...

Klaipėdiečiai užsimojo sukelti žuvies valgymo bangą!

Verslas

2013.09.30

Autorius: Rasa Petrauskaitė

Temos: .

Klaipėdiečiai užsimojo sukelti žuvies valgymo bangą!

Vilandas Ramanauskas (kairėje) ir Petras Pranevičius Asmeninio albumo nuotr.

Klaipėdiečiai Vilandas Ramanauskas (26 m.) ir Petras Pranevičius (27 m.) išsikėlė tikslą – įtvirtinti žuvies valgymo įprotį uostamiestyje. Todėl šių metų vasarį jie kartu įkūrė vienintelę mieste jūrų gėrybių patiekalų kavinę „Monte Cristo Cafe“. „Tai kur kas sudėtingiau, negu eiti jau pramintais takeliais“, – teigė V. Ramanauskas. Pradėję nuo nulio savininkai pripažįsta, kad žmonės tik dabar pradeda priprasti prie tokios pasiūlos.

Verslą įkūrė be plano ir strategijos

Dešimt metų pažįstami Vilandas ir Petras puikiai išmano maitinimo sritį – abu profesionalūs virėjai. Baigę mokslus Klaipėdos turizmo mokykloje, patirties įgijo dirbdami įvairiose maitinimo įstaigose. V. Ramanauskas neslėpė, jog yra išbandęs statybininko, krovėjo ir net elektriko duoną. Tačiau išdirbti vienoje darbovietėje ilgiau kaip tris mėnesius negalėdavo. „Todėl ir tapau verslininku, nes negaliu dirbti valdiško darbo“, – savo pasirinkimą aiškino Vilandas. Jis pridūrė, kad nemėgsta daryti to, ką daro kiti. Todėl ir nusprendė, kad jų kavinės specializacija bus jūrų gėrybės. Be to, kaip patys sakė, puikiai moka elgtis su žuvimi. Restoranėlio savininkai yra pasidaliję pareigomis: Petras yra virtuvės šefas, o Vilandas – ne tik direktorius, bet ir indų plovėjas, ūkvedys, kilimų šlavėjas.

Kavinėje galima užsisakyti vienuolikos rūšių žuvų, kurias tiekėjai atveža iš Prancūzijos. Kitus produktus verslininkai perka patys, nes taip patikimiau. Vilandas priminė kolegos, dirbusio žuvies restorane, patirtį: „Į žuvies restoraną ateina penkių žmonių kompanija ir lyg tyčia vienas nevalgo žuvies“. Todėl į valgiaraštį jie taip pat įtraukė vištienos, jautienos kepsnius bei angliškus sumuštinius su vištiena ir žuvimi.

Anot jaunųjų verslininkų, idėja atidaryti kavinę gimė ekspromtu. O jos išvystymas truko vos mėnesį – be jokio verslo plano ar strategijos. „Vilandas rado skelbimą apie išnuomojamas patalpas. Iš karto paskambino ir paklausė: „Imam?“ Atsakiau: „Imam“, – apie verslo pradžią pasakojo Petras. Kokio pobūdžio bus kavinė, sugalvojo tik nuvykę kalbėtis su patalpų šeimininku. Greitai įkurti verslą, pasak V. Ramanausko, padėjo 2009 m. baigti buhalterių kursai.

Į jūrų gėrybių kavinę investuota 50 tūkst. litų. Vilandas ir Petras šiuos pinigus užsidirbo per praėjusių metų gruodį ruošdami banketų vaišes. Tiesa, mokėti patalpų nuomos mokesčio vaikinams nereikia – jas išsinuomojo pagal panaudos sutartį. „Už tai mes prižiūrime patalpas, jas tvarkome ir saugome“, – minėtos sutarties sąlygas aiškino Vilandas. Pašnekovas priminė ir kitą sutarties sąlygą – nekeisti pavadinimo. Anksčiau čia buvo ant grotelių keptų patiekalų kavinė, kuri ir vadinosi „Monte Cristo Cafe“.

Numatytas nuomos terminas – metai. V. Ramanauskas atskleidė, kad patalpų šeimininko tikslas yra jas parduoti. Kavinės įkūrėjai teigia, kad kol kas jie gali tik pirkti, bet nenusipirkti.

Jaunimas bijo rūsio

Įprasta, jog kiekvienas verslininkas turi įveikti nemažai kliūčių. V. Ramanausko ir P. Pranevičiaus verslas taip pat susiduria su problemomis. Viena jų – lankytojų trūkumas. Verslininkų žodžiais tariant, kol kas klaipėdiečiams žuvis yra naujiena. Todėl klientų gretos didėja tik po truputį. Akcentuojama ir kita problema – interjeras. Kavinė įkurta rūsyje, todėl viduje gana tamsu – nėra nė vieno lango. Nors dirbtinė šviesa ir raudonos sienos sukuria jaukumą, tačiau jaunimo ši vieta nelabai traukia. Tai pripažįsta ir savininkai. Dabar jų potencialūs klientai – vidutinio amžiaus žmonės bei vegetarai. Daugiausia jų sulaukiama žiemą. Pasak Vilando, vasarą žmonės mėgsta valgyti lauke, todėl į rūsį neina.

Nepaisydami išvardytų nepalankių veiksnių, Vilandas ir Petras nepasiduoda – toliau kuria savo kavinės išskirtinumą. Jau kurį laiką yra organizuojamos vakarienės tamsoje. Atėjęs į tokią vakarienę ne tik nieko nematai, bet ir nežinai, ką valgai. Ši idėja kilo Vilando seseriai Evelinai. Minėtą avantiūrą mergina išbandė Vokietijoje. Įdomu, kad ją aptarnavo ne padavėjas, užsidėjęs specialius akinius, su kuriais galima matyti tamsoje, bet aklas žmogus. Vilandas ir Petras taip pat nusprendė rengti božolė vyno degustaciją, kuri visame pasaulyje kasmet rengiama trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Kita vaikinų idėja – rengti reportažus-pamokas, kaip paruošti žuvies filė. „Pirmasis reportažas pavyko ne taip, kaip tikėtasi. Bet pirmasis blynas turi būti juokingas“, – sakė Vilandas.

Idėjų, kaip kurti kavinės išskirtinumą, siūlo ne tik savininkai, bet ir Arnas Ramanauskas bei Juozas Latakas. Jie yra mažosios bendrijos nariai. Pagal šį statusą įkurtas V. Ramanausko ir P. Pranevičiaus verslas.

Ateityje – verslo plėtra

Nors investicijos dar neatsipirko, bet gautų pajamų pakanka restoranui išlaikyti ir darbuotojų atlyginimams sumokėti. Verslininkai V. Ramanauskas ir P. Pranevičius yra numatę ateities planus. Pirmasis – pakeisti lauko įėjimo sieną. Bus tariamasi su miesto dailininku dėl jos puošimo. Siekiama, kad įėjimas taptų patrauklesnis klientų akims. Be to, bus didinamas darbuotojų skaičius. Be savininkų, šiuo metu dirba du darbuotojai, vėliau komandą sudarys keturi žmonės. Vaikinai turi ambicijų ir toliau plėsti savo verslą. Ateityje ketinama steigti filialus Vilniuje ir Kaune. Anot V. Ramanausko, šiuose miestuose žuvis populiaresnė negu Klaipėdoje.

Paklaustas, kokia yra sėkmingo verslo paslaptis, Vilandas atsako lakoniškai: „Darbas“. Todėl verslą pradedantiems žmonėms jis primena – dirbti reikės kur kas daugiau, negu įsivaizduojate. Ir linki ne galvoti, o veikti: „Geriau gailėtis dėl to, ką padarei, nei dėl to, ko nepadarei. Jeigu nebūčiau įkūręs verslo, dabar savęs klausčiau: „O kaip būtų buvę?“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.