Juvelyrikos pomėgis ilgainiui tapo verslu

Verslas

2015.02.26

Autorius: Gražina Vincel

Temos: , .

Juvelyrikos pomėgis ilgainiui tapo verslu

Autorinės juvelyrikos namų „V2o“ įkūrėja - Viktorija Orkinė. Stasio Žumbio nuotr.

Dar studijų metais juvelyrika susidomėjusi Viktorija Orkinė (33) nutarė sukurti savo verslą. Nors pati baigė vadybos ir verslo administravimo studijas, o dabar dirba nekilnojamojo turto srityje ir sako, kad ten jai labai patinka, bet mintis kurti papuošalus taip ir neišblėso. Pasirinkusi gaminti prabangius aksesuarus iš aukso, sidabro, deimantų, ji įkūrė autorinės juvelyrikos namus „V2o“ ir nuo 2013 m. pradėjo plėtoti savo verslą.

Kur galima išmokti juvelyro amato?

Kaip pati prisimena, prieš maždaug dešimt metų būdama studentė išvyko studijuoti į Suomiją pagal „Erasmus“ mainų programą. Gyveno bendrabutyje, o kambario drauge tapo suomė, kuri lankė juvelyrikos būrelį. Vieną dieną ji grįžo ir pasigyrė, kokį žiedelį pavyko pasigaminti. Taip V. Orkinė sužinojo, kad yra specialių būrelių, kuriuose gali mokytis juvelyrikos paslapčių.

Pirmąją parodą rengiau, kad gaučiau meno kūrėjo statusą. Tada ir užsakymų atsirado. Jų iki tol taip pat buvo, bet mane klientai dažniausiai susirasdavo per pažįstamus ar rekomendacijas.

V. Orkinė

Grįžusi į Lietuvą, ji pradėjo įtemptai ieškoti, kur galėtų mokytis šio amato. Bet rasti nebuvo taip lengva. Iš pradžių apsidžiaugusi, kad Vilniaus dailės akademijoje galima studijuoti juvelyrikos magistrantūrą, greitai nusivylė, mat prieš stojant reikėjo būti baigus dizaino studijas. Tokia idėja ją nelabai gundė, juk vien tam, kad galėtų mokytis tai, ką nori, turėjo dar ketverius metus praleisti studijuodama ne tai, ko širdis geidė.

„Tada susiradau juvelyrikos srities profesionalą Darijų Gerliką, kuris priimdavo kelis mokinius ir mokė juvelyro amato. Tik manęs iš pradžių nepriėmė, nes pas jį buvo keturios vietos ir visos užimtos. Pažadėjo paskambinti, jei atsilaisvins, tačiau skambučio taip ir nesulaukiau. Po pusės metų pamačiau jį „Sostinės dienų“ mugėje, kurioje dalyvavo su savo mokiniais. Įgrūdau jam savo vizitinę kortelę ir pasiteiravau, ar dar nėra laisvos vietos. Bet atsakymas buvo neigiamas. Supratau, kad jam patinka žmonės, kurie rodo iniciatyvą ir tikrai nori mokytis, nes po dviejų savaičių paskambino ir pradėjau pas jį mokytis“, – pirmuosius žingsnius savo svajonės link prisimena pašnekovė.

Juvelyrikos verslas perspektyvų turi, tačiau reikia išsiskirti iš kitų

Pas savo mokytoją V. Orkinė mokėsi septynerius metus. Iš pradžių pamokas lankydavo triskart per savaitę, vėliau įgūdžius lavino kasdien. „Iš tikrųjų buvau pradėjusi pas jį eiti kaip į antrą darbą. Tada pamąsčiau, kad gal laikas ką nors daryti, o ne tik pogrindyje sėdėti“, – pasakoja ji.

Tad 2010 m. juvelyrė užregistravo savo prekių ženklą „V2o“, sukūrė interneto svetainę, pradėjo kelti pagamintų papuošalų nuotraukas, o 2013 m. suorganizavo pirmąją parodą, nuo kurios ir prasidėjo oficiali verslo pradžia. „Pirmąją parodą rengiau, kad gaučiau meno kūrėjo statusą. Tada ir užsakymų atsirado. Jų iki tol taip pat buvo, bet mane klientai dažniausiai susirasdavo per pažįstamus ar rekomendacijas“, – verslo pradžią prisimena pašnekovė.

Pasmalsavus, ar juvelyrika yra perspektyvi verslo niša, V. Orkinė neslepia, kad nors perspektyvų yra, tačiau turi pasukti galvą ir sugalvoti, kaip galėtum išsiskirti iš kitų: „Turi sugalvoti ką nors populiaraus, pavyzdžiui, apyrankes iš karoliukų arba papuošalus su tam tikra simbolika. Bet aš noriu, kad į mano papuošalus žiūrėtų kaip į dovaną, kad tai būtų svarbaus įvykio ar laimėjimo simbolis ir turėtų tam tikrą reikšmę.“

Verslo pradžiai reikėtų bent 8,7 tūkst. eurų

Pašnekovės teigimu, tokio verslo pradžiai reikėtų skirti bent 8,7 tūkst. eurų (30 tūkst. litų). Reikia nusipirkti medžiagų, tarkime, aukso, sidabro, būtiniausių įrankių, taip pat susimokėti už patalpų nuomą, mokesčius, registraciją Lietuvos prabavimo rūmuose ir t. t. „Žinoma, daugiausia kainuotų medžiagų įsigijimas. Net jei pagamini 7 g auksinį žiedą, vadinasi, turi turėti 10 g aukso, kad galėtum šį papuošalą padaryti, nes vis tiek pagamini jo truputį daugiau, kad galėtum paskui lygiai nupjauti ir pan.“, – apie juvelyrikos verslo subtilybes pasakoja moteris.

Dirbti nekilnojamojo turto srityje ir kurti papuošalus nėra lengva, todėl V. Orkinė nusprendė suburti „V2o“ komandą, kurioje šiuo metu darbuojasi trise. Pati savininkė daugiausia bendrauja su klientais, piešia eskizus, o du priimti vaikinai rūpinasi tiekimu, pristatymu, prižiūri gamybos funkcijas. Juvelyrė norėtų savo komandoje būti ne vienintelė kūrėja, mat klientų būna įvairaus skonio, todėl tai, ką sukuria vienas juvelyras, nebūtinai patiks kitiems. „Kitas gali kurti visai kitą papuošalų liniją ir visiems vietos užteks. Dėl to ir pavadinau juvelyrikos namais, nes norėčiau, kad ten ateityje darbuotųsi daugiau autorių, o ne aš viena būčiau“, – savo verslo viziją piešia ji.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.