...

Savo verslu išgarsino visą kaimą

Verslas

2018.08.15

Autorius: BZN start

Temos: , .

Savo verslu išgarsino visą kaimą

Sūrininkų namų įkūrėjai. Asmeninio albumo nuotr.

Norėdamas pabėgti nuo miesto šurmulio, Valdas Kavaliauskas (57) su žmona pradėjo gvildenti idėjas, kuo galėtų užsiimti gyvendamas kaime. Taip gimė mintis pradėti gaminti sūrius, o įkurti Sūrininkų namai išgarsino Dargužių kaimą ir ilgainiui tapo prekių ženklu.

„Gyvenimas mieste per daug atitolino nuo gamtos, o man, baigusiam veterinarijos mokslus, visada buvo artimi gyvuliai ir kaimas. Teko dirbti ir vienoje Prancūzijos fermoje, kur buvo gaminami sūriai, todėl kilo mintis tai pritaikyti čia. Tam nereikia didelio ploto, daug didelių gyvulių“, – pasakoja V. Kavaliauskas. Jis su žmona Rasa apsigyveno Varėnos rajone esančiame Dargužių kaime ir, nusipirkę būtiniausios įrangos, pradėjo sūrių gamybą.

Trūko palaikymo

„Pradėjome be jokio rinkos tyrimo, vedami tikėjimo, kad poreikis atsiras drauge su pasiūla.“

V. Kavaliauskas.

Pirmieji bandymai nebuvo sėkmingi. Pagamintus sūrius jie veždavo ragauti draugams, tačiau šie sakydavo: „Einate teisinga linkme, bet dar jūsų sūrių nepirksime.“ Laikui bėgant žinios ir patirtis kaupėsi, o sūriai darėsi vis geresni.

„Sūrininkystėje yra daugybė veiksnių, kurie lemia kokybę, ir tie veiksniai sužinomi tik su patirtimi. Sunkiausia buvo aplinkos – kaimo ir draugų – netikėjimas bei abejingumas. Pradėjome be jokio rinkos tyrimo, vedami tikėjimo, kad poreikis atsiras drauge su pasiūla. Taip ir atsitiko“, – prisimena pašnekovas.

Sūrininkų namai greitai tapo traukos vieta, kur žmonės atvykdavo ragauti sūrių, pasišnekučiuoti ir pamatyti, kaip gimsta išskirtinio skonio sūriai.

„Pradžioje buvo poreikis atidaryti viešą erdvę, kur būtų galima parduoti sūrį, susiburti sūrininkams ir jų draugams, o susibūrimo metu užkąsti. Dabar tai įgavo prekių ženklo pavidalą, po kuriuo slypi sūrių pardavimas, viešasis maitinimas ir sūrininkystės amato plėtra – mokymai“, – paslaugas vardija verslininkas.

Atsidavė gamybai

Prieš metus V. Kavaliauskas su žmona paliko Dargužius ir persikėlė į Norvydiškių kaimą, kur ir toliau gamina ožkų pieno fermentinius ir pelėsinius sūrius, organizuoja sūrininkų mokymus, o Sūrininkų namų veiklą patikėjo naujiesiems šeimininkams.

„Atėjo laikas apsispręsti, kurią veiklą pasirinkti, nes abi veiklos – sūrių gamyba ir Sūrininkų namai Dargužiuose – reikalavo plėtros ir profesionalizmo. Pasirinkome sūrio gamintojo ir meistrystės – mokymų kelią“, – atskleidžia pašnekovas.

Ateities planai

Paklaustas apie ateities planus, V. Kavaliauskas sako, kad ir toliau ketina gaminti sūrius, tačiau dabar labai įdomu ir skleisti žinią apie šį amatą. Verslininkas organizuoja mokymus, kuriuose žmonės gali susipažinti su sūrininkyste. Pašnekovo teigimu, sūrių gamybai nereikia didelių investicijų, svarbiausia čia patirtis ir mokymasis, bandymai, todėl tai galėtų tapti daugelio žmonių norinčių apsigyventi kaime, pragyvenimo šaltiniu.

„Toliau tobuliname ir skleidžiame sūrio gamybos technologijas, tuo skatindami smulkiųjų verslų, susijusių su maistu, plėtrą Dzūkijos kaime“, – džiaugiasi Sūrininkų namų įkūrėjas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.