...

Nuo japonų restorano iki boulingo verslo

Verslas

2015.10.22

Autorius: Žydrė Dargužytė

Temos: , .

Nuo japonų restorano iki boulingo verslo

Restorano „Shark Tail Sushi“ įkūrėjas - Bogdanas Pacino. Asmeninio archyvo nuotr.

Vilnietis Bogdanas Pacino (29) gali didžiuotis sėkminga verslo patirtimi – pradėjęs nuo perkraustymo veiklos, dabar jis su kolega valdo restoraną „Shark Tail Sushi“ ir neseniai įsigijo Jasinskio boulingo klubą. Kad jaunimas Lietuvoje gali sėkmingai verslauti, niekam ne paslaptis, bet daugeliui būtų smalsu sužinoti, kaip, pradėjus nuo smulkios veiklos ir turint 20 tūkst. litų, įkurti japoniško maisto restoraną, o po kurio laiko įsigyti seniausią boulingo klubą Vilniuje ir investuoti 30 tūkst. eurų. Ambicingas jaunuolis dar studijuodamas suprato, kad samdomas darbas – ne jam.

„Verslauti pradėjau dar būdamas studentas. Kartu su draugais, ilgai negalvodami ir net neturėdami verslo plano, o tik kelias veiklos idėjas, įkūrėme perkraustymo įmonę. Nusipirkome autobusiuką ir pradėjome teikti daiktų gabenimo paslaugas. Žvelgdamas iš dabartinės perspektyvos, nepavadinčiau to verslu – mes sukūrėme sau kelias darbo vietas, o svarbiausia tai, kad galėjome dirbti laisvu nuo studijų metu. Vis dėlto manau, kad ši veikla ir suteikė pirmosios naudingos patirties versle – supratome, kaip ieškoti klientų, kaip dirbti, kad klientas sugrįžtų, išmokome planuoti biudžetą, įvaldėme buhalterijos pagrindus“, – svarsto B. Pacino.

Japoniško maisto restoranas tapo tikru iššūkiu

Pirmasis verslas jo neišgąsdino, nors sunkumų, kaip pats sako, tikrai buvo. Po dvejų veiklos metų B. Pacino suprato, kad reikia sukurti ką nors rimtesnio, ir su kolega atidarė restoraną „Shark Tail Sushi“. „Restorano veiklą pradėjome dviese su Tomu Miliausku. Kadangi jis jau tuomet buvo profesionalus sušių meistras, daug metų dirbęs geriausiuose Lietuvos restoranuose, o aš turėjau patirties verslo srityje, nusprendėme susivienyti ir atidaryti savo restoraną. Didžiausia mūsų problema veiklos pradžioje buvo ta, kad nemokėjome pritraukti investicijų, o savų lėšų turėjome labai mažai“, – apie verslo pradžią kalba ambicingas verslininkas.

„Kad verslas gyvuotų sėkmingai, klientai turi nors trumpam pamiršti savo rūpesčius, morališkai pailsėti. Poilsiui pirmiausia reikia gero aptarnavimo ir malonios aplinkos, tad dedame daug pastangų mokydami personalą, nes be viso to pasiekti numatytų tikslų neįmanoma“

B. Pacino

Pašnekovas pabrėžia, kad, verslo pradžiai turint nedidelę sumą pinigų, dažnai gelbsti nuoširdus komandos darbas. „Iš esmės kiekvieną verslui reikalingą darbą atlikome patys: išsinuomojome patalpas, savo rankomis padarėme remontą, sukūrėme valgiaraštį, interneto puslapį, paskyrą socialiniame tinkle ir pasirūpinome aukščiausia produktų kokybe. Teko taupyti – negalėjome sau leisti samdyti darbuotojų, tad visus metus dirbome be išeiginių po dvylika valandų. Netaupėme ir dabar netaupome tik produktams, iš kurių ruošiame japoniškus patiekalus. Perkame tai, ką geriausio galime rasti Lietuvoje“, – apie kokybės užtikrinimą startuoliškame versle aiškina B. Pacino

Jis tikina, kad daug jėgų atėmusios jo ir kolegos T. Miliausko pastangos atsipirko – reklama pradėjo sklisti iš lūpų į lūpas ir be jokių papildomų investicijų į rinkodarą. „Klientų daugėjo, tad pasiryžome vėl rizikuoti ir pakeitėme patalpas, o tai, be jokios abejonės, padėjo mums labiau įsitvirtinti rinkoje. Tiesa, buvo labai sunkus laikotarpis, per kurį ne kartą norėjosi viską mesti, bet mūsų šeimų, giminaičių, draugų palaikymas skatino tęsti veiklą, motyvavo, tad pastangos davė vaisių“, – apie sunkų verslo kelią su šypsena pasakoja B. Pacino.

Suvaldę sušius, įsigijo seniausią Vilniaus boulingą

B. Pacino ir T. Miliauskas, maitinimo srityje per gana trumpą laiką pasiekę neblogų rezultatų, nuolat galvojo apie plėtrą. „Pastaruoju metu labai daug dėmesio skyrėme naujų erdvių paieškai. Vienas siūlymų buvo Jasinskio boulingo patalpos. Ši erdvė mus sudomino, nes tai ne tik pramogų vieta, bet ir puikus restoranas, kurio aplinka suteikia galimybę rengti vakarėlius ir pokylius. Be to, ši vieta – tai pats seniausias boulingas Baltijos šalyse, įkurtas kone prieš dvidešimt metų. „Gavę pasiūlymą jį įsigyti, įvertinę pranašumus, supratome, kad ši pramogų erdvė būtų puiki investicija. Juk vieta labai patogi, ją gerai žino aplinkiniai, reikės ją atgaivinti, įdiegti sumanytas idėjas ir įžengti į rinką su nauju patraukliu požiūriu bei atnaujintomis paslaugomis vartotojams“, – optimistiškai kalba B. Pacino.

Didelės investicijos neišgąsdino

Pradinė investicija naujam boulingo verslui, kurią teko suvaldyti verslininkams, buvo 30 tūkst. eurų. „Už šiuos pinigus nusipirkome boulingo ir restorano įrangą, padengėme dalį skolų, kurių turėjo buvusi įmonė prieš įsigijimą. Pirkimo derybos vyko apie du mėnesius. Per tą laiką įvertinome, ar apsimoka investuoti: reikėjo nustatyti, kiek pinigų verta įranga, sudaryti atsipirkimo finansinį planą. Pateikėme pasiūlymą pardavėjams ir jiems patiko, tad nusprendė parduoti, o mes – įsigyti“, – kelią link dar vieno savo verslo atvirai pasakoja B. Pacino.

„Kad verslas gyvuotų sėkmingai, klientai turi nors trumpam pamiršti savo rūpesčius, morališkai pailsėti. Poilsiui pirmiausia reikia gero aptarnavimo ir malonios aplinkos, tad dedame daug pastangų mokydami personalą, nes be viso to pasiekti numatytų tikslų neįmanoma. Aš pats turiu mažai laiko ilsėtis, bet mėgstama veikla ir šeimos palaikymas suteikia jėgų ir, žinoma, stumia pirmyn“, – atskleidžia energijos nestokojantis verslininkas.

Pradedantiesiems verslininkams B. Pacino linki rasti širdžiai mielą veiklą, kuria būtų galima užsiimti visą gyvenimą. Paprašytas ko nors palinkėti startuoliams, verslininkas užtikrintai pabrėžia, kad svarbiausia – dirbti. „Dirbkite, o jei nesiseka – dirbkite. Gal jums tai ne iš karto duos pelno, bet sukaupsite patirties. Po kurio laiko jos nulemti rezultatai nustebins ne tik aplinkinius, bet ir jus pačius“, – džiugiai pokalbį baigia pašnekovas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.