausimą, teigia: „Daugumos prekių tiekimo sutrikimo nepastebėjome, išskyrus dezinfekcinio skysčio ir servetėlių, respiracinių kaukių ir panašių produktų, dėl kurių jau kelios savaitės vyksta panika.“

 „Vero Cafe“ direktorė L. Vėželienė, kalbėdama apie tai, kokių privalomų saugumo priemonių ėmėsi jos valdomas kavinių tinklas, teigia, kad, plintant virusui, kavinėje produktai buvo patiekiami tik vienkartiniuose induose, siekiant apsaugoti darbuotojus ir lankytojus nuo bakterijų plitimo. Taip pat direktorė priduria, kad darbuotojai buvo mokomi esminių higienos taisyklių. Juk šio pavojingo viruso plitimo metu higienos reikėtų laikytis griežčiau nei bet kada.

Restorano „Trys“ vadovė E. Gabrytė tikina, kad šiomis dienomis dezinfekcinis skystis yra deficitinė prekė: „Jo išties sunku gauti, tiekėjai, kurie anksčiau aprūpindavo dezinfekcinėmis priemonėmis, dabar patys jų nebeturi.“

Žinoma, bent jau artimiausias dvi savaites dezinfekcinis skystis tikrai nebus didžiausia įmonių problema. Ko gero, didžiausias iššūkis – kaip prisitaikyti prie dabartinės situacijos. UAB „Valmanta“, atstovaujančios prekių ženklui „Husqvarna“, direktorė R. Sudmantienė, paklausta apie galimybes dirbti iš namų, atsako, kad pagal darbo specifiką reikalingas tiesioginis kontaktas su klientais.

Jai antrina ir „Hair Clinic“ direktorius V. Škarnulis sakydamas, kad jo vadovaujamoje įmonėje jau nuo šio pirmadienio vykdomas 100 proc. srauto atšaukimas ir visiškas veiklos sustabdymas. Tad šiuo metu didžiausias daugumos smulkiojo verslo įmonių rūpestis – prarastos pajamos ir tai, kaip bus įgyvendinamas kompensacinis mechanizmas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.