...

„Salvete“: ragauk, užuosk, matyk

Verslas

2013.06.10

Autorius: Karolina Kondratjevaitė

Temos: .

„Salvete“: ragauk, užuosk, matyk

Alvyda Eigminienė Asmeninio albumo nuotr.

Intensyvus gyvenimo būdas, nuolatinis laiko trūkumas keičia žmonių valgymo įpročius. Pietums paskubomis perkąstas sumuštinis, vakarienei lengvai paruošiamas užkandis. „Lėto maisto judėjimą“ puoselėjanti Alvyda Eigminienė (49 m.) mano, kad maistas skirtas ne tik gyvybei palaikyti. „Valgymas – tai socialinis reiškinys“, – sako restorano „Salvete“ įkūrėja ir kviečia pajusti maisto teikiamo malonumo.

Iki restorano – ilgas kelias

„Mėgstu gerą maistą, tačiau kulinarijos niekada nesimokiau, – sako A. Eigminienė. – Vilniaus universitete baigusi ekonomikos mokslus įsidarbinau dėstytoja, ištekėjau, gimė dukra. Grįžus į darbo rinką socializmą buvo pakeitęs kapitalizmas.“

Vyrui įkūrus verslą A. Eigminienė rūpinosi jo finansais. „Gyvenau labai įdomiai – auginau dukras, turėjau laiko savišvietai“, – minėtą gyvenimo tarpsnį šviesiomis spalvomis tapo pašnekovė.

Deja, prasidėjus Rusijos krizei nedidelė A. Eigmino įmonė neišsilakė. „Teko ieškotis darbo – taip atėjau į restoranų verslą“, – šypteli moteris.

Neįkainojama patirtis

„Restoranų verslas man buvo didžiausias siaubas, – prisimena pašnekovė ir tikina dirbti restoranų tinkle „De Antonio“ sutikusi po ilgų įkalbinėjimų: – Pabandžiau ir likau. „De Antonio“ praleidau net 13 metų.“

Karjera klostėsi sėkmingai. Pradėjusi kaip finansininkė, darbą A. Eigminienė paliko kaip vykdomoji direktorė. Pašnekovė tikina darbą mėgusi: „Čia išmokau restoranų verslo subtilybių ir su šefo Manfredo Molteni pagalba mokiausi pažinti, atrasti gerą skonį.“

„Ankščiau ar vėliau ateina laikas permainoms“, – sako moteris. Ieškodama savęs ji turėjo progą prisidėti prie 2011 m. Europos vyrų krepšinio čempionato maitinimo organizavimo ir „Žalgirio“ arenos statybų (A. Eigminienė tuo metu dirbo „Vičiūnų“ restoranų grupės tinkle).

Padrąsino vyras

„Nors mano tėtis buvo mėgėjas aludaris, o mama puikiai gamino, virtuvė manęs netraukė. Užtat patiko skaniai valgyti ir domėtis, kokiu būdu išgaunami įvairūs skoniai“, – sako pašnekovė.

Idėja kurti savo valgymo įstaigą kilo iš gero pasiūlymo – kai Europos centro golfo klubas kreipėsi į A. Eigminienę su siūlymu savo teritorijoje įkurti restoraną.

„Abejojau, bet sutikti įtikino vyras. Rūpinimasis šiuo restoranu tapo mano gyvenimo būdu“, – šypsosi moteris.

Peilis ir šakutė

Restoranas „Salvete“ įskuręs miškingoje vietovėje, netoli Europos geografinio centro. Čia atvykę žmonės gali pasimėgauti ne tik skaniais patiekalais, gardaus vyno taure, bet ir žaluma, kurios taip trūksta mieste. Tiesa, šis restorano pranašumas kartu yra vienas didžiausių trūkumų.

„Lietuvos įstatymai draudžia statyti ženklus prie kelio, – paaiškina verslininkė. – Egzistuoja galimybė savo reklamą iškabinti 70 metrų nuo važiuojamosios dalies, bet tik pagalvokite, kokio dydžio turi būti reklaminis stendas. Net jei pavyktų rasti lėšų sumokėti privačios žemės savininkui, mokesčiai už reklamą neįkandami. Sunku įtikinti žmogų užsukti į restoraną, kurį žymi peilis ir šakutė. Žmonės renkasi tai, ką žino, arba tai, ką mato.“

„Skubėk lėtai“

Tokią žinutę gauni patogiai įsitaisęs jaukioje pačios A. Eigminienės sumanytoje terasoje. Man besigėrint vaizdu į restoraną užsuka turistai iš Jungtinės Karalystės. Svečiai ne tik vakarieniaus, bet ir išgirs pasakojimą apie alų, girą. Restoranas turi edukacinių programų, kurių metu kalbama apie įvairius produktus, jų derinimą, būna edukacinių vakarienių.

„Lėtas valgymas susijęs su siekiu žinoti, suprasti ir matyti, ką valgai, atrasti skonių skirtumus, – aiškina pašnekovė. – Stengiamės gaminti iš šviežiausių produktų. Auginame ėriukus, upėtakius. Turime šiltnamį su prieskoninėmis žolelėmis, bendradarbiaujam su ūkininkais.“

Atvykus į restoraną galima paragauti lietuviškojo pesto iš apynių ar pasimėgauti sūriu iš avių pieno.

„Salvete“ mieste

„Jau šį rudenį planuojame atidaryti restoraną Vilniuje – Arklių g. 18“, – pasidžiaugia A. Eigminienė. – Pirmajam restoranui atidaryti investavome šeimos sukauptas lėšas, šiam reikės banko paskolos. Juolab kad naujosios patalpos priskiriamos paveldui – čia buvo Bazilijono vienuolių alaus daryklos. Netradicinė vieta reikalauja netradicinių sprendimų.“

Reikia žinių, optimisto ir pesimisto bei kursų

„Pirmiausia turi išmanyti verslą, kurio nori imtis. Atidaryti įmonę lengviausia – sunku ją išlaikyti“, – sako A. Eigminienė ir pataria lankyti pradedančiųjų kursus, išklausyti pesimisto ir optimisto nuomones bei suburti gerą komandą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.