Sparčiai auganti rinkos dalis – garso knygų klausytojai!

Verslas

2013.05.02

Autorius: Jana Saifulinaitė

Temos: .

Sparčiai auganti rinkos dalis – garso knygų klausytojai!

Aurimas Mikalauskas Asmeninio archyvo nuotr.

„Norėčiau, kad ateityje audioknygos.lt taptų lietuviškų garso knygų sistemos šerdimi. Jau dabar dažnai parašo norintys įgarsinti knygas ar siūlantys pagalbą, taip pat leidėjai, ieškantys paramos vienokia ar kitokia forma. Džiugu, kad visa tai vyksta – jaučiu rinkos pulsą“, – teigė projektus audioknygos.lt ir audioteka.lt sumanęs 29-erių vilnietis Aurimas Mikalauskas. Domiuosi, kaip gimė idėja ir kada bus paleista platforma, leisianti garso knygą nusipirkti ir klausytis tiesiai iš mobiliojo įrenginio.

Verslo idėjos užuomazgos – asmeninio tinklaraščio erdvėje

Iš Panevėžio kilęs A. Mikalauskas pasakojo: „Baigęs mokyklą išvykau į Vilnių studijuoti ir į gimtąjį miestą nebegrįžau. Nė nenumaniau, kad gyvenime ką nors bendra turėsiu su verslu ar vadyba, nors informacija visada traukė visais aspektais. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete baigiau verslo informacijos vadybą. Dabar dirbu Europos konsultantų komandos vadu JAV įsikūrusioje kompanijoje „Percona Inc“, kurios pagrindinė veikla – duomenų bazių optimizavimas.

2006-ųjų rudenį tuo metu dar būsima sužadėtinė Marija nusprendė studijuoti Paryžiuje. Kadangi norėjau keliauti kartu, susiradau darbą, kurį galiu vežtis su savimi. Pagyvenome pusę metų Paryžiuje, dar metus Škotijoje, o galų gale gūžtą susisukome Vilniuje.“

A. Mikalauskas save vadina garso knygų gerbėju ir rašo asmeninį tinklaraštį audioknygos.lt. „Savo tinklaraštyje pasakoju apie patikusias garso knygas, dalijuosi patirtimi, atradimais, susijusiais su garso knygomis, ir ieškau bendraminčių. Jį rašyti pradėjau 2012 metų rugpjūtį. O idėją lietuviškas garso knygas padaryti prieinamas mobiliaisiais įrenginiais ir leisti naujas garso knygas pradėjau įgyvendinti dar 2012-ųjų kovą, – teigė vilnietis.

Pasak jo, lietuviškų garso knygų vis dar mažai: „Aišku, populiarėjant tinklaraščiui audioknygos.lt sulaukiu vis daugiau laiškų iš autorių, atlikėjų ir leidėjų. Jie informuoja apie planuojamas ar naujai leidžiamas garso knygas, ieško finansavimo, domisi platforma ir nori garsinti knygas. Dabar užsiimame trijų naujų knygų įgarsinimu ir esame suplanavę dar keletą. Manau, netrukus lietuviškų garso knygų rinka tiesiog sudrebės“, – pozityvumo nestokojo vyras.

Projekto pavadinimą sugalvojo vilko valandą

Pašnekovas pabrėžė, kad audioknygos.lt yra susijęs su kitu jo projektu – audioteka.lt. „Strateginius partnerius pastarajam projektui radau visiškai atsitiktinai. Iš pradžių planavau techninei bazei įgyvendinti burti programuotojų komandą. Partnerių neieškojau, tačiau pabudęs vienos nakties vilko valandą pradėjau galvoti pavadinimą garso knygų projektui. Netrukus kilo mintis jį pavadinti audioteka.lt.

Patikrinęs domeną išsiaiškinau, kad jis užimtas ir priklauso Lenkijos kompanijai MDPL (šiuo metu „Audioteka S.A.“). Panagrinėjęs jų projektą supratau, kad tai yra būtent tai, ką planavau įgyvendinti nuo nulio. Kitą rytą jau kalbėjomės su „Audiotekos“ vadovu Marcinu Beme‘u apie bendradarbiavimą, t. y. „Audiotekos“ plėtrą į Lietuvą.

Prireikė šiek tiek laiko, kad jų platforma būtų pritaikyta tokiai plėtrai, tačiau 2013-ųjų vasario 12-ąją dalyvavau jų surengtoje spaudos konferencijoje Varšuvoje. Joje buvo pristatytos naujos šalys, prisidėsiančios prie „Audiotekos“, tarp jų ir Lietuva. Šių metų vasarą jau planuojame turėti veikiančią audioteka.lt platformą, per kurią bus galima klausytis garso knygų išmaniuoju telefonu“, – pasakojo A. Mikalauskas. Pasak jo, audioteka.lt produktas skirtas daugiausia jaunimui ir vidutinio amžiaus žmonėms, kurie drąsiai naudojasi išmaniaisiais telefonais, nori tobulėti ir patirti naujų įspūdžių, gauna vidutines ar didesnes pajamas. „Tikiuosi, šis projektas pravers ir moksleiviams“, – vylėsi pašnekovas.

Vyras pabrėžė, kad audioteka.lt pirmiausia bus platforma, per kurią galima lengvai susirasti, akimirksniu įsigyti, parsisiųsti ir pradėti klausyti garso knygą mobiliuoju įrenginiu.

„Garso knygos bus elektroninės, tad vartotojai jų paliesti negalės. Aišku, žmogus, įsigijęs garso knygą, taps visateisiu jos savininku ir galės parsisiųsti visais turimais įrenginiais tiek kartų, kiek norės. Duomenys apie tai, kokią knygą pastarąjį kartą klausė vartotojas, kur sustojo, ir visi užrašai bus automatiškai persiunčiami į visus vartotojo naudojamus įrenginius, – sakė A. Mikalauskas ir atkreipė dėmesį, kad projekto audioteka.lt tikslas yra pasiūlyti vartotojams ypač paprastą būdą surasti, išsirinkti ir klausyti kokybiškų lietuviškų garso knygų: – Man svarbu, kad vartotojas žinotų, ką perka, todėl programėlė garso knygoms klausyti bus visiškai nemokama. Naudodamas programėlę vartotojas galės be jokios registracijos nemokamai parsisiųsti pirmą kiekvienos knygos skyrių.“

Pasak jo, audioteka.lt taip pat yra garso knygų leidėja. „Šiuo metu su Andriumi Tapinu garsiname jo knygą „Vilko valanda“, aktyviai bendradarbiaujame su leidyklomis Lietuvoje ir užsienyje. Be to, suplanuota leisti daug kitų garso knygų. Beje, „Vilko valanda“ nebus paprasta garso knyga, nes, be A. Tapino, skaitančio savo knygą, prie šio projekto prisideda grupė žmonių, knygą iliustruojančių garso efektais“, – pasakojo A. Mikalauskas.

Verslo planas nebūtinai turi atitikti standartą

Kuriant verslą, A. Mikalausko nuomone, būtina turėti planą. „Aišku, jis nebūtinai turi atitikti standartą, nebent to reikia investicijoms pritraukti. Kita vertus, svarbu sau atsakyti, kodėl tai darau ir kaip šis verslas atrodys po trejų metų.

Mano manymu, svarbi verslo plano dalis yra misija ir vizija. Nors formaliai tai tiesiog verslo plano įžanga, aš nuo to pradėjau savo verslo planą, aprašiau, kaip įsivaizduoju ištobulintą produktą, kiek garso knygų planuoju išleisti, kaip ketinu jas parduoti, kam, kiek yra potencialių pirkėjų, kokie konkurentai ir panašiai.

Bendraudamas su jaunais verslininkais dažnai klausiu, ar jie turi verslo planą, viziją. Nors dauguma sako jį turintys galvoje, aš mėgstu, kai viskas surašyta popieriuje, nes rašymas padeda galvoti“, – sakė verslininkas.

Pradėdamas konkretų verslą, pasak pašnekovo, kiekvienas sau turi užduoti keletą klausimų, pavyzdžiui: „Kokią realią problemą, t. y. tokią, kuri aktuali ne tik tau, spręs tavo verslas?“ Tai nebūtinai turi būti pagrįsta objektyviais skaičiavimais. Galbūt tai dažnai girdimas motyvas pokalbiuose su draugais. Taip pat svarbu įvertinti, ar dar niekas tos problemos tinkamai neišsprendė. Gal sprendimas yra, bet niekas to nežino? Ar tave stimuliuoja tai, ką darai? Ar yra reali galimybė, kad per artimiausius 2–3 metus iš to galėsi užsidirbti pragyvenimui? Nebūtinai tiek, kiek uždirbi dabar, bet bent tiek, kad išlaikytum save ir šeimą. Ar tiki, kad tau pavyks? Taip pat, manau, svarbu išsiaiškinti, ar iš tiesų nori imtis verslo, ar tiesiog trokšti būti pats sau viršininkas.“

A. Mikalauskas teigė sau uždavęs šiuos ir daug kitų klausimų, o atsakymus radęs bendraudamas su aplinkiniais.

„Į dar kitus klausimus atsakyti padėjo laikas – jau daugiau nei metus tuo užsiimu, neturiu jokių pajamų, bet vis dar džiaugiuosi. Tikiu, kad garso knygos suteiks žmonėms ne tik įspūdžių, bet ir bus naudingos asmeniniam tobulėjimui.

Be abejonės, man svarbu, kiek pavyks uždirbti, nors paprastai klausimą formuluoju kiek kitaip – klausiu, ar galėsiu išgyventi tuo užsiimdamas. Galvojimas apie pelną padeda planuoti, kiek naujų garso knygų galėsime išleisti, kiek žmonių galės dirbi kartu“, – pasakojo A. Mikalauskas.

Viliasi, kad investicijos atsipirks

„Tiek audioteka.lt, tiek audioknygos.lt yra unikalūs projektai Lietuvoje – šiuo metu nėra platformos, kuri suteiktų tokią patogią prieigą prie garso knygų, nėra vienų namų visoms garso knygoms, nėra įmonės, kuri specializuotųsi jų leidyboje, ir nėra apie tai rašančių žmonių“, – tvirtino A. Mikalauskas.

Pasak jo, kiekviena nauja garso knyga yra investicija. „Autorių teisių turėtojai dažniausiai prašo avanso, kuris svyruoja nuo 500 iki 1 500 eurų, taip pat nuomojame studiją knygoms garsinti, prie knygos dirba atlikėjas ir garso operatorius, o kartais ir daugiau žmonių. Išleisti kokybišką garso knygą kainuoja nuo 6 000 iki 10 000 litų. Galite įsivaizduoti, kokių investicijų reikia norint paleisti patrauklią svetainę. Planuoju, kad investicijos atsipirks per 2–3 metus nuo platformos paleidimo, nors tai labai priklauso nuo to, kiek bus investuota, – planais dalijosi A. Mikalauskas, projektu audioteka.lt oficialiai užsiimantis vienas, tačiau sulaukiantis šeimos palaikymo. – Žmona Marija ne tik palaiko morališkai, išklauso ir padeda spręsti tam tikras verslo problemas, bet ir skiria daug laiko garso knygų, mano straipsnių redagavimui, padeda parengti pranešimus leidykloms – tai jos stichija.

Knygų įrašymu rūpinasi brolis Evaldas – garso įrašų srityje jis profesionaliai dirba jau daugiau nei 15 metų, tad šį reikalą jam galiu visiškai patikėti. Taip pat turime gabų advokatą, o tai svarbu sprendžiant galybę teisinių klausimų, garso režisierę, garso operatorių ir keletą kitų sričių ekspertų.“

Pasak pašnekovo, tai, kad visi šie žmonės aukoja savo laiką, yra pats didžiausias pasitikėjimo ir palaikymo ženklas, verčiantis dar labiau stengtis.

A. Mikalauskas atviravo, kad imantis projekto audioteka.lt kliūčių buvo ir vis dar yra.

„Pirmiausia knygų leidyba man buvo visiškai nepažįstama sritis – niekada anksčiau nebendravau su knygų autoriais, leidėjais, nebuvau susipažinęs su Autorių teisių ir gretutinių teisių bei susijusiais įstatymais, žodžiu, visiškai nepažinojau šitos rinkos. Žinojau tik tiek, kad turėdamas garso knygų ir mobilųjį telefoną galiu nesunkiai rasti 1–2 valandas per dieną mokytis, nors jau atrodė, kad knygoms mano gyvenime vietos tikrai nėra. Jei noriu ir galiu aš, tai galbūt ir kitiems tokia galimybė būtų vertinga.

Pradėjęs kalbėtis su įvairiais žmonėmis sužinojau, kad garso knygų poreikis tikrai yra. Žmonės jų neklauso, nes neturi, arba siunčiasi iš piratinių svetainių – juk kito būdo gauti lietuviškų garso knygų tiesiog nėra“, – teigė A. Mikalauskas ir pridūrė, kad idėjos įgyvendinimo pradžioje kreipėsi pagalbos į draugus ir pažįstamus, kurie kada nors yra turėję ką nors bendra su knygų leidyba.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad ir leidyklų vadovai buvo geranoriški: „Jie tikrai matė, kad aš naujokas. Žinoma, teko ir tenka paplušėti siekiant įkalbėti eiti kartu, bet net neabejoju, kad tai visiškai natūralūs patikrinimai, kuriuos teks išlaikyti. Kiekviena įveikta kliūtis mane dar labiau motyvuoja.“

Garso knygos – alternatyva įprastoms knygoms

„Manau, žmonės jau atitrūkę nuo knygų – statistika tai tik patvirtina. Tikiuosi, kad garso knygomis skaitymą pavyks grąžinti bent jau tiems, kurie to nori, tik neranda laiko. Tiesą sakant, panašiai atsitiko ir man – kurį laiką knygų visai neskaičiau, tačiau atradus garso knygą į gyvenimą grįžo ir popierinės knygos, nes net ir anglų kalba ne visos knygos yra įgarsintos“, – sakė A. Mikalauskas.

Jo teigimu, partnerių Lenkijoje praktika rodo, jog garso knygos neturi neigiamos įtakos knygų skaitymui, tačiau susiformavo nauja grupė žmonių, kuriems šis formatas, derantis prie šiuolaikinių technologijų, puikiausiai tinka. Jie dabar yra sugrįžtantys garso knygų klausytojai – net 78 proc. vartotojų platformoje audioteka.pl jau pirko daugiau nei vieną knygą.

„Yra keletas svetainių, iš kur galima parsisiųsti vieną kitą lietuvišką knygą – tai audioknyga.lt, success.lt. Taip pat garso knygų galima įsigyti CD laikmenomis – tiek specializuotuose parduotuvėse, pavyzdžiui, niekorimto.lt, tiek tokiose internetinėse parduotuvėse kaip patogupirkti.lt, pigu.lt ar mobilusknygynas.lt.

Užsienio kalbomis garso knygų galite rasti ir klausytis „Audible“ (com, co.uk, de), audiobooks.com, „Audioteka“ (pl, cz, fr, es), loudbook.ru“, – vardijo A. Mikalauskas.

Vyras prasitarė nemanąs, kad paskutinius centus reikėtų atiduoti pramoginei literatūrai, pateiktai garso, elektroninės ar popierinės knygos formatu.

„Atsipalaiduoti reikia, bet išlaidauti vertėtų atsargiai, naudojant tik tam skirtas santaupas. Kita vertus, kai kurios saviugdos knygos man davė tiek daug, kad būčiau viską iki paskutinio cento atidavęs, jei tik būčiau žinojęs, kaip jos pagalbės. Nenorėčiau vardyti konkrečių knygų, nes manau, kad nėra vienos geriausios knygos, tinkančios visiems.

Ieškodamas tos, kuri tinktų man, perskaičiau ir perklausiau dešimtis knygų. Net neabejoju, kad iš visų jų šį tą pasiėmiau. Paminėsiu keletą mėgstamų autorių: Napoleonas Hillas, Dale‘as Carnegie, Josephas Murphy, Anthony Robbinsas, Stephenas R. Covey, Michaelas E. Gerberis, Leo Babauta, Sethas Godinas. Taip pat vis labiau žavi jaunas lietuvis Martynas Jocius, išleidęs jau antrą savo knygą. Tiesa, antrosios dar nespėjau perklausyti“, – sakė A. Mikalauskas.

Svarbu nebijoti klaidų

„Dirbti efektyviai labiausiai padeda vizualizacijos, galvojimas apie galutinį rezultatą: išleistas garso knygas, patenkintus jų klausytojus, leidyklas ir autorius. Tai darau dažniausiai vakarais prieš miegą. Jei kurį laiką tai primirštu, krinta motyvacija, darbo efektyvumas, – sakė A. Mikalauskas. – Be vizualizacijų, naudoju ir tradicinius įrankius, kurie padeda jausti judėjimą į priekį. Susitikimus ir darbus, kuriuos reikia padaryti konkrečiu laiku, susidėlioju virtualiame kalendoriuje, kurį visada turiu po ranka, o užduotis ir projektus dėliojuosi atskiroje programoje „Things“, kurią naudoju jau daugiau nei penkerius metus. Ja visiškai pasitikiu – šovė netikėta mintis, tuoj pat užrašau į „Things“ ir galiu susikoncentravęs tęsti pradėtą darbą. Ilgalaikius tikslus ir gaires seku atskirame dokumente. Be to, bent kartą per savaitę rašau dienoraštį, kur aprašau didžiausius savaitės pasiekimus, man tai padeda jausti progresą.

Šiuo metu projektui audioteka.lt skiriu 2–4 valandas per dieną, 8 valandas skiriu kasdieniam darbui, o likusį laiką leidžiu su šeima, be kurios savo kasdienybės tiesiog neįsivaizduoju.

Manau, žmogui gyvybiškai svarbu atrasti ir realizuoti savo potencialą. Nežinau, ar tai būtinai turi įvykti per darbą, tačiau 8 valandas per dieną praleisti dirbant nemėgstamą darbą yra visiška pragaištis, ypač neturint ateities vizijos, manant, jog tai normalu ir galbūt tęsis amžinai.“

„Mano manymu, verslas – tai gebėjimas pastebėti problemą ir ją išspręsti, taigi į verslą iš esmės žiūriu labai teigiamai. Nuolat bendrauju su keletu verslininkų, kurie savo turtus skaičiuoja milijonais litų. Tuos milijonus jie naudoja tam, kad spręstų vis daugiau investicijų reikalaujančias problemas, ir į pinigus žiūri kaip į energiją, padedančią atlikti vis didesnius darbus.

O apie korporacijas, kurios skatina vartojimo kultūrą tik tam, kad užsidirbti pinigų, daug neprikalbėsi. Patys matome, kur visus mus tai atvedė, – teigė A. Mikalauskas ir pridūrė, kad labai svarbu yra duoti – ne tik valstybei per mokesčius, bet ir atrasti, kam reikia vienokios ar kitokios pagalbos: – Mes su žmona kas mėnesį atidedame nuo 5 iki 10 proc. šeimos pajamų ir jas skiriame pasirinktai labdarai. Planuoju tai daryti ir tuomet, kai audioteka.lt taps pelninga.“

Jauniems verslininkams ar ketinantiems imtis savarankiškos veiklos pašnekovas palinkėjo: Svajokite drąsiai ir nebijokite klysti – klaidų juk nebūna, būna tik pamokos!“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.