VERSLO ISTORIJA: nuo idėjos iki rinkoje pripažinto gamintojo – „Mantingos“ sėkmės istorija
2012.12.29
Temos: Pardavimai, Vadyba, Verslo pradžia.
Pagrindinė „bzn start“ VERSLO ISTORIJOS sausio mėnesio tema apie energingą ir verslų vyrą Klemencą Agentą iš Varnių – UAB „Mantinga“ įkūrėją, savininką ir valdybos pirmininką. Verslu ponas K. Agentas pradėjo užsiimti dar vaikystėje – augino triušius, karvelius ir kartu su tėčiu nešdavo juos parduoti į turgų. Būdamas studentas Klemencas jau per pirmą praktiką pradėjo auginti nutrijas, o vėliau įsigijo švelniakailių žvėrelių fermą ir šia veikla užsiėmė iki Lietuvos nepriklausomybės.
Šiuo metu jis vadovauja didžiausiai Rytų Europoje šaldytų duonos ir pyrago gaminių įmonei. Beto, šiais laikais gana retas reiškinys, kad didelė bendrovė priklausytų vienam šeimininkui; dažnai atsiranda užsienio investuotojų ar pašalinių akcininkų. Tačiau Klemencas sugebėjo išlaikyti įmonę savo šeimos rankose.
Verslo pradžia
Nuo 1994 m. Klemencas intensyviai mąstė apie maistą degalinėse. Šis verslo modelis intrigavo ir žavėjo, tad po kurio laiko marijampolietis pradėjo įtikinėti kolegas, kad tokių paslaugų reikia ir degalinėse „Lukoil“.
„Vienas iš pagrindinių dalykų, kodėl viskas rutuliojosi ne taip greitai, kaip norėjosi, – neišmanymas ir patirties stoka. Neįsivaizdavome šviežių bandelių ruošimo technologijos. Tuomet dar nebuvau girdėjęs apie šaldytus duonos gaminius. Pirmą kartą juos pamačiau užsienyje vykusioje specializuotoje parodoje. Tai buvo 1997-aisiais. O jau po metų atsivežiau pirmą šaldytų duonos produktų konteinerį iš Prancūzijos ir nupirkau 15 kepimo krosnelių, skirtų mūsų degalinėms“, – pasakojo verslininkas.
Pirmieji gaminiai, pasirodę degalinių lentynose, buvo, kaip teigia Klemencas, prancūziška klasika: prancūziški ilgieji batonai, pyragėliai sraigės, prancūziški rageliai, sluoksniuotos tešlos šokoladiniai pyragėliai ir kiti iki šių dienų populiarūs kepiniai.
Idėja pasiteisino, gaminiai sulaukė vartotojų pripažinimo, tačiau tai dar nereiškė, kad projektas pavyko. Produktų transportavimo išlaidos buvo per didelės.
„Tada pirmąsyk susimąsčiau, kad reikia atidaryti šaldytų bandelių ir duonos cechą savo šalyje ir populiarėjančius gaminius gaminti patiems. Mano minčių rezultatas pasirodė 2000 metų kovą. Tuomet veiklą pradėjo pirmoji mūsų gamykla“, – pasakojo pašnekovas.
Kaip sekėsi vystyti verslą, skaitykite naują „bzn start“ sausio mėnesio žurnalą, kur rasite visą straipsnį apie sukurtą sėkmingą verslą!
MANTINGA
Organizuojate renginį?
Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.