29-erių lietuvaitis pateko tarp trisdešimties pasisekimą pelniusių Šiaurės Europos verslininkų

Verslas

2014.09.26

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

29-erių lietuvaitis pateko tarp trisdešimties pasisekimą pelniusių Šiaurės Europos verslininkų

Dovydas Duoblys - tarptautinės parduotuvių įranga užsiimančių įmonių organizacijos viceprezidentas Asmeninio albumo nuotr.

Ar lengva Lietuvoje tapti sėkmingai dirbančiu verslininku nesulaukus net trisdešimties? Į žurnalo „Nordic Business Report“ paskelbtą trisdešimties pasisekimą pelniusių jaunųjų (iki 30 metų) Šiaurės Europos verslininkų sąrašą įtrauktas Dovydas Duoblys neabejoja – sėkmės paukštę už uodegos sučiupti gali tik tie, kas nebijo rizikuoti ir yra pasirengę prisiimi atsakomybę už visus savo sprendimus.

4 mln. eurų metinė apyvarta, 40 proc. kasmetinis augimas ir bendradarbiavimas su rangovais, kurie dirba su garsiausiais pasaulio prekių ženklais. Vilniuje įkurta baldų projektų įmonė „Solid Supply“ per aštuonerius veiklos metus savo darbais ne tik sugebėjo užsiauginti gausų klientų būrį, bet ir pelnyti ypač patikimos įmonės reputaciją. Tačiau kalbėdamas apie šiuos laimėjimus 29-erių verslininkas išlieka kuklus. „Vis dar manau, jog esame ieškojimo kelyje“, – prisipažįsta tarptautinio įvertinimo sulaukęs „Solid Supply“ partneris.

Jo įkurtos įmonės veiklos spektras labai įvairus. Parduotuvių baldų, prekybinės įrangos bei viešųjų erdvių įrengimo projektus vykdantys vilniečiai apie 70 proc. savo produkcijos eksportuoja į užsienį. Pagrindinės eksporto kryptys – Skandinavija ir Vakarų Europos šalys.

 

Svarbiausia nebijoti ir prisiimti atsakomybę už savo darbą, o tada eiti į priekį. Tik laikas parodo, ar turi pakankamai ryžto ir jėgos ištverti šiuos sunkumus, ar ne.

D. Duoblys

 

D. Duoblys neslepia, kad būtent skandinaviška darbo kultūra bei principai labiausiai priimtini ir bendrovės „Solid Supply“ komandai. „Labai vertiname atvirumą, savarankiškumą bei mėgstame tartis. Įmonės rezultatai nėra vieno žmogaus nuopelnas, tai sunkaus viso kolektyvo darbo rezultatas. Mums visiems išties rūpi tai, ką darome, dirbame su užsidegimu“, – bendrovės komanda džiaugiasi jaunasis verslininkas.

Būti tarp trisdešimties sėkmingiausiai dirbančiųjų yra didelis įvertinimas

Šiemet žurnalas „Nordic Business Report“ D. Duoblį įtraukė į trisdešimties pasisekimą pelniusių jaunųjų Šiaurės Europos verslininkų sąrašą „30 iki 30“, kuris aprėpia visas Šiaurės Europos šalis: Suomiją, Daniją, Norvegiją, Švediją, Islandiją, Rusiją, Estiją, Latviją ir Lietuvą. „Vertinimo komisiją sudarė 21 narys, paskirtas iš skirtingų organizacijų kiekvienoje šalyje. Pagrindiniai vertinimo kriterijai buvo šie: pasiekti rezultatai, verslo suvokimas, originalumas, idėjų įtaka ir jų praktiškumas, tarptautinis požiūris ir atsakingas elgesys. Kiekvienas komisijos narys pateikė savo šalies reitingą, o galutinis „30 iki 30“ sąrašas tapo bendra visų sąrašų sinteze“, – vertinimo kriterijus atskleidžia pašnekovas.

Būtent nuoseklus darbas yra kelias į pripažinimą. „Jaunam žmogui labai svarbu, kai jo rezultatai yra įvertinami. Verslo pasaulyje esu jau aštuntus metus, tačiau nesiliauju mąstyti apie naujoves ir būdus, kaip viską būtų galima padaryti geriau“, – atvirauja D. Duoblys.

Verslo idėja gimė universiteto suole

Dar studijų laikais, kai teko krimsti ISM verslo vadybos mokslus, trijų studentų galvose gimė verslo idėja. „Pastebėjome neužpildytą nestandartinių interjerų įrengimo verslo nišą, kurios didžiosios baldų gamintojos yra nepajėgios arba tiesiog nesiima įgyvendinti. Nusprendėme pasinaudoti šia galimybe. Tačiau, vos tik spėjome apšilti kojas, jau privalėjome ieškoti naujų išeičių, mat prasidėjo ekonominis sunkmetis. Nusprendėme dairytis į užsienio šalis ir 2008 m. pradėjome eksportą į Skandinaviją. Šia kryptimi dirbame iki šiol, – verslo užuomazgas prisimena verslininkas. – Stebėjome ir analizavome įvairias rinkas, turėjome užmezgę ryšių su daugeliu šalių, tokių kaip Rusija ar Prancūzija, tačiau būtent su šiauriečiais bendradarbiavimas buvo pats vaisingiausias ir veiksmingiausias. Sutapo vertybės, požiūris į darbą. Skandinavai – atviri, konkretūs ir patikimi partneriai.“

Svarbiausia kantrybė ir patikimumas

Paklausus, kaip jaunai įmonei iš tokios nedidelės šalies prasimušti Vakarų Europos rinkoje ir koks vis dėlto galėtų būti jaunos įmonės sėkmės receptas, D. Duoblys patikina, kad tai darbas su užsienio klientais: „Reikia turėti kantrybės. Užmegzti ryšius ir įgyti pasitikėjimą užtrunka 3–5 metus, svetimšaliai nėra taip lengvai prisileidžiami. Pavyzdžiui, skandinavai, bendradarbiaudami su užsienio tiekėjais, turi bandomąjį laikotarpį, per kurį stengiasi išsiaiškinti, ar tu esi patikimas. Patikimas ne tik formuodamas kainodarą, užtikrindamas kokybę ar laikydamasis terminų. Svarbus ir tavo elgesys netikėtose, kritinėse situacijose. Ne veltui sakoma, kad draugą pažinsi nelaimėje.“

Skandinavijos šalys daug investuoja į savo žmonių švietimą, skiria lėšų įvairioms mokslo įstaigoms, muziejams. „Esame gaminę interjero projektus ne vienam šių šalių gamtos ir mokslo muziejui, taip pat avalynės, drabužių, parfumerijos, papuošalų, elektronikos, telekomunikacijų parduotuvėms, prekybos centrams. Mūsų klientai yra rangovai, tačiau su kiekvienu jų esame pasirašę griežtas konfidencialumo sutartis. Daugumoje projektų esame tik tiekėjai, todėl negalime viešinti nei prekių ženklų, su kuriais bendradarbiaujame, nei objektų, kuriuose tenka dirbti“, – patirtimi dalijasi verslininkas.

Keliaudamas gali užmegzti daug naudingų pažinčių

D. Duoblio gyvenime labai svarbią vietą užima kelionės. Jam nemažai tenka keliauti ir darbo reikalais, nes yra Tarptautinės parduotuvių įranga užsiimančių įmonių organizacijos viceprezidentas. „Suskaičiavau, kad praėjusiais metais Lietuvoje iš viso praleidau vos 3–4 mėnesius. Aišku, galėčiau gyventi ir sėsliau bei daugiau dirbti Lietuvoje, tačiau sėdėdamas vietoje akiračio nepraplėsi ir naujų pažinčių neužmegsi. Apskritai mėgstu aktyvų laisvalaikį – labai patinka buriavimas. Kai nedirbu ir neburiuoju, laiką leidžiu su šeima ir draugais. Kelionėse ryšį su artimaisiais ir kolegomis leidžia palaikyti šiuolaikinės technologijos“, – pasakoja baldų projektų įmonės „Solid Supply“ įkūrėjas.

Pasak D. Duoblio, domėjimasis naujausiomis technologijomis – neatsiejama jo darbo dalis. „Ant mano stalo beveik visuomet yra trys įrenginiai – kompiuteris, mobilusis telefonas ir planšetė. Seku naujausiais tendencijas. Štai neseniai išbandžiau naują „Samsung“ gaminį – planšetę „Galaxy Tab S“, kurios ekranas atkuria gilesnius ir tikroviškus vaizdus, o tai mūsų darbe ypač svarbu. Planšetėmis aprūpintos visos darbuotojų komandos. Tai nepamainomas darbo įrankis. Skirtingose vietose esantys mūsų darbuotojai fotografuoja objektus ir iškart kelia nuotraukas į duomenų bazę, o vadovai ir inžinieriai analizuoja situaciją, ieško geriausių sprendimų“, – darbo subtilybes atskleidė pašnekovas.

Verslininkas, galvodamas apie patarimus pradedantiesiems verslą, užsimena, kad vieno universalaus dalyko, kuris lemtų sėkmę, tikrai nėra. „Tai daugybės mažų dalelių visuma. Bet svarbiausia nebijoti ir prisiimti atsakomybę už savo darbą, o tada eiti į priekį. Tik laikas parodo, ar turi pakankamai ryžto ir jėgos ištverti šiuos sunkumus, ar ne. Jei žmogui reikia patarimo, galbūt išvis geriau nepradėti? Darykite tik tada, kai nebijote, aiškiai žinote kryptį. Esu įsitikinęs, kad būdamas atsargus niekada nelaimėsi. Aš esu linkęs mėginti, išbandyti naujus būdus, naujas idėjas. Mes, lietuviai, dažnai norime rezultato čia ir dabar. Šis požiūris vargu ar yra teisingas. Dirbame jau aštuonerius metus ir man atrodo, kad mes vis dar esame ieškojimo etape. Tik po daugybės metų galėsiu pasakyti, ar dabartiniai sprendimai pasiteisino.“

Įgyvendinti projektai

120-1411710834-835544.jpg 120-1411710834-277947.jpg 120-1411710834-918583.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.