Verslo dalies atidavimas darbuotojams įkvepia juos siekti kokybės
2012.10.29
Temos: Vadyba, Verslo pradžia.
Ar žinojote, kad Vilniauje esantis Užupis kadaise buvo vadinamas druskos keliu į Polocką? Šį faktą tikrai pastebėjo 29 m. britas Garethas Sandersonas. Jo įkvėptas užsienietis prieš 7 mėnesius Užupyje atidarytą restoraną pavadino „Druskos namais“.
„Aišku, tai nėra vienintelė priežastis. Be istorinio fono, yra ir kita priežastis, lėmusi tokio pavadinimo atsiradimą. Juk druska yra ta patiekalų sudedamoji dalis, kuri labai lemia skonį“, – pasakojo verslininkas.
Anot jo, galvojant, kaip pavadinti išsvajotą restoraną, buvo sudarytas galimų variantų sąrašas. Jame „Druskos namai“ atsirado vienas pirmųjų, o įvertinus visus „už“ ir „prieš“ ir buvo pasirinktas.
Paklaustas, kodėl nusprendė iš gimtosios šalies persikelti į Lietuvą, verslininkas sakė, kad anksčiau čia jį atvedė darbo reikalai. Be to, dar gyvendamas Jungtinėje Karalystėje vyras bendradarbiavo su tenykštėmis lietuvių kompanijomis, pavyzdžiui, „Lietuvių sodyba“. Na, o paskutinė dėlionės detalė, kuri paaiškina susidariusią situaciją, – žmona. Tai lietuvė, su kuria jis susipažino Londone.
„Man Lietuva ir Vilnius patinka. Čia gera gyventi. O ir sąlygos verslui yra labai panašios į tas, kurios sudarytos Didžiojoje Britanijoje. Na, gal tik biurokratija yra kiek didesnė, tačiau jei tikrai nori daryti tai, ką darai, šis dalykas nėra didelė kliūtis“, – tvirtino naujo restorano savininkas, kuris verslą derina su gyvenimu šeimoje.
Jo teigimu, imtis restoranų, o ne šiais laikais populiaraus internetinio ar su technologijomis susijusio verslo paskatino meilė maistui ir virtuvei. Ši aistra britui suteikia norą ne šiaip dirbti, bet ir siekti geriausių rezultatų. Tai net užkoduota ir bendrovės, kuri valdo „Druskos namus“, pavadinime – „Sanderson Gourmet“.
„Jau seniai žinojau, kad turėsiu savo verslą. Tai buvo tik laiko klausimas. Todėl dabar, kai svajonė virto realybe, stengiuosi padaryti viską, kad būtų kuo geresni rezultatai. Daugeliu restorano veiklos aspektų rūpinuosi pats. Tiesa, turiu puikią komandą, kuri labai padeda siekti sėkmės. Norėjau, kad mano darbuotojai jaustųsi gerai ir būtų motyvuoti dirbti kuo geriau, todėl jiems suteikiau tam tikrą savo verslo dalį. Per kelis veiklos mėnesius pastebėjau, kad toks sprendimas pasiteisino“, – aiškino G. Sandersonas, kuris prieš atvykdamas į Lietuvą dirbo vadybininku statybų sektoriuje.
Ambicijas ir siekius atspindi rezultatai. Šiuolaikinės europietiškos virtuvės meniu lankytojams siūlantis restoranas garsiajame portale „TripAdvisor“ (spalio 28 d.) užėmė pirmą vietą ir lenkė kitus 187 Vilniuje veikiančius konkurentus.
Anot G. Sandersono, nors kartais konkurentai žaidžia nešvariai ir stengiasi, kad atsirastų neigiamų restorano vertinimų, jie nenusveria daugeliolankytojų nuomonės.
Aišku, prie sėkmės prisideda ir verslininko nusiteikimas. Jis nėra kaustomas mums įprasto lietuviško kuklumo. Paklaustas, kiek savo restoranui skirtų žvaigždučių, šis nedvejodamas atsakė: „Žinoma, kad 5. Na, kartais gal 4,5, bet tik todėl, kad dar neseniai dirbame.“
Kalbos ir nusiteikimas nėra viskas. Garethas, prieš atidarydamas restoraną, Jungtinėje Karalystėje metus dirbo virtuvės vadovu viename restorane ir ten mokėsi šio verslo paslapčių. Pasak brito, tai padėjo suprasti ne tik tai, kaip restorano virtuvėje ruošiamas maistas, bet ir kokie procesai apskritai vyksta.
Be abejo, verslo pradžia pareikalavo ne tik asmeninių pastangų. Garethas į jį investavo tiek savo sukauptas santaupas, tiek tėvų, kurie dabar gyvena Prancūzijoje, paskolintas lėšas. Iš viso prireikė maždaug 100 000 Lt.
Verslininkas į ateitį žiūri optimistiškai. Jo manymu, skolą atiduoti pavyks gana greitai, o paskui bus pradėtos kaupti santaupos restorano plėtrai. G. Sandersonas viliasi, kad po kelerių metų jie galės atidaryti kitą restoraną Vilniaus miesto centre.
„Dabartinė vieta yra tikrai puiki. Mums čia įsikėlus nereikėjo net interjero keisti. Manau, restoranas yra skoningas ir atitinka mūsų dvasią. Visgi dirbdami galbūt didesnėse patalpose centre galėtume siekti didesnių tikslų“, – atviravo pašnekovas.
Paklaustas, kokie dalykai yra svarbiausi pradedančiam verslininkui, Garethas tvirtino: „Esu įsitikinęs, kad tokie žmonės pirmiausia turėtų pasirūpinti geru verslo planu, kuriame būtų aiškiai viskas suskaičiuota, ir, dar svarbiau, – gerais partneriais. Man pavyko rasti ar buvau anksčiau susipažinęs su tokiais asmenimis, kurie dabar padeda įgyvendinti idėjas ir siekti sėkmės. Štai „Druskos namų“ virtuvėje dirba 12 metų patirtį turintis virėjas iš Lietuvos, bet su juo susipažinau Londone. Taigi galimybių yra kiekviename žingsnyje.“
Organizuojate renginį?
Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.