Noriu prekiauti čeburekais Palangoje!

Verslas

2012.07.13

Autorius: Ieva Jonilienė

Temos: , .

Noriu prekiauti čeburekais Palangoje!

„Čeburekai, kepta duona, šaltas alus“, – poilsiautojų ausyse skamba šie jaunųjų verslininkų nuolat tariami žodžiai. bzn start fotomontažas

Prekyba čeburekais pajūryje – senas ir populiarus verslas. „Čeburekai, kepta duona, šaltas alus“, – poilsiautojų ausyse skamba šie jaunųjų verslininkų nuolat tariami žodžiai. Kaitinantis saulutėje patogu užkąsti šilto, regis, ką tik iškepto skanėsto, bet daugelis nė nesusimąsto, kad tokie prekybininkai neretai yra nelegalūs, o jų maisto produktai neaiškios kilmės… Vis dėlto jeigu nusprendžiau tapti atsakinga verslininke ir nuo šiol noriu legaliai prekiauti čeburekais, ko gi reikia?

Daugybė reikalavimų

Galimybė legaliai prekiauti maisto produktais pajūryje išties yra, tačiau prekeiviui būtina tenkinti tam tikras valstybinių institucijų nustatytas griežtas taisykles. Kitaip tariant, nusprendusi, kad mano čeburekai yra patys skaniausi pasaulyje, negaliu tiesiog jų prikepti, išeiti su krepšiu į paplūdimį ir garsiai šaukdama pardavinėti… Žinoma, tai teisinga, nes niekas juk negali pamatyti, kokioje virtuvėje kepu, kokią mėsą naudoju ir apskritai ar nesugalvojau prastumti savaitės senumo užkandžių.

Norint pajūryje legaliai prekiauti čeburekais būtina įsigyti verslo liudijimą ar kitaip įteisinti veiklą ir turėti savivaldybės leidimą verstis išnešiojamąja prekyba. Palangos savivaldybės specialistai informavo, kad nei šiais, nei praėjusiais metais tokių leidimų nesuteikė nė vienam asmeniui…

Prieš gaunant leidimą privalu turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) išduodamą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.

Tam, kad tokį pažymėjimą įsigytum, pasirodo, reikia nemažai pasistengti. Pirmiausia prekybininkas turi turėti tinkamai įrengtas ir maistui ruošti pritaikytas patalpas. Virtuvė, kurioje kepami čeburekai, privalo būti atitinkamai apšviesta, vėdinama, turėti atitinkamą vandentiekį, kanalizaciją, technologinius įrenginius ir tenkinti kitas nustatytas sąlygas.

„Tokias patalpas, žinoma, galima įsirengti ir namuose, tačiau įprastai daugiabučio namo virtuvė tiesiog keliamų reikalavimų“, – pabrėžė Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Arūnas Elijošius.

Anot jo, prieš išduodami minėtą pažymėjimą patalpas visuomet įvertina teritorinės VMVT inspektoriai. Jie vėliau, jau pradėjus veiklą, reguliariai tikrina, kaip laikomasi patalpų ir įrangos švaros normų, maisto produktų receptūros bei gamybos technologijų, kokios čeburekams naudojamos žaliavos. Be to, specialistai nuolat stebi, kaip laikomos žaliavos ir jau pagaminta produkcija, analizuoja, kokie naudojami maisto produktai.

Svarbu žinoti, kad paruoštus čeburekus pardavinėti galima tik saugiai nešiojant ir patiekiant.

„Čeburekus, kibinus ir kitus maisto produktus, kurie turi būti patiekiami karšti, prekiautojai privalo laikyti termokrepšiuose ne žemesnėje kaip 68 laipsnių temperatūroje ir ne ilgiau kaip 4 valandas. Paruošta produkcija turi būti pakuojama į vienkartinę hermetišką ir izoterminę temperatūrą palaikančią pakuotę, tinkamą sąlyčiui su maistu“, – sakė A. Elijošius.

Pasak specialistų, tokius termokrepšius galima įsigyti daugelyje statybinėmis medžiagomis ir buitiniais reikmenimis prekiaujančių parduotuvių. Jų kaina priklauso nuo pasirinkto krepšio dydžio ir formos.

Pažeidėjų nemažėja

Šiuo metu Palangos ir Šventosios paplūdimiuose veikia 20 vasaros lauko kavinių-paviljonų, turinčių maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Jos nuolat prižiūrimos ir tikrinamos VMVT. Praėjusiais metais, be šių maitinimo įstaigų, Palangos VMVT specialistai patikrino ir 4 sezoninius išnešiojamąja prekyba užsiimančius čeburekų gamybos cechus. Deja, 3 nustatyta įvairių smulkių pažeidimų, o vienos įmonės veikla dėl šiurkščių pažeidimų buvo laikinai sustabdyta.

Praėjusiais metais Palangos VMVT specialistai drauge su policininkais sugavo 24 nelegalius prekeivius ir konfiskavo apie 250 kilogramų čeburekų bei kitų maisto produktų.

2010-aisiais asmenims, užsiimantiems nelegalia išnešiojamąja maisto prekyba, pajūryje buvo surašyti 46 administracinių teisės pažeidimų protokolai, o 2011-aisiais – 35.

„Nors pažeidimų praėjusiais metais nustatyta mažiau, teigti, kad tokia veikla užsiimančių asmenų skaičius mažėtų, vis tiek negalime. Pastebėjome, kad dažniausiai šia veikla užsiima nepilnamečiai nuo 16 metų, atvykę iš įvairių Lietuvos miestų. Pasitaiko moksleivių, taip pat niekur nesimokančių ir nedirbančių jaunuolių“, – sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius.

Baudos už šios rūšies pažeidimus siekia nuo 20 iki 100 litų. Maža to, pažeidėjas turi atiduoti visus savo maisto produktus, o juos pareigūnai sunaikina nustatyta tvarka.

„Deja, baudos nėra atgrasios, todėl vasarą dažnai susiduriame su tais pačiais veidais“, – teigė pareigūnas.

Anot jo, poilsiautojai tokiais nelegaliais prekybininkais nesiskundžia, bet jais labai nepatenkinti verslininkai, pajūryje turintys lauko kavines.

Legalius prekiautojus atpažinti nesunku

Kiekvienas pirkėjas įsigydamas užkandį iš nelegalaus pardavėjo turi įvertinti riziką ir gerai pamąstyti tiek apie valgymo sąlygas paplūdimyje, tiek apie nusipirktą produktą.

„Praėjusiais metais vasaros sezono metu buvo gautas pranešimas dėl sunegalavimo, kurio priežastis – paplūdimyje iš nelegalaus prekeivio pirkti čeburekai. Teko tirti Klaipėdos visuomenės sveikatos centro informaciją dėl užkrečiamųjų ligų protrūkio. Taip pat iš Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento gavome pranešimą, kad maisto toksine infekcija susirgo trys 11–14 metų vaikai. Jie buvo paguldyti į ligoninę, vienam atliktas tyrimas siekiant nustatyti ligos sukėlėją. Ligoniai prasitarė Šventosios pliaže pirkę ir valgę čeburekus“, – pasakojo A. Elijošius.

Pasak VMVT specialistų, atpažinti teisėtai veikla užsiimantį prekiautoją nesudėtinga. Jis privalo segėti identifikacinę kortelę, kurioje būtų nuotrauka, aiškiai ir įskaitomai užrašyta vardas, pavardė, verslo liudijimo numeris ar maisto tvarkymo subjekto pavadinimas.

Taigi legaliai prekiauti čeburekais Palangos paplūdimyje įmanoma, tačiau reikia pasistengti. Taip tapsime ne tik atsakingais verslininkais, bet ir būsime ramūs, kad nesugadinsime poilsiautojams sveikatos.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.