Metę darbus ryžosi įgyvendinti ilgai brandintą idėją

Verslas

2016.10.20

Autorius: Julija Kurilaitė

Temos: .

Metę darbus ryžosi įgyvendinti ilgai brandintą idėją

Maisto vagonėlio „El Caribo“ įkūrėjai - Agnė Filipavičiūtė ir Gediminas Zdanavičius. Asmeninio albumo nuotr.

Pastaruoju metu pastebimai pasikeitę žmonių valgymo įpročiai ir užsienio šalių įtaka vis daugiau jaunų verslininkų paskatina išbandyti naujo pobūdžio verslą – prekybą iš maisto furgonų. Mobiliosios virtuvės, arba maisto vagonėliai, yra specialios transporto priemonės, skirtos maistui gaminti ir parduoti. Iš Raseinių kilusi pora Agnė Filipavičiūtė (27) ir Gediminas Zdanavičius (27) mažiau nei prieš pusmetį įsigijo nuosavą furgoną, pavadino jį „El Caribo“ ir siūlo lietuviams paragauti Karibų šalių patiekalų.

Tokie maisto vagonėliai Vakarų Europoje ir Amerikoje nėra naujiena, jie ir toliau sėkmingai populiarėja visame pasaulyje. Lietuvą jie pasiekė palyginti neseniai, tačiau jau stipriai įsitvirtino greitojo maisto rinkoje.

Iš maisto furgonų dažniausiai prekiaujama pačiu įvairiausiu gatvės maistu: nuo mėsainių, sumuštinių, bulvyčių, spurgų iki rimtesnio maisto, tokio kaip troškiniai, sriuba, kepsniai. Egzotišką Karibų regiono šalių maistą siūlantis „El Caribo“ maisto vagonėlis savo veiklą pradėjo šių metų gegužę, o jį įkūrę A. Filipavičiūtė ir G. Zdanavičius pasiruošimo darbus pradėjo dar seniau.

Įgyta patirtis paskatino imtis verslo

Prieš įkurdami savo verslą, abu įkūrėjai turėjo darbus pagal specialybes. A. Filipavičiūtė dirbo teisininke valstybiniame sektoriuje, o G. Zdanavičius, baigęs vadybos mokslus, darbavosi didelės korporacijos rinkodaros skyriuje. „Sprendimą palikti darbus priėmėme sąmoningai, nes supratome, kad norime visiškai atsiduoti savo idėjai ir jos įgyvendinimui“, – pasakoja G. Zdanavičius.

Anot A. Filipavičiūtės, tai buvo tikras išbandymas ir išėjimas iš komforto zonos, tačiau pora mano, kad viskas išėjo į naudą. „Tokiu atveju esi priverstas stengtis čia ir dabar, nebegali laukti rytojaus priimdamas svarbius sprendimus“, – vienbalsiai teigia „El Caribo“ įkūrėjai.

Dar studijų metais pora pradėjo dirbti maisto pramonės srityje. „Kiekvieną vasarą drauge vykdavome uždarbiauti į vieną viešbutį Norvegijoje. Agnė ten dirbo šefo padėjėja, o aš barmenu. Tuomet iš arti teko susipažinti su maisto gamyba“, – pirmuosius žingsnius šioje srityje prisimena G. Zdanavičius. A. Filipavičiūtei taip pat teko lankytis greitojo maisto kultūros šalimi vadinamose Jungtinėse Amerikos Valstijose pagal jaunimo mainų programą „Work and Travel“. Kaip teigia pašnekovė, būtent čia gimė idėja pradėti verslą, susijusį su greituoju maistu.

Siūlo Karibų jūros regiono patiekalus

Verslininkai pasakoja iš pat pradžių norėję mobilaus verslo ir pasiruošimui skyrę nemažai laiko. „Šiuo metu toks verslas yra populiarus, tačiau tada, kai atidarėme mes, pajutome tikrąjį tokio maisto populiarumą, – šypsosi pašnekovė ir priduria: – Mes visų pirma norėjome, kad maistas būtų patogiai prieinamas visiems žmonėms, ir šis būdas pasirodė tinkamiausias“.

Jai pritaria ir G. Zdanavičius, teigdamas, kad sprendimas įsigyti maisto furgoną buvo natūralus. „Mums patiko gero gatvės maisto kultūra, o Agnė labai mėgsta gaminti. Kodėl pasirinkome Karibų regioną? Nes jis visada mums kėlė teigiamų emocijų. Maistą gaminti norėjome patys ir tokį, kuris tiktų gatvės maistui, kad jį būtų galima greitai bei kokybiškai paruošti, ir kuris būtų skanus. Be to, nenorėjome apsiriboti viena šalimi, todėl šis sprendimas paliko vietos fantazijai“, – pasakoja „El Caribo“ įkūrėjai.

Šiuo metu „El Caribo“ galite įsigyti sumuštinių, sriubos, troškinių ir takų. Maistas nėra brangus – kainos svyruoja nuo pusantro iki keturių eurų. Tikslus maisto racionas priklauso nuo vietos, kurioje stovi furgonas, ir auditorijos, kuri ten lankosi. „Karibų virtuvėje yra daug citrusinių vaisių ir prieskonių – tai pagrindiniai akcentai, kurių mes laikomės ir naudojame. Kai kurie receptai yra originalūs, pavyzdžiui, mūsų kubietiško sumuštinio, o kai kurie – Agnės išbandyti ir naujai pritaikyti“, – atskleidžia G. Zdanavičius.

Maisto vagonėlį galite užsisakyti savo šventei

Maisto furgonų verslo specifiškumas yra ryškus, tad kaip tinkamai apskaičiuoti gaminamo maisto sąnaudas ir paskirstyti laiką? „Tai yra pusiau stacionari vieta, todėl niekada tiksliai negali žinoti, kiek prireiks maisto, kiek ateis žmonių ir pan. Jei mūsų tai netenkintų, nebūtume pasirinkę tokios koncepcijos“, – paprastai atsako jaunieji verslininkai.

„El Caribo“ įkūrėjai pasakoja valgiaraštį dėliojantys pagal renginio, kuriame dalyvaus, pobūdį. „Ne paslaptis, kad tokio verslo sezono įkarštis – vasara, todėl rudenį dažniau tenka keliauti į privačius renginius. Tuomet tiksliai išsiaiškiname, ko nori užsakovai, ir pagal jų pageidavimus susidėliojame valgiaraštį. Jei organizuojant vakarėlį nesinori rūpintis maisto ruošimu, galima užsisakyti maisto furgoną, kuriame bus patiekiami pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Karštas maistas, kada nori ir kiek nori, labai patogu. Taip vakarėlio organizatoriai gali susitelkti į savo veiklą ir nebesirūpinti maistu“, – teigia verslininkai.

Asmeniniams santykiams netrukdo

„El Caribo“ įkūrėjai sako maistą ruošiantys abu vienodai, tačiau prisipažįsta, kad vis dėlto G. Zdanavičius labiau rūpinasi organizaciniais reikalais, o A. Filipavičiūtė labiau atsakinga už maisto gamybą. Ar dirbti ir gyventi kartu nėra sunku? „Savo santykius tokiomis sąlygomis esame išmėginę daug anksčiau, todėl toks gyvenimo ritmas mums nėra naujiena. Žinoma, pykčių pasitaiko, tačiau esame suaugę žmonės ir randame kompromisą. Be to, į kasdienius procesus pradėjome žvelgti kitaip. Šiuo metu šis verslas yra mūsų kūdikis“, – juokauja „El Caribo“ įkūrėjai.

Ką jie galėtų patarti jauniems verslininkams, norintiems įgyvendinti savo idėją? „Reikia apgalvotos drąsos – daugiau nieko. Pabandyti tikrai verta, nes į darbą grįžti gali bet kada, o tavo unikalią idėją įgyvendinti gali kiti“, – sako „El Caribo“ įkūrėjai.

„El Caribo“

241-1476906532-501081.jpg 241-1476906532-859137.jpg 241-1476906532-135989.jpg 241-1476906532-830633.jpg 241-1476906532-321119.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.